Mindazokat várjuk, akik nem járnak templomba – Missziós év kezdődött a Rokolya utcai plébánián

Mindazokat várjuk, akik nem járnak templomba – Missziós év kezdődött a Rokolya utcai plébánián

„Bátran tűzzünk ki célokat: Legyünk jövőre kétszer ennyien, már most gondoljuk át, kiket fogunk elhívni” – biztatott Fábry Kornél püspök a missziós évet elindító szentmisében advent első vasárnapján, december 3-án. A Külső-Angyalföldi Szűz Mária Keresztények Segítsége Plébánia egy éven át programok, találkozási alkalmak sokaságával várja a területén élő embertársakat.

„Új módszerrel, de azonos hűséggel látunk hozzá plébániai közösségeink megújításához. Most van itt az ideje, hogy tudatosítsuk és megéljük hitünket, hogy kölcsönösen kapcsolatba kerüljünk egymással” – e szavakkal hirdették meg 2022 őszén a most, 2023-ban, advent első vasárnapján induló missziós évet.

A hívek egy éven át készültek: a missziós év célját, lelkületét, programját együtt építették fel Varga Norbert atyával, a papi közösség moderátorával, Válóczy József atyával, Riesz Benedek diakónussal és Kuzmányi István állandó diakónussal. Hogy közben is kovácsolódott közösségük, mutatják a missziós évet nyitó szentmise előkészületei. Fábry Kornél esztergom-budapesti segédpüspököt várják. A kapuban Riesz Benedek és a hívek képviseletében Brodszky István fogadja az érkezőket. Az előtérben süteményes tálcák, tea. Két szeretetvendégség készül ezen a vasárnapon. Az udvaron két nagy bográcsban főznek: hajléktalan testvérek számára készül ebéd – ez a szeretetvendégség havi rendszerességgel fogadja az utcán élő embereket.

A negyvenes években épült templomtérben otthonosság, sok fény fogadja az érkezőt. A szentély és az egyik oldalfal ablaksorán beköszön a természet. Varga Norbert köszöntötte a híveket: Új lelkesedéssel, új erővel kezdjük meg a missziós évet, hogy új tagokkal gyarapodjon Egyházunk, hogy együtt dicsőítsük a mennyei Atyát.

Fábry Kornél a misszióról tanított: „A missziós év alkalmai hivatottak lángra lobbantani bennünk a tüzet, hogy ennek erejével tudjunk másokat is lángra lobbantani. A mottónk legyen: mindenkit várunk, aki nem jár templomba! Gondoljuk át: fontos nekem a küldetés, amit Jézustól kaptam? Kell ugyanis a személyes döntés, hogy mindannyian ott, ahol vagyunk, megtegyük a magunkét. Ti, hívek, többet tudtok tenni az evangélium hirdetéséért, mint mi papok, mert ti ott éltek az emberek között, a munkahelyeken, az utcákon, a szórakozóhelyeken, az edzőtermekben. Látszik-e, hogy Krisztushoz tartoztok?”

A homíliájában Fábry Kornél püspök saját tapasztalatával bátorította a híveket, hogyan gondolkodjanak a missziós évről, és arra biztatott, tűzzenek ki bátor és konkrét célokat. Elmondta, amikor Kaposfüreden megkezdte papi szolgálatát, egy 88 éves plébánostól vette át a plébániát, aki 44 éven át hűséggel és kitartóan, de a 88 éves ember energiájával tudta vinni a plébániát. Érkezésekor körülbelül negyvenen jártak a templomba. Belevágtak az építkezésbe, fizikai és közösségi értelemben is; bővítették az épületet. Kornél atya tudta, hamarosan százak kell hogy otthonra találjanak. Alpha-kurzust indítottak, férfikört szerveztek.

„A férfiak szerepe kulcs, és az agapé alapja a missziónak – osztotta meg tapasztalatát. – Ha úgy hirdetünk egy alkalmat, hogy mindenkit várunk, akkor többségében hölgyek jönnek. A férfiakat személyesen kell meghívni, s ha ők vannak jelentős számban, a hölgyek is szívesen hozzájuk kapcsolódnak.” Fábry Kornél bemutatta, hogy a férfikör programjában szerencsés összekapcsolni az imát és a gasztronómiát. Így például, amikor zarándoklatra hívta a férfitestvéreket, a szomszédos településeket célozták meg, ott szentmisét hallgattak, volt gyónási lehetőség, és borkóstolás vacsorával folytatták a zarándoklatot, majd vidám hazatérés. „Néhány alkalom után a férfiak kérték, menjünk el többször is zarándokolni. Oda el tudták hívni nem templomba járó ismerőseiket, akik közül sokan megjelentek a vasárnapi misén.”

Hírdetés

Elindították szentségimádást, a hatvan fő jelentkezésével biztosítani tudták, hogy hétfőtől péntekig, reggel héttől az esti miséig nyitva legyen a templom. A csendes, Jézussal eltöltött óra sokak hitéletét megerősítette, az ima ugyanis minden misszió alapja.

Saját tapasztalatát megosztva ajánlotta a híveknek a Szentlélek-szemináriumon való részvételt: „22 évesen végeztem el, akkor tértem meg, tapasztalattá vált Isten személyes szeretete, és azóta tudom, nincs jobb, mint amikor meghallom, mit vár tőlem Isten.” A hét év alatt 14 Alpha-kurzust tartottak, s mintegy négyszázan végeztek ezeken. Nyolc év után  hétszáz templomba járó lett Kaposfürden.

Fábry Kornél szerint a jövő Egyháza a barátság alapú közösségekre kell hogy épüljön. Testvérei legyünk egymásnak, és barátai is. Járjunk együtt nyaralni, üljünk le sütizni, s közben beszélgessünk. Van köztünk kapcsolat, ez tud vonzó lenni mások számára. Barátokként tudunk együtt tenni, s barátság tart meg minket a közösségben. A püspök biztatott: „Teremtsetek olyan alkalmakat, ahol nemcsak egymás hátát látjátok, hanem szemtől szemben vagytok egymással. Tűzzétek ki célul: jövőre kétszer ennyien lesztek, és már most gondoljátok át, ki-kit tud meghívni. Legyen Angyalföld angyalok földje!

A szentbeszéd után a hívek megerősítették keresztségi fogadalmukat. A szentmise végén elimádkozták a missziós év imáját. Varga Norbert és Riesz Benedek a Szállást keres a Szentcsalád hagyományos adventi ájtatosság keretében átadták a Szentcsaládot jelképező szobrot és imafüzetet az első családnak.

A hívek az agapén már arról beszélgették, kit hova fognak elhívni. A missziós évben bőven van hova: Alpha-kurzus, Szentlélek-szeminárium, szentségimádások, missziós estek, kirándulások, szeretetvendégség szervezése, imaalkalmak, bál. Mindenki vihetett haza a missziós év programfüzetéből. Közben a Mária-teremben megkezdődött a hajléktalan vendégeknek készült ebéd. Zene mellett fogyasztották a bográcsban főtt paprikás csirkét, és hosszan beszélgettek a vidám hangulatban. 

Fotó: Merényi Zita

Trauttwein Éva/Magyar Kurír

 


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »