Mikor kezdődik a kerítésbontás a horvát határon? – Válaszolt a rendőrség

Mikor kezdődik a kerítésbontás a horvát határon? – Válaszolt a rendőrség

Horvátország már egy hónapja a schengeni övezet tagja, a magyar–horvát határon álló kerítés bontását azonban még mindig nem kezdte meg a rendőrség.

A horvát-magyar határon lévő mintegy 60 km hosszú határkerítés lebontása a rendőrség feladata. Az Országos Rendőr-főkapitányság korábban arról tájékoztatott, hogy a horvátok schengeni csatlakozása után ez a feladat nem érte őket váratlanul. Az előkészületeket időben megkezdték, azt azonban nem közölték, hogy pontosan mikor látnak hozzá munkához.

Az Országos Rendőr-főkapitányság az InfoRádió január 25-én küldött kérdésére február 2-án, csütörtökön a következő választ küldte: „tájékoztatjuk, hogy

Hírdetés

a rendőrség a bontási feladatokat ütemezetten az időjárási és egyéb körülmények függvényében fogja végrehajtani.”

– írták.

A horvátok schengeni övezetbe való csatlakozásával most már Horvátország őrzi az unió határát, ami Szerbia, Bosznia-Hercegovina, Albánia irányába köt. A határokért és az ezeken történő forgalomért Horvátország felelős, ezért több határőrt tesznek oda, technikai eszközöket, kamerákat telepítenek, a mélységi ellenőrzést sűrűbben alkalmazzák. Ez azt jelenti, hogy minden szempontból jobban odafigyelnek a határon történő mozgásra – jelezte decemberben az InfoRádiónak Kiss Benedek József biztonságpolitikai szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem címzetes egyetemi tanára.

Nyitókép: MTI/Varga György

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »