MindenNapunk a DenníkN szellemiségében

MindenNapunk a DenníkN szellemiségében

Erőszakos reklámmal jelentkezett nálam a népszerű szlovák lap magyar változata. Alig tudtam megszabadulni tőle! Reggel telefonnyitáskor telepedett rá a kijelzőre, amelyen a szerkesztőgárda fotója mellett egy felszólítás is várt: Csatlakozz előfizetőinkhez!

Négyszer kellett újraindítanom a telefonomat, amikor végre mind eltűntek, élen Szalay Zoltán vezető szerkesztővel. Rövid az út az Új Szótól a DenníkN-ig, onnan pedig már csak egy ugrás a lap magyar nyelvű változata, a Napunk. Hónapok óta benne volt a levegőben a magyar nyelvű hírportál alapítása, és most beindultak rendesen!

Úgy harangozták be magukat, hogy a Denník N-nél sokáig gondolkodtak azon, hogyan tudnák megerősíteni a szlovákiai magyar független újságírást.

Hát így! Talán úgy is lehetne tálalni, hogy testvérlapként hogyan erősítsék meg az Új Szót.

Utat mutató és jövőt sejtető például Szalay interjúja Rigó Konráddal, a Híd platform elnökével, amelyből „kiderül”, hogy az orbáni rendszer közelebb van a putyinizmushoz, mint a demokráciához, és nem jó látni, ami Magyarországon történik az illiberális demokrácia rendszerében. No most, ha ezt a Rigó-Szalay véleményt esetleg egybevetnénk a jövőben egy Ma7-ben megjelenő Berényi Józseffel készítendő MKP platformelnökös interjúval, rögtön kétségeink támadnának afelől, hogy a két platformnak van-e egyáltalán keresnivalója egymás mellett ugyanabban a pártban, illetve mennyivel erősebb az összeférhetetlenségük.

Csukjuk be a szemünket olvasás közben, és vegyük a Napunk függetlenségi nyilatkozatát egyfajta segítségnyújtásként a DenníkN szlovák lap részéről. Majd most jól megmutatják nekünk, hogyan legyünk függetlenek az anyaországtól, esetleg az egységes magyar párttól is, saját magunktól is, a magyarságunktól is.

Hírdetés

A konzervatív és nemzeti látásmódtól is független, magyar nyelven megjelenő sajtótermékkel csak ők tudnak majd szolgálni. És azzal is, hogyan ne legyünk függetlenek a nemzetek fölé tornyosulni szándékozó brüsszeli gondolkodástól, amely éppúgy egyforma gatyában akarja táncoltatni a nemzeteket, mint ahogy a liberális szócsövei, melyekhez most felsorakozik a Napunk is.

Annak idején a kilencvenes években Vladimir Mečiar kormányfőként úgy tálalta az alternatív oktatás bevezetési szándékát a magyar iskolákban, hogy bizonyos tantárgyak szlovák nyelvű oktatása a magyar tannyelvű iskolákban a magyar gyerekek érdekeit szolgálja.  

A DenníkN magyar nyelvű melléklete, a Napunk nem jelent feltétlenül úttörő jellegű kezdeményezést! Vladimir Mečiar érája alatt a kisebbségi sajtóra szánt összegből jelentették meg a Republika, majd a Slovenská republika négynyelvű, többek között magyar mellékletét is. Sőt, ugyanebben az időszakban jelent meg az Életünk hetilap pár száma is, amelyet a HZDS-hez közel álló Magyar Népi Mozgalom a Megbékélésért és Jólétért alapított. A különbség köztük és Napunk között, hogy azok kormánypárti sajtóként kormánypropagandát közvetítettek magyar nyelven, az azonosság pedig a magyar érdekekkel való szemebfordulásban rejtőzhet.

Ennek a vegyes-projektnek a történetéből kihagyhatatlan a Most-Híd vegyespárt! Sőt, az élén áll ennek az egész káros maszlagnak!

Nos, hát annak a lapnak lesz a magyar nyelvű melléklete, amelyben olyan írások is megjelentek, melyeknek már a címük is sokat- és nagyotmondó: Mirek Tóda szlovák újságíró Németh Ilonával készített beszélgetése, amely Orbán a szlovákiai stadionok támogatásával jelöli ki a területet, üvöltenek a himnuszok, és dübörög a nacionalizmus címen jelent meg. Készített a DennikN Rastislav Káčer, egykori budapesti szlovák nagykövettel is olyan interjút, amelyben azt állítja a nagykövet, hogy „elmoszkvásodik Budapest” és az elmúlt nyolc évben már nem sok maradt a demokráciából Magyarországon.

Majd meglátjuk, hogyan tudnak elkülönülni a Napunkban az ilyen írásoktól, de az is lehet, hogy könnyen képesek lesznek azonosulni velük.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »