Milyen lesz az Európai Parlament összetétele? Az eddigi centrista-progresszív koalíció újra többséget szerezhet

Milyen lesz az Európai Parlament összetétele? Az eddigi centrista-progresszív koalíció újra többséget szerezhet

Az előrejelzések szerint az Európai Néppárt (EPP) nyerte a hétvégi az EP-választásokat a hétvégi választáson Európában. A második helyen a szocdem Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D) áll, de jelentősen meggyengültek. A harmadik helyen a Macron által nem is annyira háttérből igazgatott Renew Europe frakció következik, ez a progresszív csoport azonban 2019-ben szerzett mandátumainak ötödét elvesztette. Ez a három frakció alkotta az EP koalíciós többségét, most 404 mandátummal biztosíthatják újra ezt a (valamivel gyengébb) dominanciát.

Ugyanakkor jelentősen nőtt az konzervatívok súlya az EP-ben, és nem csak az Identitás és Demokrácia (ID) valamint az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) mandátumait kell számolni, hanem azt a nagyjából 100 képviselőt is, akiknek pártjai egyelőre egy frakcióhoz sem kapcsolódtak eddig, de a következő hetekben komoly átrendeződések és „udvarlások” várhatók.

Hírdetés

Az EPP minden bizonnyal magának, ergo Ursula von der Leyennek (aki az EPP csúcsjelöltje) fogja követelni az Európai Bizottság elnöki posztját. A jelöltállítás azonban a tagállamok hatásköre, ahol van vétójog, az EP csak rábólint a jelöltre (amihez minimum 361 támogató szavazatra lenne szükség).

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »