Mire képes a Nyugat a krími népszavazás megzavarásához?

Már csak egy hét van hátra a krími népszavazásig. Az autonómia sorsdöntő lépés előtt áll: csatlakozzon Oroszországhoz vagy maradjon Ukrajna része és terjessze ki a hatáskörét.

Továbbá Szevasztopol a népszavazást követően Oroszországhoz csatlakozhat külön egységként. Eközben Julia Timosenko volt ukrán miniszterelnök kész gerilla háborút folytatni a félszigeten, a nyugati országok pedig szankciók bevezetésével fenyegetik Oroszországot.

Krím és Szevasztopol javában készül a népszavazásra: felállítják a szavazóhelyiségeket, ellenőrzik a szavazók listáit, másfél millió szavazólapot nyomtatnak ki. A félsziget egy különálló város sorsa március 16-án dől el.

Eközben Ukrajnában komoly harc folyik az orosz nyelvvel szemben már az interneten is. A parlament által kinevezett ügyvezető elnök, Alekszander Turcsiniv elrendelte az összes ukrán állami hatóságnak, hogy blokkolják a honlapjaik orosz nyelvű változatait.

A közvélemény-kutatások szerint Krím és Szevasztopol lakosainak többsége Oroszországhoz szeretne csatlakozni. Amennyiben a referendum megerősíti ezt, úgy egy hónapon belül egyből két térség kerül orosz joghatóság alá – közölte Vlagyimir Konsztantyinov, az Autonóm Köztársaság Legfelsőbb Tanácsának elnöke:

Hírdetés

Biztos vagyok ebben: végeztünk közvélemény-kutatást ebben az irányban: a krími lakosok már másik ország állampolgárainak érzik magukat, a szülőhazájuk állampolgárainak. Sehova se utazva, újra hazatértünk. Az Ukrajnában eltöltött 22 év alatt folyton a függetlenségünkért harcoltunk, a nyelvünkért, a kultúránkért, a hőseinkért.

Orosz ajánlásra az autonómia nemzetközi megfigyelőket hívott a referendumra, hogy meggyőződhessenek a szavazás átláthatóságáról és törvényességéről. A külföldi megfigyelők azonban sajnos így is torzíthatják a valós helyzetet a Krím-félszigeten – jegyezte meg Vlagyimir Konsztantyinov.

A népszavazás megakadályozására szólítja fel a Nyugatot Julia Timosenko volt ukrán miniszterelnök. Ő ragaszkodik ahhoz, hogy fokozott nyomást gyakoroljanak Moszkvára és már össze is állította azokat a gazdasági szankciókat, amelyeket az EU-nak és az USA-nak, véleménye szerint, be kell vezetniük Oroszországgal szemben. Timosenko emellett gerilla háborúval fenyegetőzik a Krím-félszigeten, amennyiben a régió Oroszország mellett dönt.

A hagyományok szerint Washington ürügyet vár a háború kirobbantásához. John Kerry amerikai külügyminiszter Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel folytatott telefonos beszélgetése során kijelentette, hogy Krím Oroszországhoz való csatlakozása bezárja a diplomácia ajtaját.

Oroszország Hangja


Forrás:internetfigyelo.wordpress.com
Tovább a cikkre »