Mikor kell építési engedély?

Mikor kell építési engedély?

Mikor kell építési engedély? Mészáros Richárd2023. 06. 10., szo – 10:09

Aki úgy dönt, hogy az idén házat épít, mielőtt belevág az építkezésbe, több lépést is figyelembe kell vennie, s el kell intéznie néhány dolgot. Az egyik legfontosabb dokumentum az építési engedély, amely nélkül nem kezdhető meg az építkezés.

Kevesen tudatosítják, hogy az építési engedélyt minden olyan objektum megépítéséhez be kell szerezni, mely alapterülete nagyobb 25 m²-nél. Egy már létező épület átfogó felújításához vagy átalakításához is engedélyt kell kérni. Bizonyos esetekben azonban nincs szükség építési engedélyre, ilyenkor az építkezés vagy felújítás terveit elég bejelenteni az illetékes építési hatóságnak.

Mikor elég bejelenteni?

Az építési törvény értelmében elég csak bejelenteni az egyszerű és kisebb jelentőségű építményeket, a már meglévő objektumok kibővítését, illetve az olyan jellegű épületmódosításokat, melyek nem befolyásolják a környezetet, nem változtatják meg jelentősen az épület megjelenését, nem avatkoznak be a tartószerkezetekbe, nem változtatják meg az épület rendeltetését, nem veszélyeztetik a társadalom érdekeit. Ha pedig tényleg csak kisebb felújítást tervezünk, azt még jelenteni sem kell – például ha a tetőt, az ablakokat, az ajtókat, az épületen belüli vezetékeket, a kerítést vagy a házon belüli nem teherhordó válaszfalakat újítjuk fel.

Az engedély kérvényezése

Az építési engedélyt a helyileg illetékes községi hivatal építésügyi osztályán kell intézni. A hivatalnak legkésőbb két hónapon belül kell döntenie a benyújtott kérvényről, melyhez több igazolást és dokumentumot kell csatolni. Szükség van 3 hónapnál nem régebbi tulajdoni lapra és kataszteri térképre, az építési projekt dokumentációjára, a víz-, gáz- és villanyerőművek véleményére, a közútkezelő és a közlekedési felügyelőség nyilatkozatára. Ha valamilyen, ún. légszennyező berendezést akarunk beszereltetni, vagy az építésügyi normáktól eltérő módon akarunk építkezni, kérhetik a szomszédok hozzájárulását is. Az építési engedély kiállításának a konkrét feltételei régiónként némileg eltérőek lehetnek, ezért tanácsos személyesen elmenni a hivatalba, ahol útbaigazítanak, hogy pontosan milyen nyomtatványokra van szükség.

Hírdetés

Mezőgazdasági terület

Ha olyan parcellán szeretnénk építkezni, amely a tulajdoni lapon kertként, szántóföldként vagy szőlősként van bejegyezve, akkor a földhivatal hozzájárulására van szükség. Vagyis első lépésként fel kell venni a kapcsolatot a területileg illetékes földhivatallal, s kérni kell, hogy a vitatott parcellát emeljék ki a mezőgazdasági földterületek közül, azaz átminősítik nem mezőgazdasági földterületté, melyen már lehet építkezni. A földhivatalhoz benyújtott kérelemhez csatolni kell a tulajdoni lapot, a kataszteri térkép másolatát, az önkormányzat hozzájárulását a telek kiemeléséhez, igazolást a telek bonitásáról, geometriai tervet.

Egyéb intéznivalók

Ha a vasút közelében építkezünk, szükség van a vasúttársaság hozzájárulására is. Kevesen gondolnak rá, de szintén fel kell venni a kapcsolatot a kerületi környezetvédelmi hatósággal, s tőlük is engedélyt kell kérni. A kérvényhez csatolni kell a a projektdokumentációt, a kataszteri térkép másolatát és a tulajdoni lapot. Az építési engedély intézésekor a hivatalban rákérdezhetnek, hogy az építkezés során ki biztosítja majd a felügyeletet. Függetlenül attól, hogy a házat saját magunk építjük, vagy a munkával megbízunk egy vállalkozót, esetleg valamilyen céget, mindenképpen meg kell adnunk az ún. munkafelügyelő személyét s annak a nyilatkozatát. Ha az építkezést cég végzi, akkor elé a cég nevét feltüntetni, a konkrét építésvezető nevét később is megadhatjuk. Az építkezés megkezdése előtt azonban be kell vinni az építési hivatalba az építőipari céggel kötött szerződést.

Projektdokumentáció A sok bürokrácia mellett nem szabad megfeledkezni az építési engedély intézése során az egyik legfontosabb dokumentumról, a projektdokumentációról. Jó, ha van belőle legalább három példányunk, mert több intézményben is követelhetik. A

projektdokumentáció tartalmazza az épület alaprajzát, a műszaki és kísérőjelentést, a telek közművesítését, a statikai számításokat, az elektromos hálózatot, a fűtést, a gázvezetéket, tanúsítványt az épület energetikai teljesítményéről, a tűzvédelmi projektet. Ugyanakkor minden eset egyedi, tanácsos egyeztetni az építésügyi hivatallal, hogy konkrétan mit kell a projektdokumentációba írni.

Határidők

Az építésügyi hivatalnak 60 nap áll a rendelkezésére, hogy döntsön az építési engedélyt indítványozó kérvényről. Ha a kérvényhez csatoltuk az összses szükséges mellékletet, azaz a kérelem hiánytalan, nem szoktak gondok felmerülni. Az építési engedélyt az építkezés előtt jóval korábban, jó előre tanácsos elintézni. Ha komplikációk merülnek fel, az eljárás elhúzódhat, esetenként fél évnél hosszabb ideig is tarthat.

Jövő év április 1-jétől új építési törvény lép életbe, mely következtében változik az építési eljárásokkal összefüggő illetékek összege. A díj alapja a beruházás ára – az építési költség 1,25%-a – lesz. Aki ez után a dátum után kér majd építési engedélyt, akkor már magasabb díjakat fog fizetni.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »