Mindent a szavak eredetéről az Etimológiai szótárból

Mindent a szavak eredetéről az Etimológiai szótárból

Nemrégiben örömmel adhattunk hírt arról, hogy a Tinta Könyvkiadó gondozásában megjelent a Magyar szókincstár tizedik kiadása. Hosszú órákra temetkeztünk el a huszonötezer címszót tartalmazó szinonimaszótárban, s ez még csak az első néhány „felütés”. Éppen ezért szinte „félve” ajánljuk az ugyancsak igényes kiadású, talán még a rokon értelmű szavak, szólások és ellentétek szótáránál is izgalmasabb nyelvi kincsesbányát, a Tinta kiadó Etimológiai szótárát.

Egy etimológiai szótár – leegyszerűsítve – szavaink eredetéről, azok korábbi jelentéseiről, jelentésváltozásairól szól, gyönyörű magyar szó az etimológiára a „szófejtés”. Márpedig a magyar nyelv szóbirodalmában bőven van felfedeznivaló – s ehhez az Etimológiai szótárnál aligha találunk jobb kalauzt.

Olyan kérdésekre kaphatunk választ, hogy melyek nyelvünk ősi szavai, melyek a német eredetű és melyek a nyelvújítási szavak? Honnan, milyen úton és mikor került egy-egy szó a magyar nyelvbe?

Hírdetés

A szakszerű szótár 8700 szónak és 275 toldaléknak adja meg történetét és eredetét. A kötet végén mutatók segítik a további szóbúvárkodást.

Az Etimológiai szótárt most jelentős kedvezménnyel (9.990 Ft helyett 5994 Ft-ért) lehet megrendelni közvetlenül a kiadó honlapján, ITT.

szd/Felvidék.ma


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »