Mindszentyék nyomában – Mária Kongresszust rendeznek Zalaegerszegen

Mindszentyék nyomában – Mária Kongresszust rendeznek Zalaegerszegen

A Mindszenty József hercegprímás által meghirdetett 1948-as rendezvény évfordulóján újra Mária Kongresszust tartanak Zalaegerszegen szeptember 8–9-én.

Idén van a 75. évfordulója az 1948. szeptember 7-én és 8-án Zalaegerszegen megrendezett Zalai Mária Kongresszusnak, amely a katolikus Zala utolsó nagy lobbanása volt az üldöztetések sötét éveinek kezdetén, a munkanap ellenére legalább 35 ezer ember és az akkori püspöki kar nagy részének részvétételével. A zalaegerszegi ünnepségnek hivatalos himnuszt is komponáltak Zalai Mária–himnusz címen, melynek szövegét Kollányi Fülöp ferences atya írta, zenéjét pedig Király László, a nagytemplom karnagya szerezte.

Zala vármegye újkori története talán legnagyobb volumenű rendezvényének akkori fő szónoka Mindszenty József bíboros hercegprímás, egykori zalaegerszegi plébános és veszprémi püspök volt.

A zalaegerszegi Családkapocs Keresztény Kulturális Egyesület célja, hogy a Szombathelyi Egyházmegyével, a városi plébániákkal, a Mindszentyneummal, Zalaegerszeg városával közösen a jelen korunkhoz igazodva emlékezzünk az akkori eseményekre, ezzel megszólítva a híveket, erősítve bennük az összetartozás érzését.

A idei ünnepi Veni Sancte szentmisét 18 órai kezdettel Udvardy György veszprémi érsek mutatja be, majd a liturgiát követően fáklyás körmenet indul a vezetésével.

Hírdetés

Másnap, szeptember 9-én Székely János szombathelyi főpásztor celebrál szentmisét. A Te Deum szentmisét Márfi Gyula nyugalmazott veszprémi érsek mutatja be.

A programsor számos lelkiségi és zenei előadást tartalmaz, az előadók között találjuk Varga László kaposvári megyéspüspököt is, illetve 9-én este a Mária Magdolna-templomban elhangzik Tolcsvay László és Müller Péter–Müller Péter Sziámi közös szerzeménye, a Mária evangéliuma rockopera oratórikus előadása is (a részvétel ingyenes).

A program plakátja letölthető ITT.

Forrás és illusztráció: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »