MiG-29-eseket küld Ukrajnának az ún. Szlovákia is

A szlovák kormány jóváhagyta MiG-29-es vadászgépek szállítását Ukrajnába – közölte pénteken Eduard Heger szlovák miniszterelnök, írja a 24.

Andrzej Duda lengyel elnök csütörtökön jelentette be, hogy Lengyelország négy darab MiG-29-es vadászgépet szállít le Ukrajnának a következő napokban. Ezzel Lengyelország vált az első NATO-tagállammá, amely vadászgépekkel segíti az ukrán honvédő háborút. Hozzájuk csatlakozott egy napra rá Szlovákia, amely már korábban jelezte, hogy készek átadni repülőgépeket, de csak egy szélesebb nemzetközi koalíció részeként.

A Reuters úgy tudja, az Ukrajnának szánt, tizenegy darab MiG-29-es repülőgépből álló flottát tavaly nyáron vonta ki a forgalomból Szlovákia, és a legtöbb gép nincs üzemképes állapotban.

Németország és az Egyesült Államok a lengyel repülőgép-szállításokra reagálva egyértelművé tették, hogy nem változtatnak álláspontjukon, tehát továbbra sem segítik vadászrepülőkkel az ukránokat.

Hírdetés

A Dennikn/Napunk híre szerint Eduard Heger kormányfő tudatta, hogy az ajándékozás összhangban van az alkotmánnyal, Zuzana Caputová államfő és Boris Kollár házelnök is jóváhagyta azt.

Heger szerint a MiG-eket arra fogják használni, hogy megvédjék Ukrajna légterét, hogy életeket mentsenek velük, nem támadó hadműveletekre.

A kormányfő egyúttal visszautasította az ellenzéket vezető Robert Fico, egykori miniszterelnök vádjait, miszerint a vadászgépek küldésével Szlovákia belép a háborúba.

Jaroslav Nad védelmi miniszter közölte, hogy a gépek egyelőre Szlovákiában vannak. Az átadásukat – mely még hetekbe telhet – Lengyelországgal szorosan koordinálva fogják végrehajtani.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »