Minden remény szertefoszlott Clinton eredményváróján

Minden remény szertefoszlott Clinton eredményváróján

A választás éjszakáján nagy magaslatokat és mélypontokat éltek meg az emberek. A hivatalos New York-i rendezvényre több ezer embert vártak, őket szigorú átvilágítás után engedték be a helyiségbe, ahová Hillaryt is várták. A rendezvény elején az önkéntesek és a kampányszakemberek egymásnak gratuláltak és mondtak köszönetet, mindenki boldog volt. Ekkor még semmilyen műsor nem volt a színpadon, csak az országos tévécsatornák adásai mentek a kivetítőkön. Ahogy érkeztek a negatív eredmények, úgy lehetett látni egyre több ember arcán az elkeseredettséget. Sokan fél egy és egy óra között el is hagyták a helyszínt. Az emberek közül sokan sírtak, idegenek vigasztalták egymást.

Meglepő volt, hogy most többen azt mondták, a következő elnökválasztáson „Fight with love against Trump”, tehát szeretettel kell legyőzni majd Trumpot. Az embereket sokkolta az eredmény még úgy is, hogy akik a kampányban dolgoztak, sokszor kiemelték, nem szabad a közvélemény-kutatásokat túl komolyan venni. Ekkora különbségre azonban senki nem számított.

Hírdetés

Sokáig várták Hillary Clintont az eseményre, de végül csak John Podesta, a kampánystáb vezetője állt a színpadra, köszönte meg a munkát és mondta, hogy tovább számolják a szavazatokat. Ekkor (körülbelül negyed háromkor) mindenki elhagyta a helyszínt. Az emberek arcán elkeseredettség látszódott, de senki nem vált agresszívvá. Többen mondták, hogy legalább az ország egyik fele most örül… Mások pedig az amerikai brexitként írták le a helyzetet. Az emberek találgatták, hogy vajon mi lehetett az ok. Sokan emlegették, hogy Trump populista kampánya, az e-mail-botrány, a túl gyenge üzenet vezetett ehhez az eredményhez.

Szerintem Trump sikerének egyik titka, hogy azokat a szavazókat is sikerült mozgósítania, akik korábban nem mentek el szavazni. Ezek azok az emberek, akik Trump valóságshow-ján nőttek fel. Emellett pedig alelnökjelöltjével és kampányával sikerült megtartania a legtöbb republikánus szavazót is. A Trump-csapat nagyon ügyesen használta a médiát. A Clinton-kampányon belül viszont azt éreztem, hogy kevésbé volt olyan jól szervezett, mint a 2012-es. Persze nagyon jól volt menedzselve egy hazai kampányhoz képest, de 2012-ben sokkal erősebbnek éreztem a kampányszervezet működését.

Hatalmas eredményt ért el egy, a politikán kívülről érkező jelölt, érdemes lesz mélyebben is elemezni azt, hogy az üzenetei és a stratégiája miként vezette sikerre Donald Trumpot, Amerika 45. elnökét.

A szerző kommunikációs szakember, a Person Communications ügyvezetője, New Yorkban a kampány utolsó hetét önkéntes segítőként kísérte végig Hillary Clitonékkal


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »