Minden szem rám szegeződik: Az Egyesült Államok first ladyjei

Minden szem rám szegeződik: Az Egyesült Államok first ladyjei

Az új amerikai first lady, dr. Jill Biden lesz a történelem első elnökfelesége, aki nem adja fel a Fehér Házon kívüli munkáját: továbbra is tanárként fog dolgozni. Az amerikai elnök feleségének szerepe nincsen rögzítve az alkotmányban, az az évek során alakult ki. Egyedi a helyzetük, amelyet általában arra használnak, hogy politikai és társadalmi kérdéseket befolyásoljanak.

A korábbi first ladyk állnak annak az új, online kiállításnak a központjában, amelyet Joe Biden beiktatása alkalmából tett közzé a washingtoni Nemzeti Arcképcsarnok. A múzeum jelenleg zárva tart, de a kiállításon bemutatott összes portré megtekinthető a kiállítás weboldalán.

A „Minden szem rám szegeződik: az Egyesült Államok first ladyjei” az első nagyobb kiállítás, amely az elnökfeleségek kiemelkedő helyzetének történelmi jelentőségét tárja fel a portrék révén. A kiállítás csaknem 250 évet ölel fel, Martha Washingtontól Melania Trumpig. Több mint 60 portré látható, mellettük ikonikus ruhák is.

A kiállítás címe Julia Gardiner Tyler édesanyjának írt 1844-es levelének egyik mondatára utal, a levelet Julia akkor írta, amikor férjhez ment John Tyler elnökhöz. A portrégaléria Tyler idézetét használja kiindulópontként, hogy megvizsgálja, milyen felelősségük, szerepük és jelentőségük volt a first ladyknek 1789 óta, amikor Martha Washington lett az első nő, aki betöltötte ezt a szerepet. A kiállítás azokat a nőket emeli ki, akik házasság útján léptek be a Fehér Házba, de másokat is, akik például rokonok vagy családi barátok voltak, akik az elnöknek szolgáltak, mint például Dolley Madison, aki James Madison, az akkori külügyminiszter feleségeként gyakran töltötte be a first lady szerepét a Fehér Házban, mivel Thomas Jefferson elnök és alelnöke is özvegy volt.

Hírdetés

Jackie Kennedy az amerikai történelem egyik legnépszerűbb és legismertebb first ladyje, akiből a nemzetközi média valóságos sztárt csinált. Az utána következő elnökfeleségek már tudatosan használták hírnevüket: annak hatására például, hogy Betty Ford nyilvánosan beszélt mellrákjáról, nők milliói mentek el rákszűrésre. Rosalynn Carter politikailag is aktív volt: részt vett a kabinetüléseken és tanácsokat adott férjének. Nancy Reagan pedig a drogok ellen kampányolt. Azok a first ladyk azonban, akik kevésbé vettek részt a politikában, mint például Barbara és Laura Bush, népszerűbbé váltak mondjuk Hillary Clintonnál, aki igazán ambiciózus first lady volt.

Michelle Obama történelmet írt azzal, hogy ő volt az első színes bőrű amerikai first lady. Ma is rendkívül népszerű, már harmadik éve ő vezeti a legimádottabb amerikai nők listáját a Gallup felmérése alapján. Melania Trump nem volt túlságosan népszerű, sőt kezdeményezései, tervei inkább visszatetszést és kritikát váltottak ki. A népszerűségi mutatók szerint Melania a leginkább elutasított elnöki feleség.

Egyelőre még first gentleman nem volt az amerikai történelemben, de second gentleman már van: a jelenlegi alelnök, Kamala Harris férje.

A kiállítással, amely a portrék révén próbálja bemutatni a first ladyk személyiségét, párhuzamosan egy oktató-, továbbképző programot is indítottak: a Nemzeti Arcképcsarnok és a Smithsonian Books Az Egyesült Államok first ladyjei címmel közösen ad ki egy gazdagon illusztrált könyvet, amely a kiállítás anyagát foglalja össze. 2017-ben hasonló könyvet jelentettek meg az amerikai elnökökről. 

(ug, euronews)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »