Minden negyedik négyzetméter erdő lesz 2030-ra

Minden negyedik négyzetméter erdő lesz 2030-ra

Az előző EU-s pénzügyi ciklushoz képest majd’ háromszoros (310 milliárd forintnyi) pályázati támogatás jut az erődgazdálkodásra.

Az Európai Bizottság tavaly november 7-én elfogadta Magyarország stratégiai tervét, így 2891 milliárd forint áll a magyar agrárium rendelkezésére. A magyar kormány a nemzeti költségvetésből 80 százalékkal kiegészíti ezt az összeget, amiből 310 milliárd forint támogatás jut a magyar erdőgazdálkodók számára – ismertette a részleteket az InfoRádiónak Zámbó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára.

Az előző Vidékfejlesztési Operatív Program keretén belül 106 milliárd forint állt rendelkezésre a hétéves ciklus időtartama alatt. A 310 milliárd forint pedig az öt éves időtartamra áll rendelkezésre a gazdák és az erdőgazdálkodók számára.

Az összeg csaknem 80 százaléka zöld programok megvalósítását szolgálja. Három fő irányt határoztak meg a tárgyalások során:

  1. meg kell oldani az új erdők telepítését: az ország erdővel borított területeit 22-ről 27 százalékra emelnék 2030-ig. A feladat már 2019-ben elkezdődött, amikor az új egységárakat megemelték a Vidékfejlesztési Programban, így trendforduló következett be. Jelenleg 55 ezer hektárt nyújtottak be erdőtelepítésre a gazdák
  2. a már meglévő erdők fenntartása, védelme, az erdők szerkezetének átalakítása
  3. Hírdetés

  4. az új vagy meglévő erdőket versenyképes vállalkozások kezeljék.

Zámbó Péter hozzátette: negyedik cél a tudásbővítés és az innováció, amire a 310 milliárdos összegen felül is egy nagyjából tízmilliárdos nagyságrendű összeg áll a gazdálkodók erdőgazdálkodók rendelkezésére.

Magyarországon vannak nagy méretű parkerdőgazdaságok, de léteznek kis magántulajdonban lévő erdők is. Az állami erdőgazdaságok és a magánerdők a nagyjából kétmillió hektárt el tudják osztani, így közel 1,1 millió hektár a 21 állami erdőgazdaság, és 900 ezer hektár pedig a magánerdő tulajdonosok kezében lévő erdőterület.

A magánerdő-tulajdonosok az ország erdőterületének gyarapítására során nagyon komoly feladatokat hajtottak végre, hisz az elmúlt időszakban az 55 ezer hektár frissen benyújtott erdőtelepítési kérelemnek a nagy részét magánerdő-tulajdonosok, illetve magángazdálkodók nyújtották be.

Zámbó Péter szerint a pályázati forrásokhoz ugyanúgy hozzájuthatnak a magyar tulajdonosok és az állami cégek, a lényeg, hogy a m,agyar erdők javára használják ezeket a pályázati pénzeket. Az agrárminisztérium feladata 2023-ban, hogy testet öltsenek az elképzelések. Jelenleg zajlik a munka, és remélik, hogy minél több konkrét pályázat elindulhat majd.

Nyitókép: MTI/Komka Péter

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »