MiG-vita: A kormány szembe megy a választói akarattal, és ezt most már egy felmérés is bizonyítja

MiG-vita: A kormány szembe megy a választói akarattal, és ezt most már egy felmérés is bizonyítja

Már szinte eldöntött tény, hogy (hivatalosan) alkatrészek vagy egész gépek formájában, de Ukrajna megkapja a szlovák MiG-29-eseket. Összesen 10 gépről van szó. A felelősséget végül a kormány vette magára, ahol az olyan atlantista politikusok, mint Eduard Heger megbízott kormányfő, Jaroslav Naď megbízott védelmi miniszter vagy Rastislav Káčer megbízott külügyminiszter, a legkisebb kapaszkodóra hivatkozva is az átadás mellett érveltek. Az egyetlen, amit fel tudnak mutatni, néhány homályos alkotmányjogászi szakvélemény arról, hogy egy megbuktatott kormánynak is lehet hatásköre ilyen döntést meghozni. Legalább ugyanennyi alkotmányjogász állítja az ellenkezőjét, ám az SaS liberálisaival és a balliberális államfővel közösen kialakított belpolitikai patthelyzet miatt lényegében szeptember 30-ig azt tesznek az országgal, amit akarnak. Pedig teljesen nyilvánvaló, hogy a döntéssel szembe mennek a népakarattal, és ezt most már egy felmérés is alátámasztotta.

A Denník N balliberális lapnak készült IPSOS felmérés szerint mindössze a lakosság 26 százaléka támogatja a MiG-29-esek átadását (határozottan igen vagy inkább igen választ adók). 14 százalék nem tudott választ adni. Ezzel szemben 60 százaléka nem támogatja a gépek Ukrajnának adását. Még szembeötlőbb, hogy a megkérdezettek 44 százaléka határozottan nem támogatja a MiG-29-esek átadását.

A pártszimpátia szerinti megoszlás pedig arra mutat rá, mely pártok vágják a döntéssel maguk alatt a fát leginkább.

Természetesen az atlantanista-liberális pártok szavazói körében a legmagasabb a döntés támogatottsága, de a számok még ott sem annyira meggyőzőek:

Az OĽANO, amelynek részbeni felelőssége van a liberális-atlantisták ámokfutásában, megosztott a kérdésben. A választóinak 49 százaléka támogatja, 40 százaléka nem támogatja.

Hírdetés

A többi párt esetében egyértelműen a vadászgépek átadását ellenzők vannak többségben:

Megjegyezzük, hogy a a MiG-ek átadásának megítélése nagyjából megegyezik a társadalom Ukrajna felfegyverzéséről alkotott véleményével, ahol nagyon hasonló arányokat mértek korábban. A szlovákiai lakosság szerint Ukrajnának fel kéne adnia a Krímet és keleti szakadár területeit. Ellentétes véleményen csak 35 százalék áll.

Ez azonban messze nem jelenti azt, (ahogy azt Rastislav Káčer előszeretettel sulykolja), hogy a fegyverszállítások leállítását csak az orosz kollaboránsok szorgalmazzák. A lakosság 64 százaléka nem akar orosz befolyási övezetben élni, és csak 15 százalék akar.

A fenti számokból kiderül, hogy a pártok igen nagy többsége nem a választóikat képviselve foglaltak állást a MiG-ek kérdésében, és a legnagyobb mértékben a Sme rodina és a HLAS megy szembe a választói arattal.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »