Mikor áll helyre az autóbusz-közlekedés Pozsony megyében?

Mikor áll helyre az autóbusz-közlekedés Pozsony megyében?

November 15-étől az Arriva személyszállító és szolgáltató cég biztosítja Pozsony megye elővárosi autóbusz-közlekedését. Az új szállítócég az eddigi szállítót, a Slovak Lines céget váltja. Pozsony megye tíz évre szóló szerződést írt alá a pályázatnyertes Arrivával, több mint 330 millió euró értékben, ez volt a legelőnyösebb árajánlat, több mint 20 millió euróval kevesebb a második legjobbtól.

Az átállás azonban nem volt felhőtlen. A megyeelnök, Juraj Droba már egy nappal az Arriva csatasorba állása előtt jelezte a közösségi oldalán, hogy gondok lesznek, az utasoknak jelentős járatkiesésekkel kell számolniuk, elsősorban Bazin és Szenc környékén. Hétfőn és kedden aztán elszabadult a pokol, mert a probléma sokkal nagyobbra kerekedett, mint azt az emberek eredetileg gondolták. Portálunk információi szerint a korlátozások és a járatkiesések miatt Szenc környékéről lehetetlenség volt időben bejutni a fővárosi munkahelyekre, de a Somorja és Malacka felől fővárosba igyekvők is szembesültek kisebb problémákkal, többen például a chipkártyájukat sem tudták érvényesíteni. Az emberek a közösségi hálón zúdították a megye első emberére a panaszaikat, azonnali megoldásokat követelve.

Kevés az autóbuszsofőr

A megyeelnök az okokat a sofőrhiányban, a világjárvány miatti karanténintézkedésekben jelölte meg, de szavai szerint az is gondot jelent, hogy a buszsofőrök nem akarnak az új szállítóhoz átigazolni.

Másnap aztán kiderült, hogy az Arrivának jelentős sofőrhiánya van, mintegy 100 buszsofőrrel van kevesebb a kelleténél, mivel ilyen-olyan okok miatt a sofőrök nem léptek át hozzájuk.

Pedig a megyének már az Arrivával van érvényes szerződése, nem mehet vissza a Slovak Lines-hoz, vagyis az állásuk elvesztését kockáztatják azok, akik emiatt halogatják az átlépést. Az Arriva vezetése szerint a dolgok akkor térnek vissza a rendes kerékvágásba, ha megfelelő számú sofőrrel rendelkeznek majd. Hogy erre pontosan mikor kerülhet sor, arra a szállítócég nem adott egyértelmű választ. Csak annyit ígértek, hogy megpróbálják az egyes járatokat úgy igazítani, hogy a kiesések minél kevésbé érintsék a csúcsidőben közlekedő járatokat, s hogy igyekezni fognak mielőbb biztosítani a szerződésben vállalt feltételeket.

Hogy az Arrivának égető szüksége van sofőrökre, bizonyítja az is, hogy a közösségi oldalán 4000 eurós toborzási pótlékot kínál köszönetképpen mindenkinek, aki november 15-től Pozsony megyében a szállítást biztosítja,

sofőröknek, garázsmestereknek, diszpécsereknek egyaránt. Egyúttal közli, hogy a toborzási pótlék az új kollégákra is vonatkozik, akik november 26-áig szerződést írnak alá a cégükkel. További 600 euró pluszpénzt is ígér az Arriva minden újabb sofőrkolléga beajánlásáért.

A pályáztatás során a megye nem hibázott

A szállítócég szerint gondot jelentett, hogy rendkívül rövid idő állt a rendelkezésükre a szerződés aláírását követően ahhoz, hogy a minden feltételt biztosítsanak az üzemeléshez. Pozsony megye még tavaly áprilisban írta ki a pályázatot, tehát 19 hónappal a Slovak Lines céggel való szerződés lejárta előtt. A pályázati feltételekkel és az ajánlatok értékelésével kapcsolatos kifogások miatt azonban többször is elodázták a pályázati ajánlatok benyújtásának határidejét. A megye szerint a pályázati eljárásban az ellenőrző szervek sem találtak hibát, a kifogásokat alaptalannak és nagyrészt célirányosnak minősítették.

Hírdetés

Ozsvald Erzsébet megyei alelnök szerint a megye időben kiírta a pályázatot, de az állandó fellebbezések miatt, amelyek érdemleges kivetnivalót gyakorlatilag nem is tartalmaztak, és a Közbeszerzési Hivatal időigényes reakciói miatt, amelyek során nem tartották be a törvényes határidőt, rendkívül hosszadalmasra nyúlt a pályáztatás időszaka.

Ezek a különböző huzavonák azt eredményezték, hogy gyakorlatilag hat héttel november 15-e előtt írta alá az Arriva a szerződést a megyével.

A megrendelőt azonban ez nem kell, hogy érdekelje, ha a szolgáltató ugyanis vállalja a feltételeket, akkor a megyének alá kell írnia velük a szerződést” – mondta hozzáfűzve, az Arriva bebiztosított 120 új autóbuszt, átvette a kiadott chipkártyákat, a menetjegyek árát nem változtatta, tehát biztosította a háttérfeltételeket, egyedüli problémájuk a buszsofőrhiány, ami tény, hogy nagy probléma, mert ha nincs, aki vezesse a buszt, akkor az nem tud elindulni.

A megyei alelnök szerint azonban az Arriva gőzerővel dolgozik a probléma megoldásán, és remélhetőleg sikerül mihamarabb megoldani azt.

Információink szerint az utóbbi két napban sikerült összesen mintegy 90 buszsofőrt felvenniük, így remélhetőleg lassan összeáll a szükséges sofőrlétszám”

– mondta hozzáfűzve, a megye napi szinten kapcsolatban van a szállítócéggel, jövő hét csütörtökig kaptak időt arra, hogy a helyzetet megoldják. „Olyan információink is vannak, hogy az utazási irodákkal dolgozó buszsofőrök is jelentkeznek, hogy kisegítsék az Arrivát, így a helyzet valószínűleg rövid időn belül megoldódhat” – fűzte még hozzá Ozsvald Erzsébet.

Az Arriva portálunk megkeresésére az üggyel kapcsolatban kijelentette, hogy november 15-étől egyes járatokat lerövidítettek vagy más járattal helyettesítették. A sofőrhiány miatt mintegy 50 vonalon voltak korlátozások.  Peter Húska, az Arriva sajtóosztályának dolgozója szerint az utasok és a buszsofőrök tájékoztatása alapján javasolni fogják a menetrendek módosítását úgy, hogy azok december 12-ével megvalósuljanak.

Mint mondta, a buszsofőrök száma folyamatosan változik, és minden sofőrt a szerződés aláírása után 24 órával munkába tudnak állítani.

Hazai és ukrajnai buszsofőrökkel is kötnek szerződést. „Folyamatosan azon dolgozunk, hogy megoldjuk a kialakult helyzetet, s hogy az autóbuszsofőrök visszatérjenek a volán mögé” – mondta az Arriva dolgozója hozzáfűzve, amint valamennyi menetrendi járatra lesz sofőrük, visszaáll a rend a rendes kerékvágásba.

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »