Minden pályázási lehetőséget megragadnak (Gelence)

Minden pályázási lehetőséget megragadnak (Gelence)

Gelence önkormányzata az Anghel Saligny infrastruktúra-fejlesztési kormányprogram keretében három pályázatot nyújtott be, mindháromra megkapták a jóváhagyást – tudtuk meg Ilyés Botond polgármestertől. A saját pályázatíró irodával rendelkező köz­ség emellett számos más lehetőséget is igyekszik kihasználni.

Egyik nyertes pályázatuk a már meglévő szennyvízhálózat befejezését célozza meg, a szennyvíztisztító állomást és a bekötéseket végeznék el a pályázati pénzből. A 7. számú kormányrendelet adta lehetőséggel tizenegy kilométer vezetéket már lefektettek, de a bekötések váratnak magukra. A másik pályázattal a községközpontban az Újszeren, a Felszeren és a Szaladár részen építik ki a szennyvízhálózatot. Mindkét beruházásnál már túl vannak a tervezési szakaszon.

A harmadik nyertes pályázatuk még a tervezési szakasznál tart, és utak rendbetételét teszi lehetővé Zabola közigazgatási határától Haralyig, a haralyi kishíd és a Gelence–Hilib közötti részen. Az útjavítás 6 800 000 lejbe kerül.

A közigazgatásilag Gelencéhez tartozó Haralyban vezetékes vízzel látták el a közintézményeket, és egy tűzcsapot is felszereltettek, de ivóvíz- és csatornahálózat nem készült, erre a 2. Országos Vidékfejlesztési Program keretében akarnak pályázni.

Hírdetés

Nem tudták belefoglalni az Anghel Saligny-programba Gelence szennyvízcsatorna-hálózata második szakaszának a kiépítését – 23 kilométerről van szó –, ami 28 millió lejbe kerülne. Erre szintén a 2. Országos Vidékfejlesztési Program keretében próbálnak pénzt szerezni.

Az Országos Beruházási Társaságnál egy negyven férőhelyes bölcsőde megépítésére pályáztak, amire a közeljövőben a kivitelezési szerződést is aláírják. A bölcsőde a fiatal házasok számára készült két tömbház közelében fog felépülni. Gelence községnek több mint ötezer lakosa van, és évente mintegy 50–60 kisbaba születik. Ugyancsak az Országos Beruházási Társaságtól kértek támogatást a Jancsó Benedek-iskola energetikai hatékonyságának növelésére: szigetelésre, nyílászárók cseréjére, az osztálytermek szellőztetésére, korszerű fűtésrendszerre, valamint egy négyosztályos új épületszárny és egy nagyobb tornaterem építésére.

A közelmúltban 2,8 kilométeren új aszfaltszőnyeg került több gelencei utcára, a munkálat az Óvoda utcában befejeződött, a Varáncsa falurészen még mintegy kilométeres szakasz vár alapozásra és aszfaltozásra.

A megyei tanácsnál többek között a játszóterek gumiszőnyeggel való borítására pályáztak. Az önkéntes tűzoltók számára új járművet vásároltak, és megnövelik a tűzcsapok számát, hogy a tűzeseteknél a lehető leghatékonyabb legyen az oltás.

Gelence – más kézdiszéki köz­ségekhez viszonyítva – abban a szerencsés helyzetben van, hogy a GoDanuBio projekt keretében saját pályázatfigyelő és -író irodával is rendelkezik immár közel két éve. Az iroda a községháza új épületszárnyában működik, és három alkalmazottja van: dr. Sebestyén Tihamér projektvezető és két munkatársa, Kertész Attila és Papp Tímea.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »