Miniszterelnökök szembesítették Zuckerberget

Miniszterelnökök szembesítették Zuckerberget

A Facebook vezérének szemtől szemben szólt be a kanadai és pápuai miniszterelnök.

Justin Trudeau, Kanada miniszterelnöke, valamint Peter O’Neill, Pápua Új-Guinea miniszterelnöke a perui Limában rendezett Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) konferencián találkozott Mark Zuckerberggel – írja a The National.

Pápua Új-Guinea legnagyobb példányszámú napilapjának online kiadása szerint O’Neill azt állította a Facebook vezérének, hogy a platform remek eszköz arra, hogy emberek milliói hangot adjanak általa a véleményüknek.

„Ugyanakkor olyan eszköz is, amely bizonyos társadalmakban alkalmas a megtévesztésre, ha félreinformálásra, aljas és nem ellenőrzött hazugságok terjesztésére használják”

Hírdetés

– tette hozzá a pápuai miniszterelnök, aki szerint a gyűlöletbeszéd terjedésében is komoly szerepe van a Facebooknak. Trudeau úgy gondolja, hogy az álhírek és hamis ideológiák facebookos megjelenése árthat a társadalmaknak.

A brand megmentése

Mark Zuckerberget és cégét a brexit-népszavazást és az amerikai elnökválasztást követően világszerte kritizálták amiatt, hogy túl nagy teret adnak a gyűlöletbeszédnek, álhíreknek. Az amerikai liberális The New York Times szombaton vezércikket szentelt a témának, ebben idézték a BuzzFeed elemzését. Ebből kiderült: az amerikai választások húsz legnépszerűbb álhíre sokkal több embert ért el, mint a komoly hírportálok húsz legnépszerűbb cikke.

Ám Zuckerbergék vevők a kritikára, a National szerint a vezérigazgató kijelentette az APEC-en, hogy van felelősségük, és felveszik a harcot az álhírterjesztőkkel – erről hosszú posztot is közölt a Facebookon. (Olyannyira felvették a harcot, hogy múlt pénteken például kicenzúrázták a Hírcsárda humoros álhírportál „13 jel, ami arra utal, hogy Vona Gábor buzi” című posztját.)

Múlt hét elején a cég azt közölte, hogy nem szerepeltetnek többé Facebook-alapú hirdetéseket álhírportálokon – ez komoly bevételkiesést generálhat mind Zuckerberg cégének, mind az álhírportáloknak. A New York Times szerint az algoritmusok finomítása, az emberi ítélőképesség szerepének növelése mentheti meg a brandet. Ha azonban ezeket nem foganatosítja Zuckerberg a cégénél, akkor engedi, hogy hazug emberek elrabolják a platformját – zárult a New York Times cikke.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »