Michael W. Banach érsek, apostoli nuncius beszéde az Ars Sacra Fesztivál megnyitóján

Michael W. Banach érsek, apostoli nuncius beszéde az Ars Sacra Fesztivál megnyitóján

Michael W. Banach érsek, Magyarország apostoli nunciusa is beszédet mondott az Ars Sacra Fesztivál megnyitóján Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeumban szeptember 16-án, pénteken.

A hagyományokhoz híven a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében, ünnepélyes keretek között vette kezdetét a XVI. Ars Sacra Fesztivál. Erdő Péter bíboros, prímás megnyitó beszéde előtt Novák Katalin köztársasági elnök, L. Simon László, a múzeum igazgatója és az új apostoli nuncius, Michael Wallace Banach köszöntötték az egybegyűlteket.

Magyarország apostoli nunciusának beszédét teljes terjedelmében közöljük.

Őexcellenciája Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke,
Őeminenciája Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, Magyarország prímása,
Dragonits Márta, az Ars Sacra Fesztivál szervezője, Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Nagy öröm számomra, hogy ma délután Önökkel lehetek a 2022-es Ars Sacra Fesztivál megnyitóján. Éppen két nappal ezelőtt adtam át megbízólevelemet Magyarország köztársasági elnökének, és ez az egyik első nyilvános megjelenésem. Hálás vagyok és megtisztelő az Önök kedves meghívása.

Idén is kilenc napon át, egy úgynevezett novéna keretében magyarok és nem magyarok egyaránt lehetőséget kapnak arra, hogy olyan valóságokat és víziókat tapasztaljanak meg, amelyeknek az egész örökkévalóságra kiható következményei vannak. A zsidó-keresztény hagyományok bibliai kinyilatkoztatása ugyanis éppen ezt kínálja: az örökkévalóság ízelítőjét az itt és mostban. A következő egy hétben a vallásos művészet, a zene, a költészet, a képzőművészet és az építészet arra hívja a résztvevőket, hogy megtapasztalják azokat a szent értékeket, amelyek minden időben és minden kultúra számára érvényesek és relevánsak. Az Ars Sacra Fesztivál továbbá lehetőséget kínál arra, hogy átéljék és rácsodálkozzanak az emberiség zsenialitására, valamint az ember és a világegyetem alapvető szakrális jellegére.

Hírdetés

Nem ez lenne a vallások, különösen az emberi személyről alkotott zsidó-keresztény elképzelés felismerése és eredménye? Hallgassuk meg Ferenc pápa szavait, amelyeket tegnap, a kazahsztáni Nur-Szultanban tartott világvallások és hagyományos vallások vezetőinek hetedik kongresszusának zárásakor mondott: „A nagy vallási és bölcseleti hagyományok minden ember számára egy közös szellemi és erkölcsi örökség létezéséről hivatottak tanúskodni, amely két alapelvre épül: a transzcendenciára és a testvériségre. A transzcendencia, a túlvilág, az imádat. Lenyűgöző, hogy nap mint nap milliók és milliók, különböző korú, kultúrájú és társadalmi helyzetű férfiak és nők csatlakoznak az imádsághoz számtalan istentiszteleti helyen. Ez az a rejtett erő, amely előre viszi világunkat. És aztán a testvériség, a másik ember, a közelség. Mert nem lehet valódi hűséget vallani a Teremtő iránt anélkül, hogy ne mutatnánk szeretetet teremtményei iránt. Ez a szellem hatja át kongresszusunk nyilatkozatát.”

És ez a szellem hatja át az idei Ars Sacra Fesztivált: „Ahogyan én szerettelek titeket, úgy szeressétek ti is egymást”. (János 13,34). Ez egy sürgető üzenet megosztott és megosztó világunk számára!

Az idei Ars Sacra Fesztivál végső soron az összetartozásról szól – az összetartozás a szépért, az összetartozás az igazért, az összetartozás a minden ember közötti közösségért. Az összetartozás egy választás. A Szentírás bemutatja, hogy Isten milyen szenvedélyesen törekszik az összetartozásra, hogy lerombolja az „ellenségeskedés falait” (Ef 3,14) vagy a köztünk lévő elválasztást, egészen odáig, hogy áldozatot hoz és mindent megtesz azért, hogy az embereket egy vele való kapcsolatba hozza.

Mi történik, ha közösen összejövünk? Isten titokzatos módon mozog az életünkben és az életünkön keresztül, hogy megváltoztassa a világot. Ez az én kívánságom és imám az Ars Sacra 2022 minden résztvevője számára: miután megtapasztaltuk a szakrális művészetet annak minden sokrétű dimenziójában, menjünk tovább, hogy megváltoztassuk a világunkat, mert az idei fesztivál megváltoztatott minket.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket.

Fotó: Merényi Zita

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »