Micskó András: Az EU mondta, hogy írjak neki. Hát, én írtam!

Micskó András: Az EU mondta, hogy írjak neki. Hát, én írtam!

Az Európai Unió külön weboldalt tart fenn nekünk arra a célra, hogy kérdéseket tehessünk fel a hivatalnak kényünk-kedvünk szerint. Nosza, ha ez ennyire egyszerű, akkor felesleges órákig, napokig böngészni a több millió EU-s oldalt, aztán fáradságos munkával összerakni a talált adatokat. Kérdezzünk, s nézzük meg, milyen válaszokat kapunk!

Mentesen minden előítélettől erre adtam a fejem. Összeszedtem jópár kérdést, ami foglalkoztat, és – ha egyszer módot ad erre a felület – saját anyanyelvünkön feltettem azokat.

Megígérem, hogy amint válasz érkezik, azokat is közreadom!

Íme a kérdések:

1. Az Unió a Covid-19 járvány okozta gazdasági lassulás kompenzációjára helyreállítási tervet hívott életre, melyben egy 750 milliárd eurós hitelt vett fel – története során először. Arról azonban, hogy mikor, hogyan kell ezt törleszteni, elfelejtettek tájékoztatni az erről szóló uniós oldalon. Az ún. „NextGenerationEU” hitel tekintetében a kérdések a következők:

2. Az Európa Tanács 18 milliárd euró támogatást szavazott meg Ukrajna támogatására. Ha valaki hitelt vesz fel, biztosan tudni akarja, hogy kell, lehet azt visszafizetni. Ezt a hitelt végső soron mi, EU-s állampolgárok vettük fel. Tudja Ön, hogy milyen feltételekkel?

Hírdetés

3. Mennyi pénzt adott összesen 2022. 12. 31-ig az Unió Ukrajnának?

4. Készültek-e hatástanulmányok az unióban az infláció / energiaárak növekedésének; illetve a szankciós csomagoknak a tagországokra gyakorolt hatásáról:

4. Az European Peace Facility-t a tagországok 2021. márciusában hozták létre 5 milliárd eurós kerettel, a 2021-27-es időszakra. Az EPF az Athena Mechanism és az African Peace Facility helyébe lépett, melyek „az Európai Unió közös katonai vagy védelmi vonatkozású műveletei (Athena) közös költségei finanszírozásának kezelésére szolgáltak”. A kifizetésekre az ukrajnai háború kitörése előtt jellemzően 30-50 millió eurós tételekben került sor Boszniától Malin keresztül Szomáliáig.

Kihagytam valamit?

Micskó András


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »