Miközben Haščák (Penta), Kvietika (Slavia Capital) és Bödör (Sme) börtönben ül, Tkáč a J&T-ből elismerte, hogy ő a leggazdagabb szlovák

Miközben Haščák (Penta), Kvietika (Slavia Capital) és Bödör (Sme) börtönben ül, Tkáč a J&T-ből elismerte, hogy ő a leggazdagabb szlovák

 

Amikor Jaroslav Haščák Penta vezér kommandósok gyűrűjében vizsgálati fogságba vonult, azt írtuk, hogy ezzel Szlovákia második leggazdagabb embere, és vitán felül a legbefolyásosabb személy került rács mögé.

Mindez a Forbes 32 leggazdagabb éves listája alapján, mely szerint Haščák vagyona meghaladja az 1 milliárd eurót (1,037 milliárd.) Tőle csak a nyilvánosságot kerülő HB Reavis vezér, Ivan Chrenko gazdagabb (1,65 milliárd euró.) Igen, a leggazdagabb felvidéki magyarnak, Világi Oszkárnak igyekeznie kell. A politikai kapcsolatait hosszú évtizedek óta kíméletlenül saját céljaira kihasználó oligarcha ugyanis egyelőre nem fér fel a Forbes TOP 32 listájára.

Időközben kiderült, hogy a J&T pénzügyi csoport egyik tulajdonosa, Patrik Tkáč vagyona jóval több, mint a Forbes által feltüntetett, a 32-es listán a 6. helyre elegendő 600 millió euró.

 

Patrik Tkáč ugyanis jelentős részvényese az Energetický a průmyslový holdinknak (EPH), melynek erősebb pozíciója van a szlovák energetikai szektorban, mint az államnak.

Hírdetés

Tkáč az EPH-n keresztül résztulajdonosa a Szlovák Villamosműveknek, az Eustreamnak, az SPP-distribúciónak, a Naftának és a Közép-Szlovákiai Energetikának is. Azaz, a tíz legjelentősebb szlovákiai energetikai vállalat mintegy felének. A DenníkN szerint az EPH ezeken kívül több más jelentős vállalatot birtokol Nagy-Britanniában, Németországban, Olaszországban, Csehországban és Magyarországon is.

Tényleg Tkáč a leggazdagabb

Tkáčot a cseh E15 portál és az Euro magazin illetve Trend hetilap már évekkel ezelőtt az első helyre rakta három milliárd euró körüli vagyonával, írja a DenníkN. Már csak az EPH jelentős terjeszkedése miatt is, melyből Tkáč később formálisan távozott, amiért legkevesebb 1,75 milliárd eurót kapott.

A Forbers azonban óvatosabb volt a vagyoni helyzet megsaccolásánál, az ő módszertanuk ugyanis konzervatívabb. Mivel ugyanis az 1,75 milliárd euró kifizetéséről nem állt rendelkezésre semmilyen bizonyíték, így azt nem számították bele Tkáč vagyonába.

Mára kiderült, hogy mindkét módszertannak megvolt a maga logikája. A Forbesénak abban, hogy Tkáč távozását egyáltalán nem vette biztosra. A többi újságíró pedig azt látta helyesen, hogy Tkáč vagyoni helyzetének vizsgálatakor az EPH-t is figyelembe kell venni.

Körkép.sk/DenníkN


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »