Miért lehet előnyös, ha Sulíkék távoznak a kormányból?

Miért lehet előnyös, ha Sulíkék távoznak a kormányból?

Elsősorban azért, hogy a kilépést követően nem Korčoknak fogják hívni a külügyminisztert és Klusnak a külügyi államtitkárt! Kijelentéseikkel és tevékenységükkel egyikük sem lopta be magát túlságosan a felvidéki magyarok szívébe, ezért részünkről egyáltalán nem lesz könnyes a búcsú.

Ha ehhez még hozzávesszük az örökös kormánybuktató Sulíkot, aki sem gazdasági miniszterként, sem miniszterelnök-helyettesként, de főleg koalíciós pártelnökként sem alakított kiemelkedőt, kész a leltár. Neki vérében van az összeférhetetlenség, a buktatást pedig egy elvetemült középiskolai tanár szintjén végzi.

Radičová után most Matovič következne, csak abban az egyben téved, hogy a kormányfő-buktatás után rögtön teljesülhet a vágya, és beülhet a miniszterelnöki székbe.

Dehogy ülhet! Matovič helyére biztos nem ülhet, mert a miniszterelnökség a választási eredmények alapján továbbra is az OĹaNO-t illeti meg. Arra se nagyon gyúrhat, hogy a pártból kikerülő új utód liberálisabb és könnyebben elfogyasztható lesz, mint a jelenlegi kormányfő. Leginkább pedig az előrehozott választásokban nem reménykedhet, mert ott Pellegrini lekörözné őt és másokat is ezerrel.

Ha a hátralévő pár napban nem történik valamilyen eget verő változás Matovič és Sulík kapcsolatában, Sulík bedobja a törülközőt, otthagy csapot-papot és Matovičot, aki kiugratta őt rendesen a kormányból. A kormányfő rájött: szeret kormányfő lenni, de arra is, hogy semmire se mennek azzal, ha a miniszterelnök és a helyettese egyszerre dobják be a törülközőt, mint ahogy Sulík szerette volna. A koalíciós tanácsüléseken ugyanúgy folytatódott volna kettőjük között a harc… 

Nagyon úgy néz ki, hogy innen már nincs visszaút a SaS számára. Túltaktikázta magát, vesztesen kerül ki a kormányválságból és a kormányból.

Akkor most mi lesz, bezár a jelenlegi kormánybazár?

Hírdetés

Matovič biztos feltette már magában a kérdést, hogy mire van nagyobb szüksége a parlamentben: alkotmányos többségre vagy elég az egyszerű többség, csakhogy tovább kormányozhasson? A kormányfő és a három pártra zsugorodó koalíció számára a válasz kézenfekvő: kormányozni tovább!

De hogyan, hiszen a kisebbségi kormányzás, mások gatyamadzagán lógni egyáltalán nem kóser dolog!? Nem kell messzire mennünk Szlovákia történelemében (nem is lehet…), hogy hasonló esettel szembesüljünk. Az előző választási időszakban (2016-2020) is négy párt kezdett el kormányozni, aztán Procházka pártja, a Háló (Sieť) hamarosan kilépett a koalícióból, a párt felmorzsolódott, a képviselők pedig szétszéledtek a maradék kormánypártokba – Smer, Most-Híd, SNS, és a hármasfogat haladt tovább egészen a választási időszak végéig.

Egyáltalán nem biztos, hogy a SaS minden parlamenti képviselője azonosulni fog Sulík újabb kormányrobbantási kísérletével, és nem választja inkább a politikailag (is) kifizetődőbb parlamenti többséget.

Szüksége lesz az elégedetlenkedőkre Matovičnak, mert az OĹaNO  és a Sme rodina együtt csupán 70 képviselővel rendelkezik a szükséges 76 vagy a biztonságos 80 helyett!

De ott van még a Za ľudí is azzal a Remišová pártelnökkel, aki annak idején nem vált ki viharosan az egyszerű emberek közül, hogy átnyergeljen Kiskához. Nem egyértelmű, hogy most mellszélességgel követni fogja a párt nagy része Sulíkékat, akiknek kilépését saját maga is kamikaze akciónak nevezte Remišová. Bizonyára ebben a pártban is akadnak majd olyan parlamenti képviselők, akik előszeretettel élveznék még három évig a parlamenti többség adta lehetőségeket.

Matovič most csöndben van, az sem kizárt, hogy képviselővadászaton van! Innen-onnan átcsábítani képviselőket a többséghez nem könnyű, de nem lehetetlen dolog. Az sem lehet a véletlen műve, hogy pont a napokban váltak ki Kotleba pártjából a mérsékeltebbek, a kevésbé radikálisok…

A politikai sakkjátszma tehát korántsem ért véget! Sulík elszámította magát, ha azt hitte, önfeláldozóan magával ránthatja a kormányfőt is. Sőt, a mindig akadékoskodó Sulík és a SaS nélkül jóval könnyebb lesz a kormányzás, az egyeztetés is. A három megmaradt kormányzó párt szétoszthatja egymás között a felszabaduló minisztériumokat, növekszik presztízsük és befolyásuk is.

Nagyon úgy néz ki, hogy ebben a játszmában a mattot nem Matovič kapja!


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »