Milyen változásokra számíthatnak a nyugdíjasok az elkövetkező időszakban? – Kérdések és válaszok

Az inflációs nyomás időszakában a kormányzat kommunikációjában csak ritkán fordít külön figyelmet a nyugdíjasokra, de ennek ellenére több változás így is érinti őket is. A korábban kifizetett 13.nyugdíj után viszont korántsem biztos, hogy idén még számíthatnak valamiféle extra segítségre. A legfontosabb kérdések és válaszok.

Júliusban kifizetésre kerültek a 13.nyugdíjak. Ez azt jelenti, hogy a karácsonyi plusz összeg idén nem érkezik?

A 13.nyugdíjat annak létezése óta decemberben szokták kifizetni, most a rossz gazdasági helyzet miatt ennek utalását előbbre hozták, s már júliusban megkapták az arra jogosult szépkorúak. A 13.nyugdíj ezek szerint már újra nem kerül kifizetésre.

Tervez a kormányzat másfajta támogatást a nyugdíjasoknak?

Döntés ilyenről még nem született, de azt a munkaügyi miniszter korábban elmondta, hogy augusztusban újraértékelik a helyzetet, s nem tartja elképzelhetetlennek a legalacsonyabb nyugdíjjal rendelkezők további kompenzálását. Ez viszont egyelőre csak egy politikai vitaműsorban hangzott el, hivatalosan nincs ilyen ígéret.

Milyen összeggel növekszenek a nyugdíjak 2023-ban?

Hírdetés

Jövő januártól 11,8 százalékkal emelkednek a nyugdíjak, idén az emelés csak 1,3 százalékos volt.

Mekkora emelést jelent ez egy átlagos nyugdíj esetében?

Az átlagos öregségi nyugdíj jövőre a mostani 516 euróról 585-re emelkedik vagyis 69 euróval kaphat többet az átlagnyugdíjas.

Milyen nyugdíjemelésre számíthatunk a jövőben?

Amennyiben a kormány nem próbál pluszban segíteni a nyugdíjasoknak, akkor  a nyugdíjas fogyasztói kosár inflációjának fényében 2024-ben 13,8 százalékkal, 2025-ben pedig 2,7 százalékkal növekedhetnek a nyugdíjak. Ezek az adatok a várt inflációból indulnak ki, de a jelenlegi helyzetben tényleg csak iránymutatóak, mert a pénzromlás mértékét számos tényező befolyásolja.

Miként határozzák meg a nyugdíjak valorizálását?

A nyugdíjak valorizálását a nyugdíjas fogyasztói kosárba tartozó termékek előző év első felében mért drágulása alapján határozzák meg. 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »