Mintegy 600 milliárd forintos állami segítség kellene a nehéz helyzetű társasházaknak

Mintegy 600 milliárd forintos állami segítség kellene a nehéz helyzetű társasházaknak

Mintegy 600 milliárd forintos, állami részvételű, részben lakossági önerős támogatási programra lenne szükség ahhoz, hogy a reménytelen helyzetű társasházak is esélyt kapjanak a rezsicsökkentésre. Ennek híján a nemzeti lakásvagyon gyorsan és erősen leértékelődik – mondta a Világgazdaságnak Gyárfás Róbert, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének (TTOE) új elnöke.

Mint írják, magas hitelkamatok, kiszámíthatatlan árú építőanyagok, nyugat-európai szintű munkadíjak, a kivitelező szakemberek hiánya, korlátozott, illetve nagyon eltérő nagyságú tulajdonosi források, az állami és önkormányzati támogatások hiánya közepette kellene gyorsan és hatékonyan nekilátni a társasházak energetikai felújításának.

Az 1,2 millió társasházi háztartás közös problémája az osztatlan közös területek felújítása, a villany- és vízvezetékek, a csatorna, a padlás, a födém és a fűtési rendszer korszerűsítése – fejtette ki a szakember.

A sok tízmillió forint költségigényű felújítások megtérülési ideje hosszú, akár 20 év is lehet, ráadásul sok lakástulajdonosnak nincs rá tőkéje.

– mondta a TTOE elnöke.

A hajdani bérlakás-privatizáció során rendkívül kedvezményes áron értékesítettek olyan ingatlanokat, amelyek felújítási költségét levonták a vételárból, de a szükséges munkálatokat sem akkor, sem azóta nem végezték el a társasházak többségén – írja a portál.

Hírdetés

Sok lakásban cseréltek az elmúlt két-három évtizedben nyílászárókat, ugyanakkor ennyitől még nem lett megoldva az energiahatékonyság problémája – mutatott rá a szakember.

Gyárfás Róbert kiemelte,

az állam részéről 200 milliárd forint befektetés és egy kapcsolódó állami garancialap, 200 milliárd forint lakossági önerővel párosítva a kereskedelmi bankok számára is hitelezhető lenne.

A Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke szerint

több mint négymillió társasházi lakó számára reménytelenek a közös épületrészek, a közös infrastruktúra energiahatékonysági beruházásai, mert a társasházak fejlesztési, felújítási lehetőségei rendkívül korlátozottak.

A társasházi otthonok kizárása az energetikai felújítások megvalósításából súlyos problémák és feszültségek forrása lehet. A lépcsőház világítása, a lift, a levegőkeringető motorok és a központi kazán mind közösen fizetett energiát fogyaszt, ráadásul az egy fogyasztási helyre számlázott díjak az átlagos mennyiség túllépése esetén piaci árszabásúvá alakulnak.

A társasházi energiagazdálkodás tehát nagyon is zsebre megy, az első emelt számlák kézhezvétele után fognak az érintett lakóközösségek pánikszerű beruházástervezésbe kezdeni – írja a Világgazdaság.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »