Mihályi Győző szakszervezeti elnök: érzelmi kötődést érzek Vidnyánszky Attila lemondásában

Mihályi Győző szakszervezeti elnök: érzelmi kötődést érzek Vidnyánszky Attila lemondásában

A Színházi Dolgozók Szakszervezetének elnöke az InfoRádióban azt mondta, a díszletes előadásokat előzőleg „százszor lejárják”, megfelelő fénynek és korlátnak rendelkezésre kell állnia a színfalak mögött is. Vidnyánszky Attila vezérigazgatói lemondásáról is véleményt mondott.

Súlyos végtagsérülésekkel szállították pénteken a mentők a Semmelweis Egyetem Traumatológiai Klinikájára Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó színművészt, miután mindketten megsérültek a pénteki Rómeó és Júlia című előadás közben a Nemzeti Színházban. A baleset a második felvonás közben történt, az előadást félbeszakították.

A klinika közleménye szerint a színészeket megműtötték, állapotuk stabil, de egyelőre nem hagyhatják el a kórházat.

A Nemzeti Színház hétfőre rendkívüli társulati ülést hívott össze, amelyen – elismerve felelősségét – lemondott Vidnyánszky Attila vezérigazgató.

A Színházi Dolgozók Szakszervezetének elnöke az InfoRádiónak azt mondta: nem valószínű, hogy biztonságtechnikai hiányosság áll a történtek hátterében.

„A színház veszélyes üzem, nagyon szigorú biztonsági előírások vannak. Ha valahol emeleten kell lenni, fentről kell lefelé közlekedni a színészeknek, akkor ott korlátnak, nézőtérről nem érzékelhető kék fénynek kell lenni, biztonságosan kell tudni mozogni. A mozgást nagyon sokszor eljátszották,

ez egy bepróbált előadás volt,

Hírdetés

nem hiszem, hogy bármilyen biztonságtechnikai elem hiányzott volna. Amit vizsgálnak mégis, hogy megvoltak-e a megfelelő körülmények, elvárható óvatossággal jártak-e el a színészek és a műszak. Mindenekelőtt gyógyulást kívánok a két kitűnő kollégának” – mondta a Mihályi Győző.

A napokban ismertté váltak hasonló esetek a közelmúltból, amelyek során arra derült fény, hogy egyensúlyvesztés miatt történt baleset. Ezzel kapcsolatban Mihályi Győző azt mondta: egy színész lehet fáradt, de találgatni nem érdemes, egy-két hét alatt lefolyik egy-egy ilyen vizsgálat.

Ha lehetetlen pótolni a színészeket, akkor szerepátvétel helyett műsortörlés lesz a megoldás, ha nem találnak néhány nap alatt megfelelő helyettesítő művészt; „a színháznak az az érdeke, hogy működjön, előadások ne maradjanak el, beugrások elképzelhetők”.

Mihályi Győző arról is beszélt, hogy a színházaknak kötelező biztosítást kötni a színészekre, és ezek érvényesek a teátrumokban történt balesetekre is.

Megítélése szerint a vezérigazgató azért mondott le ilyen hirtelen, mert két nagyon komoly színésze sérült meg, és felelősnek érzi magát.

„Érzelmi kötődést érzek a lemondásban”

– vélekedett Mihályi Győző.

A kimerültségre vonatkozó kérdésre úgy reagált, minden színésznek magának kell eldöntenie, hogy mennyit vállal.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »