Mindössze negyedórát tárgyaltak a tagállamok a vétóügyről. Hága és Párizs már szervezkedik a háttérben

Mindössze negyedórát tárgyaltak a tagállamok a vétóügyről. Hága és Párizs már szervezkedik a háttérben

Charles Michel, a Tanács elnöke a helyzet súlyosságára tekintettel megkérte a tagállamok vezetőit, hogy tartózkodjanak egyelőre a felszólalástól, végül pedig csak Angela Merkel német kancellár, Orbán Viktor magyar, Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő, és Janez Jansa szlovén miniszterelnök kapott szót – ez utóbbi az egyetlen országvezető, akinyíltan Magyarország és Lengyelország oldalára ált a vitában.

A politikai felszólalások kiküszöbölésének alapvetően az lehetett a célja, hogy elkerüljék az álláspontok végleges befagyását, mielőtt új megoldást találnak a kialakult helyzetre. Beszédes, hogy az újságírók faggatózására Charles Michel és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is elutasította azt a feltételezést, hogy Varsó és Budapest „elárulta” vagy „zsarolta” volna az EU-t vétójával.

Michel úgy fogalmazott, nem nyilatkozik semmi olyan, ami megnehezítené a jelenlegi helyzetet.

Szlovákia kifarolt Magyarország mögül a jogállamisági vitában

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő állítólag számon kérte uniós partnereit, hogy meddig akarnak elmenni.

„Ez azért történik, hogy ellenünk használják, és megkerüljék az uniós alapszerződést”

idézte másodkézből az Euractiv.com, amivel a lengyel kormányfő a jogállamisági klauzulára célzott. Hozzátette, hogy szerinte egy európai oligarcha próbálja megfélemlíteni a gyengébbnek tűnő tagállamokat.

Hírdetés

Ahogy arra korábban rámutattunk, a hetes cikkely szerinti eljárással nem sikerült térdre kényszeríteni a magyar és lengyel kormányt, mert ott konszenzusos döntésről van szó, Budapest és Varsó pedig kölcsönösen fedezheti egymást. A balliberális brüsszeli erőtér képviselői ezért megalkottak egy olyan „fegyelmező” rendszert, amely minősített döntéssel aktiválható a tagállamok ellen.

Prime Minister @MorawieckiM participates in a #V4 🇵🇱🇭🇺🇸🇰🇨🇿 coordination meeting ahead of the video conference of the members of the European Council #EUCO. pic.twitter.com/bahvmiC7I4 — Poland in the EU (@PLPermRepEU) November 19, 2020

Közben a mainstream sajtóban folytatódik ködösítés. Egyes lapok már összemossák a júliusi uniós csúcs eredményét a német soros uniós elnökség és az EP paktumával, azt a látszatot keltve, hogy Magyarország és Lengyelország az Európai Tanács egyezségét rúgta fel. Máshol úgy írnak Lengyelországról, mintha az „a független bírósági rendszer megsemmisítésére” hozott volna törvényi intézkedéseket.

A színfalak mögött azonban zajlanak a tárgyalások. Nyilván olyan megoldásra törekszenek a németek, amely Budapestet és Varsót is benntartja az újjáépítési alap keretein. A Bruxinfo ugyanakkor arról ír, hogy Párizs és Hága olyan megoldáson gondolkodik, ami kihagyná a megoldásból a két rebellis országot – bár ez a megoldás messze nem ideális.

Kérdés, hogy a németek és a tagállamok többsége felvállalja-e a nyílt konfrontációt a valóságtól teljesen elszakadt, és ezért önnön fontosságát túlhangsúlyozó Európai Parlamenttel szemben, hogy valódi kompromisszum szülessen, vagy a Fukar Négyek és a balliberálisok kezére játszva újratárgyalják az újjáépítési alap részleteit.

Elindult a balliberális médiabuldózer a magyar és lengyel vétó nyomán. Megszólaltak a szlovák liberálisok is

Az EP és a Fukar Négyek kiprovokálta, itt a magyar és lengyel vétó. Mi jön most?

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »