Milliárdos csalást követtek el a számlázási cégláncolatot működtető bűnszervezet tagjai

Milliárdos csalást követtek el a számlázási cégláncolatot működtető bűnszervezet tagjai

Milliárdos csalást követtek el a számlázási cégláncolatot működtető bűnszervezet tagjai

Négy éven át több mint egymilliárd forintnyi elcsalt áfát tettek zsebre a számlázási cégláncolatot kiépítő bűnszervezet tagjai. A láncolat elején álló cégek rendre „eltűntek”, öt cégből viszont meggazdagodtak a banda tagjai, akiknek pénzmosásért is felelniük kell.

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt emeltek vádat tizennégy személlyel, köztük egy bűnszervezet hét tagjával szemben, akik az áfa megfizetése nélkül forgalmaztak külföldről beszerzett műanyagipari alapanyagokat – tájékoztatott a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség.

A  bűnszervezet a közel négy éven keresztül folytatott csalássorozatával több mint egymilliárd forint vagyoni hátrányt okozott a költségvetésnek.

Hírdetés

A szervezet élén álló gazdasági társaságok 2013 és 2016 között jelentős mennyiségű műanyagipari alapanyagot szereztek be, főként szlovák és osztrák társaságoktól, „papíron” magyarországi társaságok közbeiktatásával.

A bűnszervezet tevékenységéből hasznot húzó öt cég az első belföldi forgalomba hozatalt terhelő áfafizetési kötelezettség elkerülésére az alapanyagokat egy 25 gazdasági társaságból felépített számlázási láncolaton „futtatta át”.

A számlalánc elején álló „bukócégek” a következő szinten álló társaságok részére számlát bocsátottak ki, a belföldi értékesítés után pedig nem vallották be és nem fizették meg az adót. A lánc további résztvevői a termékeket továbbszámlázták, egyúttal az alsóbb szinteken álló cégektől kapott számlák áfatartalmát levonták. A számlaláncolat végén álló cégek az alattuk állók számlái alapján nagy összegű áfát igényelhettek vissza. 

A gyanúsítottak az Európai Közösség területéről beszerzett áruk értékesítését terhelő áfa megfizetésének elkerülésével kedvezőbb piaci áron tudták a műanyagipari alapanyagot értékesíteni.

A főügyészég költségvetési csalás, pénzmosás, közokirat-hamisítás és hamis magánokirat felhasználása miatt tizennégy ember ellen emelt vádat, közülük hét vádlott bűnszervezetben követte el a bűncselekményeket.

A vádhatóság hét vádlott vonatkozásában tett indítványt alternatív büntetés kiszabására arra az esetre, ha az érintettek a bűncselekmény elkövetését az előkészítő ülésen beismerik.

A szabadlábon lévő vádlottak bűnösségéről a Kecskeméti Törvényszék dönt.


Forrás:privatkopo.hu
Tovább a cikkre »