Migránsok egy horvát lapnak: ez még csak a kezdet

Migránsok egy horvát lapnak: ez még csak a kezdet

Nagyon sok rendőr van a szerb-horvát határ horvátországi oldalán a Tovarnik nevű településen, ahova megérkeztek az első migránsok.

A helyi önkormányzat vezetőjének helyettese a Hír TV-nek úgy nyilatkozott, hogy a horvát belügyminisztérium a rendőri jelenlét fokozásáról egyelőre nem tájékoztatta a falu vezetőit. A Vöröskereszt is megérkezett Tovarnikba, ahol bekapcsolódik a menekültek megsegítésébe. A tovarniki önkormányzat ma egyeztet a segélyszervezetekkel, a falu azonban anyagi forrásokat nem tud biztosítani a menekültek ellátására.

Hírdetés

– Reggel a menekültek egy csoportja megpróbált illegálisan belépni Horvátországba, de a rendőrség elfogta őket. Azt egyelőre nem tudnám megmondani, hogy vesznek-e tőlük ujjlenyomatot vagy visszaadják őket Szerbiának. Horvátország és Szerbia között ugyanis van megállapodás, amely alapján az illegális határátlépőket visszaküldik Szerbiába, de hogy most ennek alapján járnak-e el, azt egyelőre nem tudjuk – mondta az adminisztráció vezetőjének helyettese.

A migránsok az egyik horvát lapnak a határnál azt mondták: ez még csak a kezdet.

Nemcsak Tovarnikban, hanem Újlakon is vannak már migránsok – a Hír Televízió tudósítójának a horvátországi Újlakon élő magyarok arról számoltak be, hogy a faluban már nagyon sok menekült van. Ők feltehetően a szerb-horvát határon átívelő Duna-hídon érkeztek az országba. A település 140-150 kilométerre van a horvát-magyar határtól. Ha Magyarországot el akarják kerülni, akkor várhatóan Zágráb felé mennek majd és Szlovénián keresztül próbálnak majd Ausztriába jutni. Szerb sajtóértesülések szerint egyébként most már a szerb hatóságok Röszke helyett a horvát-szerb határra szállítják buszokkal a migránsokat.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »