Miért növekszik olyan gyorsan a kereszténység Iránban?

Miért növekszik olyan gyorsan a kereszténység Iránban?

A kereszténység Iránban ugrásszerűen növekszik. A Közel-Keleten dúló üldöztetéseket figyelembe véve a keresztények lélekszámának itteni növekedése egyedülálló és a legnagyobb mértékű a térségben. De mitől lett ilyen népszerű Jézus tanítása a perzsák körében?

Egy nemrégiben megjelent cikk szerint a kereszténység Iránban ugrásszerűen növekszik, évente körülbelül húsz százalékkal nő, ez egyedülálló a térségben, de a világban is csak a távol-keleti országok közösségeinek növekedése előzi meg a perzsa keresztények gyarapodását.

Figyelembe véve a kontextust, hogy Iránt jelenleg egy radikális-iszlám rendszer irányítja, ez megdöbbentő. Miért hagyják az iráni emberek a muszlim hátterű életet – ami a hétköznapi élethez kényelmesebb és biztonságosabb – és térnek át a kereszténységre? Még pontosabban miért kockáztatják életüket a Jézus tanításait követő perzsák, amikor a hitelhagyás illegális Iránban és akár halállal is büntethető?

Hírdetés

A mai adatok szerint Iránban mintegy nyolcvan millió ember él. A lakosság túlnyomó többsége muszlim, azon belül is az iszlám síita ágát követik. Az országban hivatalosan is elismerik az örmény és az asszír keresztény egyházakat. Az elmúlt száz év háborúi és üldöztetéseinek következményeként mára csak pár tízezren maradtak a kétezer éves múlttal rendelkező asszírok és örmények. Az iráni rendszer az ősi keresztény egyházak mellett még elismeri a zsidók és a zoroaszterek közösségét, még parlamenti képviselőt is delegálhatnak, de mégsem rendelkeznek teljes körű jogokkal, ami megilletné a vallási kisebbségeket.

Az iráni evangéliumi keresztény közösségnek viszont semmilyen joga nincsen, sőt, teljes illegalitásban működik. Az társadalom kiveti magából az evangéliumi keresztényeket, mivel korábban az iszlám hit követői voltak, és csak felnőtt korban tértek át a kereszténységre.

Az iráni keresztényekről bővebben itt olvashatnak.

S4C.news – Kassab Adonis, Kép: dailykos.com


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »