Minden korosztályt megszólít a Pécsi Egyházmegye adventi programsorozata

Minden korosztályt megszólít a Pécsi Egyházmegye adventi programsorozata

A hagyományokhoz híven a Pécsi Egyházmegye 2023-ban is minden korosztályt megszólító adventi programsorozattal készül, segítséget nyújtva abban, hogy lelkünkben is méltó módon éljük meg a várakozást és a készületet a karácsonyra, a Megváltó Jézus születésének ünnepére.

Reggelenként roráté szentmisét celebrálnak a Szent Péter- és Szent Pál-székesegyházban, a hétvégéken idegenvezetési alkalmak, hangversenyek, koncertek, múzeumpedagógiai foglalkozások és kiállítások várják az érdeklődőket.

Advent első vasárnapját követően hétfőtől szombatig mindennap hajnali, roráté szentmisét celebrálnak 6 órai kezdettel a pécsi székesegyházban. A roráté szentmiséket a Pécsi Egyházmegye YouTube-csatornáján élőben közvetítik.

Az adventi időszakban hétvégenként, pénteken, szombaton és vasárnap rendezik meg a nagy érdeklődésre számot tartó, hagyományos adventi hangversenysorozat egyes koncertjeit. A koncertek látogatása díjtalan, a helyfoglalás érkezési sorrendben történik. További részletek hamarosan ITT találhatók.

Szállást keres a Szent Család címmel adventi ájtatosságot tartanak a pécsi belvárosban december 23-án, szombaton, 16 órától. A júdeai Betlehemben szállást kereső Mária és József alakját fiatalok által megidézve lehet elkísérni a Szent Család tagjait a Magtár Rendezvényháztól a Széchenyi térig. A rövid séta során három állomáshelyen a Szentírásból vett részletekkel idézik fel a Krisztus születése éjszakáján történteket. A program zárásaként Felföldi László pécsi megyéspüspök meggyújtja a gyertyákat Pécs város adventi koszorúján a Széchenyi téren.

A Széchenyi téri adventi koszorú már korábban is szerepet kap: a város adventi programsorozatának részeként az adventi vasárnapok előestéjén, szombatonként 17 órakor a történelmi egyházak képviselői gyújtanak meg mindig eggyel több gyertyát. A rendezvénysorozat ünnepélyes megnyitóját december 1-jén, 17 órakor tartják, ahol rövid köszöntőt mond Máger Róbert, a Pécsi Egyházmegye püspöki irodaigazgatója. A városi gyertyagyújtás alkalmain gyertyát gyújt és köszöntőt mond: december 2-án Zajácz Gábor görögkatolikus parókus, december 9-én Manhardtné Szlovák Katalin evangélikus lelkész, december 16-án Kisóvári-Németh Norbert református lelkész és december 23-án – a Szállást keres a Szent Család ájtatosságot követően – Felföldi László, a Pécsi Egyházmegye megyéspüspöke.

A székesegyházban kiállításmegnyitóra és idegenvezetésre is várják advent során az érdeklődőket. December 9-én, szombaton 17 órakor nyílik meg Serbakow Tibor ötvösművész tárlata „Békességet hagyok rátok!” címmel. Az ötvösök szakmai kitüntetésével, a Szent Eligius-díjjal elismert művésznek nemcsak ötvöstárgyai lesznek megtekinthetők, hanem a tervezés fázisait bemutató rajzok, fotók is. A kiállítás megtekinthető 2024. január 14-ig a pécsi székesegyház Jézus Szíve kápolnájában.

December 17-én, vasárnap 15 órakor tematikus idegenvezetés lesz A Szent Péter- és Pál-székesegyház a karácsony tükrében címmel. Jézus születésének jeleneteit kutatják fel a templom falain – ezek segítségével közelebbről megismerhetjük a karácsonyt és a Megváltó eljövetelének történetét a templom további kincseivel együtt.

Hírdetés

A Pécsi Egyházmegye több helyszínen is szervez múzeumpedagógiai foglalkozásokat. A Püspöki Kincstárban december 9-én, szombaton 15 és 17 óra között Aranyágon ezüstvirág címmel izgalmas játékra és alkotásra hívják a 6–12 éves gyerekeket. Az alkalom középpontjában egy különleges, püspöki palást áll.

A Magtár Látogatóközpontban december 3-án, 10-én és 17-én, vasárnap és december 23-án, szombaton 10-16 óráig adventi kerámia festöde várja a gyerekeket és felnőtteket egyaránt, ahol fehér agyagból készített egyedi figurák festhetők meg, melyek pillanatok alatt meg is száradnak, így az elkészült alkotások haza is vihetőek. 

A Magtár Látogatóközpontban két alkalommal Magtár Kvíz is lesz: december 12-én, kedden és december 14-én, csütörtökön 18 órától. 4-6 fős csapatok regisztrálhatnak előzetesen.

A Pécsi Egyházmegyei Könyvtárban december 2-án, szombaton és december 16-án, szombaton 14 és 18 óra között „A fény, mint köntös, úgy fog körül” (Zsolt 104) mottóval palástmeditációra hívják az érdeklődőket. A meditációs lehetőséget, amely egy gazdagon hímzett, 19. századi püspöki palást segítségével történik, korosztálytól függetlenül mindenkinek ajánlják, aki egy kis elcsendesedésre vágyik. December 9-én, szombaton és december 12-én, kedden 10 órától adventi könyvtárnyitogató is lesz ugyanott. A bemutató alkalmával az érdeklődők megismerkedhetnek a bibliotéka szerteágazó történetével, egy könyvtárköltöztetés kulisszatitkaival, továbbá megtekinthetik a könyvlapok közt megbújó „találmányok” legérdekesebb darabjait is.

December 9-én és 16-án, szombaton 15 órától a Pécsi Székeskáptalani Levéltár és az állandó levéltári kiállítás is megtekinthető a Dóm tér 4. szám alatt.

Az egyes eseményekkel kapcsolatos további információk és az esetleges regisztrációhoz szükséges linkek ITT találhatók meg.

Forrás, fotó és grafika: Pécsi Egyházmegye

Nyitókép: Tömör Balázs

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »