Miért engedte ki a börtönből Haščákot a Legfelsőbb Bíróság? Hiányolta a bizonyítékokat

Miért engedte ki a börtönből Haščákot a Legfelsőbb Bíróság? Hiányolta a bizonyítékokat

Haščákot a Specializált Büntetőbíróság azért tartotta rács mögött, mert úgy ítélték meg, hogy befolyásolná a tanúkat és az eljárás menetét. Az oligarcha védői fellebbeztek, a Legfelsőbb Bíróság pedig jóváhagyta azt. A védők azzal érveltek, hogy a rendőrség nem bizonyította “ésszerű valószínűséggel, hogy ügyfelük úgy követte el a bűncselekményeket, ahogyan azzal vádolják”.

A Legfelsőbb Bíróság nem látta megalapozottnak az őrizetbe vételt sem, a taláros testület hiányolta a bizonyítékokat. Az internetre hiába került fel a Gorilla felvétel, a bíróság azt nem akarja bizonyítékként elfogadni az eljárásban. Ahogy azt az USB-kulcsot sem, amelyet Marian Kočnernél talált letartóztatásakor a rendőrség, majd Dušan Kováčik korábbi speciális ügyészhez került (jelenleg börtönben van bűnszervezet alapításának gyanújával), akinek vélhetően az volt a feladata, hogy megsemmisítse azt.

Épp ezek a körülmények indokolták az ügyész szerint Haščák vizsgálati fogságát. A Legfelsőbb Bíróság azonban úgy vélte, hogy pusztán a “szokatlan” szerződéskötés a SIS-ügynök és Haščák között nem jelenti automatikusan, hogy törvénytelenségről van szó.

Hírdetés

Az ügyész indoklásként azt is hangsúlyozta, hogy Haščák és a PENTA nyomást gyakorolhat a közvéleményre és hatóságokra a tulajdonában lévő sajtó segítségével. Az Aktuality.sk közlése szerint 2011 (a Gorilla-ügy kirobbanása) és 2020 között több mint 14 ezer cikk jelent meg Szlovákiában a felvételről és annak tartalmáról. A PENTA tulajdonában lévő News and Media Holding kiadóhoz tartozó lapokban mindössze 800 cikk jelent meg, ami piaci súlyukhoz képest elenyésző.

A nyilvánosságra hozott határozat nagy részét kitakarták, így annak tartalma csak részben ismert.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »