„Mindnyájan testvérek” néven új vatikáni alapítvány születik

„Mindnyájan testvérek” néven új vatikáni alapítvány születik

A Fratelli tutti (Mindnyájan testvérek) kezdetű enciklika ihlette annak az új vatikáni alapítványnak a létrejöttét, amely a fiatalok nevelését, oktatását hivatott támogatni a környezetvédelem, politika, gazdaság és vállalkozások terén. Az új alapítványról Mauro Gambetti bíboros, a pápa vatikánvárosi általános helynöke, a Szent Péter Művek elnöke nyilatkozott a Vatikáni Rádiónak.

Nevelés és párbeszéd, szakrális művészet és gazdaság, fiatalok és startup (kezdet, elindulás) – ezekkel a szavakkal jellemezte Gambetti bíboros az új vatikáni alapítványt, amely nevét Ferenc pápa legutóbbi, Fratelli tutti kezdetű enciklikájáról kapta.

A jövő építéséhez szükség van a párbeszédre, a találkozásra és az osztozásra, ez az a három tartóoszlop, amelyre a Szent Péter Művek által létrehozott alapítvány épül, követve a Ferenc pápa által megkezdett utat. Az alapítvány – magyarázta Gambetti bíboros – a világra nyitott kezdeményezés annak érdekében, hogy megtaláljuk a közös utat, ösztönözve a ma emberét érintő témák eszmecseréjét, összhangban a Szentatya tanításával.

Mauro Gambetti bíboros, aki korábban az Assisi Szent Konvent kusztosa volt, elmondta, hogy a Fratelli tutti alapítvány létrejöttével egy Assisiben született régi álom valósult meg. Célja, hogy a testvériességet mozdítsa elő, amely nélkül az ember hanyatlásra van ítélve: bezárkózik saját világába, csak magára gondol és személyes érdekeit tartja szem előtt egy élhetetlen világot építve maga körül. A cél tehát a testvériességre irányuló tudatosság előmozdítása.

Gambetti bíboros elmondta azt is, hogy az alapítvány a vatikáni dikasztériumokkal működik együtt, de nyitott a civil társadalommal, a vállalkozókkal, a világi intézményekkel való közös tevékenységre. Elsősorban nevelési-oktatási projektek megvalósítását célozza meg.

Hírdetés

A közös út felfedezése úgy valósulhat meg, ha ugyanazt a témát más-más oldalról együtt szemléljük és vizsgáljuk egy közös, virágzó és gyümölcsöző megoldás érdekében. Meg kell szólítani a fiatalokat, akik az újdonság letéteményesei. Fontos, hogy tapasztalataikat összeegyeztessék az idősebb korosztályéval. Ez az összefonódás lehet a remény letéteményese – fejtette ki Gambetti bíboros.

Végül az első tervezett programokról szólt, melyeknek keretében fiataloknak szerveznek hosszabb, több hétig tartó találkozókat, ahol új elképzeléseket dolgozhatnak ki gazdasági és környezetvédelmi kérdésekben. Tervben van a vállalkozói világ megszólítása is, hogy lehetőség nyíljon fejlődési modellek kidolgozására.

A közös látásmód, a közös út és jövő felfedezéséhez kíván hozzásegíteni az újonnan szerveződő Fratelli tutti vatikáni alapítvány.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »