Miért nem lehetett az UNESCO-t vezető Irina Bokova az ENSZ-főtitkára?

Miért nem lehetett az UNESCO-t vezető Irina Bokova az ENSZ-főtitkára?

A Népszabadság tulajdonosa által elrendelt felfüggesztéséről írt nyugati sajtócikkekből is tudjuk ötezredszer: ha Magyarországról van szó, a hazai ballibzsidó vélemények és vádak tényként tálalása teljesen megengedett. Függetlenül attól, hogy az a legdurvább spekuláció, ugyanis a bizonyíték most is hiányzik, hogy a Fidesz szüntette volna meg az egykori Szabad Nép 74 évet élt jogutódját.

Ha e fősodratú médiának mindezt szabad, akkor miért ne szabadna portálunknak ez alkalommal ugyanazt tennie, amikor feltesszük a kérdést, miért nem választották a bolgár Irina Bokovát, az UNESCO jelenlegi főigazgatóját, és arra kissé spekulatív választ adunk?

Ez az a testület, amelyet most Izrael (ismét) antiszemitának bélyegzett, mely ügyről épp tegnap írtunk.

Az MTI nyomán írt cikkben olvasható, hogy Izrael a jövőben felfüggeszti mindenfajta együttműködését az UNESCO-val. Amiből csak az hiányzik, hogy a zsidó állam 2011 óta nem tagja az UNESCO-nak, ugyanis onnan kilépett akkor, amikor az ENSZ e kulturális szervezete tagjává fogadta a Palesztin Államot. Aminek nyomán Izrael vazallusa, a vele Egybesült Amerikai Államok szintén kilépett belőle, és persze a tagdíjat sem fizetik.

Ekkor is már Bokova vezette az UNESCO-t, amelynek főigazgatói székébe 2009 októberében került.

Hírdetés

Néhány hónapja indult el az ENSZ főtitkári székébe jelöltek rostálásának korszaka. Most arra ne térjünk ki, hogy az annak az Áder János államelnöknek is vad álmai között szerepelt, akinek beszédírója és egykori kabinetfőnöke, a cionista Gyarmati László slam poetryző Fanni nevű lánya olyan magyargyűlölő verset írt, amelyre nemrégiben figyeltünk fel.

Bojko Boriszov bolgár elnök szeptember vége felé jelentette be, hogy Szófia a 2014 júniusától az ENSZ csúcsvezetői székébe kínált Bokova helyett a szintén bolgár és nő Krisztalina Georgievát, az Európai Bizottság jelenlegi alelnökét jelöli, miuátn Bokova nem kapott kellő támogatást New Yorkban.

Mi pedig tegyük fel a kérdést: vajon a bolgár mellett angolul, franciául, spanyolul és oroszul folyékonyan beszélő Bokovát miért nem támogatták „kellően”?

Nos, annak az egyik okára már utaltunk. A Palesztin Államot azóta se vették fel egyetlen más ENSZ-szervezetbe sem. 2011-ben, amikor ez a Bokova vezette UNESCO esetében megtörtént, a nyugati államok Izrael beintésére hisztériáztak, és Bokovát – akár most ismét az egész UNESCO-t – „antiszemitizmussal” vádolták.

De ez még nem minden. 2014. január 14-én Bokova bejelentette, csak öt hónap múlva nyílhat meg egy január 21-i nyitással tervezett tárlat „A Nép, a Könyv, a Föld – 3500 év kapcsolat a zsidó nép és Izrael földje között” címmel.

Jelölésétől kezdve egészen mintegy júniusig ömlöttek a támogatások Bokova mellett. Mert hogy nő, tapasztalt stb.

Majd hirtelen minden lefagyott.

Amikor azután néhány napja kiderült, mégsem Bokova lesz az ENSZ-főtitkár, hanem a 67 esztendős portugál António Guterres, aki 1995 és 2005 között az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságát irányította, hirtelen kirobbant az új UNESCO-botrány. Azért, mert az ENSZ Bokova irányította kulturális szervezete „egy határozatában megkérdőjelezte a zsidóság kapcsolatát a jeruzsálemi siratófalhoz”, foglalta össze hazug módon a hírt a Euronews, és amely hazug hírt ebben a megfogalmazásban tette ki a cionista érzületű jobbliberális Mandiner.hu.

Holott az UNESCO határozati szövegtervezete azt ítélte el, hogy Izrael megszállóként diszkriminálja a megszállt Jeruzsálemben és a szintén megszállt Ciszjordániában lévő három vallás szent helyeihez való hozzájutást.

A spekulációnk: ENSZ-főtitkári megválasztásának megfúrása miatt dühös Bokova szólt a tiltakozó határozatot megfogalmazó araboknak: fiúk, nyugodtan adjátok be.

Ha ennek a feltételezésnek kevesebb köze van a tényekhez, mint ahhoz, hogy a Népszabadságot a Fidesz zárta be, úgy elnézést.

Alitea Guzmán


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »