Mibe is kerül egy gyermek?

Mibe is kerül egy gyermek?

A pénzügyminisztérium mellett működő Pénzpolitikai Intézet egy érdekes tanulmánnyal jelentkezett, azt próbálta számszerűsíteni, mibe is kerül egy gyermek vállalása Szlovákiában. Azért valljuk be, itt volt az ideje, hogy elkezdjék keresni az okokat, miért is annyira alacsony nálunk is a gyermekvállalási kedv. Márpedig növelni kellene a megszületett gyermekek számát, különben a nyugdíjas ellátórendszerünk 15 éven belül összeomlik.

A tanulmány a jövedelmek alakulását vizsgálta, azt, mennyivel is csökken a gyermeket vállaló anya jövedelme, összehasonlítva a férfiakéval, illetve azokkal a nőkkel, akik nem vállalnak gyermeket. Megdöbbentő, hogy a gyermeket (gyermekeket) vállaló anyáknak nem csak közvetlenül a szülés után csökken a jövedelmük, de

még hatéves távlatban is elmondható, hogy évente 2,5 hónappal kevesebbet dolgoztak, és a jövedelmük is harmadával volt alacsonyabb, mint abban az esetben, ha nem vállaltak volna gyermeket.

Természetesen sok függ a gyermekek számától, illetve az anya végzettségétől, de általánosítható, hogy a jövedelemkülönbség a kevesebb ledolgozott időtől is függ.

A szlovákiai nők amúgy is átlagosan 19,4%-kal kevesebbet keresnek, mint a férfiak.

Ez a különbség a hatodik legmagasabb az európai tagországok között, és 2010 óta csak minimálisan, 1,4 százalékponttal csökkent. Ez magyarázható a végzettségbeli különbségekkel, azzal, hogy hagyományosan a nők az alacsonyabb fizetésű munkakörökben vannak alkalmazva. De az egyik fő ok a gyermekvállalás, amely másképp hat a nők jövedelmére. Sőt a gyermeket vállaló férfiak jövedelme általában túlnövi a gyermektelen férfiakét.

A férfiak és nők közötti jövedelemkülönbség a gyermek születésével tovább nő.

Azoknál, akik 2006-ban vállaltak gyermeket az akkor meglévő 29 százalékos jövedelemkülönbség a szülés utáni negyedik évben 60 százalékosra nőtt, és a gyermek 13 éves korára sem tért vissza a szülés előtti szintre.

A tanulmány elemzi, hogy a szüléssel nem csak a munkából érkező jövedelmet veszti el az anya, amit csak részben pótol az anyasági, hanem az ebben az időben elveszett munkagyakorlat is alacsonyabb bérekhez vezethet az anya visszatérésekor, illetve a lassabb karrierépüléshez. Kitérnek arra is, hogy

a gyermekes anyákat bizonyos szinten diszkriminálják, nem tartják annyira megbízhatónak, mint a gyermekteleneket, és a munkaadók előtt ott lebeg egy következő gyermek megszülésének veszélye.

Ezzel szemben a gyermekes férfiakat a munkaadók általában produktívabbnak tartják, mint a gyermektelen férfiakat.

Hírdetés

Természetesen minden eset más, függ a végzettségtől vagy a gyermeket vállaló nő életkorától. A tanulmány felhoz egy példát, miszerint egy 1980-ban született nő, ha 26 éves korában vállalt gyermeket, akkor 11,5%-kal kisebb jövedelemmel bír, mintha 30 évesen vállalt volna gyermeket.

Ez a gyermekvállalás eltolásához vezet, ami nem szerencsés, hiszen idősebb korban már nehezebb a párkapcsolat megteremtése, és biológiailag is nehezebb a teherbe esés.

A tanulmány szerzői is megállapítják, hogy elég nehéz általános következtetéseket levonni, számszerűsíteni a jövedelem kiesést. Minderre pedig hat az esetleges további gyermek érkezése. Mindenesetre megállapították, hogy

az anyák bére még hat évvel a szülés után is 55 százalékkal marad el.a férfiak fizetésétől..

Ez egyben azt is jelenti, hogy

hat évvel a szülés után az anya jövedelme 13%-kal alacsonyabb, mint volt a szülés előtt.

A jövedelem-kiesés egyharmadát tudják be a kevesebb ledogozott idő számlájára.

Hosszú távú összehasonlítást is végeztek, és

10-15 évvel az első gyermek születése után is egyharmadával kisebb a gyermeket vállaló nők jövedelme, mint a gyermekteleneké.

Mindez jobban megmutatkozik a magasabb végzettségű nőknél, ahol a gyermekvállalás miatti szünet törést hoz a karrierben, illetve a megszerzett tudás elöregedéséhez vezethet.

A tanulmány szerint

megoldást hozhatna az anyák munkapiacra való visszatérésének támogatása, a gyermekek beiskolázása előtti gondoskodás, az apák gyermekgondozási szabadságának támogatása, vagy a flexibilis munkahelyek kialakítása.

Hangsúlyozzák, hogy pont ezen a területeken lévő hiányosságok akadályozzák az anyákat a munkahelyekre való visszatérésben. Természetesen ez csak az egyik szegmense a gyermekvállalási kedv csökkenésének.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »