"Miért nem azt írjátok rá, hogy kínai moslék-szemét?" – Íme egy rendhagyó fogyasztói panasz és a válasz (16+)

"Miért nem azt írjátok rá, hogy kínai moslék-szemét?" – Íme egy rendhagyó fogyasztói panasz és a válasz (16+)

Több más szerkesztőség mellett portálunk is szerepelt annak a levélváltásnak a címzettjei között, melynek témája a hal. Mint a megszólított cég munkatársa írja, a panasz nem éppen irodalmi nyelven íródott, de azért még válaszoltak rá. Aki kíváncsi, hogyan néz ki egy ilyen – nem éppen szokványos – levélváltás, az alább olvashatja el.

Sajnos kétszer is az a baleset ért minket, hogy vásároltunk Classic Alaszkai tőkehalfilét.

Tetszetős csomagolás, Alaszkai hal, biztos valami finomság. Hááát. Az apró betűt ki nézi / látja a boltban.

Sokfelé jártam a világban, szeretem a halételeket. Történetesen Alaszkában is voltam, persze a friss és fagyasztott halak között van különbség. De ennek köze nincs a tőkehalhoz.
A húsa nem nagyon akart átsülni, valami gusztustalan, vizenyős, opálos maradt, majd szinte rostjaira mállott.
Az első falat után nem is tudtam enni belőle, hányingerkeltő, takonyszerű valami az egész.

Előkotortam a kukából a csomagolást. FAO61. Hol is van? Csendes-óceán észak-nyugat.
Származási ország: Kína
Alaszkához ehhez nem sok köze van, nem hinném, hogy a kínaiak elmennének érte Alaszka partjaihoz.
Talán egyenesen a Jangce torkolatából, nem? Amúgy ez szerintem inkább pangasius. Annak van ilyen moslék íze és állaga.

Amikor először rákerestem a pangasiusra, ez volt a legelső találat.

Van róla magyarul is.

AKKOR MI A BÜDÖS KURVA ANYÁTOKAT ÍRJÁTOK RÁ, HOGY ALASZKAI TŐKEHALFILÉ?
MIÉRT NEM AZT, HOGY EZ EGY KÍNAI MOSLÉK-SZEMÉT?

Amúgy, már kitapasztaltam, hogy a többi termékeitek: Classic és Neptun halkonzervek, Royal és Viking füstölt (festett :-) ) lazacok, valami borzalmas minőségű mindegyik.
Legjobb: Royal prémium pangasiusfilé. LOL.

Na én ezek után úton-útfélen reklámozom, hogy a Hering Trade termékeit még véletlenül se vegye senki!
Persze nehéz kikerülni, mindenhol ott vagytok, ahol élelmiszert lehet venni. Tesco, Penny, Spar.

Természetesen Magyarországon nincs korrupció, ezt mindenki tudja, nem? Ha-Ha.
A lényeg,hogy meglegyen a haszon, a többi nem érdekes.

– Kedves nagy látogatottságú médiák! Érdekelne esetleg a téma, tesztelni a Classic Alaszkai tőkehalfilét, hogy sikerül-e ínycsiklandozóra elkészíteni? Index gourmandok?

Hírdetés

– Tisztelt Nébih, Fogyasztóvédelem, vajon érdekli önöket, hogy a Hering Trade Kft. megfelelő minőségű termékeket forgalmaz és a csomagolásban az található ami nagy betűkkel rá van írva? Az apró betűket sokan nem tudják a boltban elolvasni. Hogy merészelik egyáltalán ráírni: Alaszkai tőkehal(filé) amikor egy kínai utolsó szemét (és szerintem pangasius)? Vagy ez teljesen rendben van? Minden el van intézve (a megfelelő helyen)?

Üdv, Kiss Gáspár

***

Tisztelt Kiss Gáspár! 

Köszönettel vettük levelét és az abban megfogalmazott észrevételét, amelyre az alábbiakban szeretnénk válaszolni. 

Mindenekelőtt szeretnénk leszögezni, hogy a fogyasztók visszajelzése, a fogyasztói panaszok kezelése azért is különösen fontos vállalatunknál, mert mind forgalmazói, mind gyártói tevékenységünk sikere a fogyasztók megelégedésén alapul. Mint nyereségorientált cég ezért arra törekszünk, hogy minden fogyasztói visszajelzést komolyan vegyünk és válaszoljuk rá, még akkor is, ha annak a megfogalmazása nem éppen irodalmi. 

A fő kérdéskör, amit levelében boncolgat, idézem:

Akkor mi a büdös kurva anyátokat írjátok rá, hogy alaszkai tőkehalfilé?
Miért nem azt, hogy ez egy kínai moslék-szemét?

A válasz triviális. Azért írjuk rá, hogy alaszkai tőkehalfilé, mert ez a neve, tudományos néven: Theragra chalcogramma.

A jobb érthetőség végett szeretnék példákkal is élni. Ha a közismert internetes enciklopédiát használva rákeres a Magyarországon élő őshonos halfajokra, olyanokkal is fog találkozni, mint például a szibériai tok, az afrikai harcsa, a kínai razbóra, és a német bucó. Ahogy a példaként említett halfajok esetében is jól látható a halak megnevezése nem feltétlen utal a származási országra.

Összegezve, ha azt írnánk rá a csomagolásra, hogy „kínai moslék-szemét”, akkor megtévesztenénk a fogyasztókat és – többek között – nem felelnénk meg a 1169/2011 EU jelölési rendeletben foglaltaknak sem, amely rendelet részletesen taglalja azt is, hogy a termékek csomagolásán, címkéjén milyen egyéb információkat milyen betűmérettel kell feltűntetni, a rendelet arra is kitér, hogy halászati termékek esetében a származási hely feltüntetése kötelező. Továbbá az „Útmutató az EU halászati és akvakultúrás címkéihez” pontosan meghatározza, hogy haltermékek esetében milyen egyéb információk feltüntetése szükséges (pl. FAO zóna, fogási mód). A csomagolóanyag jelölési tartalmának összeállítása során a fent megjelölt szabályozásokra támaszkodtunk.

Megdöbbenve olvastuk, hogy bár termékeinket borzalmas minőségűnek titulálja egytől-egyig, a negatív tapasztalatok ellenére mégis mindegyiknek adott egy esélyt. Többek között ebből is látszik, hogy Ön nem az „átlagos” fogyasztók táborát erősíti.

Burkolt utalását arra vonatkozóan, hogy a termékek elkészítési javaslatát tovább pontosítsuk, köszönettel megfontoljuk. Mi sem szeretnénk, hogy esetleg hiányos konyhai tapasztalatok miatt a vásárlóink „hányingerkeltő, takonyszerű valamit” legyenek kénytelenek enni, ahogy ugye ezt Ön is megfogalmazta. Ez nyilvánvalóan rossz fényt vetne magára a termékre is.

Még egyszer nagyon köszönjük, hogy megosztotta velünk a termékkel kapcsolatos tapasztalatait. Meg kell azonban jegyeznem, hogy az Ön által kifogásolt termék messze az egyik legolcsóbb tengeri haltermék, azonban a keresettsége miatt a piac igényli ezt az árszínvonalú terméket is. Tény, hogy a magyarországi alacsony halfogyasztási arány miatt, a vevők jelentős hányada nem rendelkezik megfelelő konyhatechnikai tapasztalattal az ilyen jellegű termékekkel kapcsolatban, emiatt sokan a termék minőségét okolják az esetleges kedvezőtlen végeredményért. Nagyon sajnáljuk, hogy termékünkkel nem volt elégedett, meg kell azonban jegyeznem, hogy ebből a termékből cégünk jelentős mennyiséget értékesít. Jövőben inkább azt javasoljuk Önnek, próbálja ki a hekkfilét, amelynek húsa kedvezőbb érzékszervi paraméterekkel rendelkezik és még az ára is elfogadható. Lehet, hogy elnyerné a tetszését.

Szívélyes üdvözlettel:

Dr. Tanai Ágnes
Minőségbiztosítás
Hering-Trade Kft.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »