Mi várható a benzinkutakon?

Mi várható a benzinkutakon?

Tavaly nyáron egyes töltőállomásokon már két eurót is elkértek egy liter benzinért vagy gázolajért, idén májusban meg már akár ötven centtel is olcsóbb egy liter üzemanyag ára. Mivel magyarázható a csökkenés az inflációs időszakban, és mire számíthatunk a közeljövőben?

Az elmúlt évben tavasszal még sok Szlovákiában élő autós igyekezett kihasználni az olcsó üzemanyagárakat Magyarországon vagy Lengyelországban, de miután előbbiben a hatósági árat csak a belföldi gépjárművekre korlátozták,

tájainkon korábban nem látott drága üzemanyagárak mellett közlekedtünk.

 

Csökkenés vagy növekedés?

Az elemzők egy része azzal fenyegetett, hogy a drágulás tovább folytatódhat, s hozzá kell szoknunk az ilyen árakhoz, de szerencsére nem lett igazuk. 

A statisztikai hivatal múlt heti adatai alapján a leggyakrabban tankolt benzin átlagára 1,52 euró, a gázolajé pedig 1,41 euró volt.

Eközben azt is meg kell jegyeznünk, már negyedik hete tart a csökkenő tendencia mindkét üzemanyag esetében, ami jelentős különbség a tavalyihoz képest.

A benzin 14 százalékkal, a gázolaj 21 százalékkal olcsóbb, mint egy évvel ezelőtt.

Tegyük hozzá, mire a múlt heti statisztikai adatok nyilvánosságra kerültek, a kutakon már ismét drágulásnak indult a benzin, és néhány centtel többet kellett fizetni az üzemanyagért, eközben azonban a gázolaj ára lényegében nem változott. Arról viszont kevesebb szó esik, hogy ha figyelembe vesszük az elmúlt két év inflációját, jóval olcsóbban autózunk napjainkban, hiszen a mai 1,5 euró reálértéke jóval alacsonyabb, mint két évvel ezelőtt. 

Ismét olcsóbb a dízel

Hírdetés

A két üzemanyagtípus között már hónapokkal ezelőtt visszaállt a „rend”, vagyis ismét a gázolaj szerezhető be kedvezőbb áron. Pedig éppen a gázolaj esetében fogalmazták meg a legnagyobb aggodalmukat az elemzők, mondván, kevés lesz, így az ára is magasabb lesz, sőt azzal fenyegetőztek, hogy nem lesz kapható. Szlovákiában végül is a gázolaj tavaly májustól idén január közepéig került többe, annak ellenére, hogy kisebb a jövedéki adója.

Ezt a paradox helyzetet a piacokon az ukrajnai háború és az ezzel kapcsolatos embargók és korlátozások okozták.

A tendencia megváltozásának oka az volt, hogy az orosz olaj behozatalának korlátozásait sikerült a piacnak hatékonyan korrigálnia, így a gázolaj ára stabilabbá vált.

A múlt heti drágulás pedig még inkább növelte a benzin és a gázolaj ára közti különbséget, amely most már 16 cent is lehet.

Miért csökkentek az árak?

Felmerül tehát a kérdés, mégis mi okozta, hogy a várakozások ellenére lassan olyan szinten tankolhatunk, mint a válságokat megelőző időszakban? Ismét csak a piaci várakozásokat kell keresnünk a háttérben?

A piacgazdaságban, de nem csak ott, jelentős szerepet játszik a termék árában a kereslet és a kínálat mellett az is, mire számítanak a jövőben a piac szereplői.

Napjainkban pedig egyre nyilvánvalóbb, hogy az inflációs időszak a világgazdaság recesszióját idézheti elő, amely jelentős nehézségeket okozhat az üzleti életben. Azt már Szlovákiában is tapasztaljuk, hogy az Európai Központi Bank stratégiája, vagyis az alapkamat többszöri emelése milyen módon nehezítette meg a hiteligénylést Szlovákiában, tegyük hozzá, a folyamat még mindig nincs a végén. A monetáris politika e lépéseivel is a pénzromlás ütemét akarják megfékezni, de a módszer is csak addig működik, amíg nem okozza a gazdaság visszaesését, amelyet az olajpiacon is szeretnének elkerülni.

Nyilvánvalóan nem csupán Európát érintik a jelentős gazdasági nehézségek, s az olaj árának megtorpanása is annak köszönhető, hogy nemcsak az Egyesült Államokban, hanem Kínában sem egyértelmű a további fejlődés ténye. Éppen ezért jelenleg azt jósolják az elemzők, hogy az üzemanyag ára jelentősen nem fog emelkedni, sőt, akár további lassú csökkenés is elképzelhető.

Nyáron drágább

A Szlovákiában tapasztalt múlt heti kisebb mértékű emelést egyébként azzal magyarázzák, hogy az Egyesült Államok, kihasználva az alacsony piaci árakat, belekezdett a kőolaj felhalmozásába. A keresletnövekedés emelte az árszínvonalat, de az is piaci jellegzetesség, hogy a nyári kirándulószezonban mindig többet fizetünk a kutakon.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy az Oroszország ellen bevezetett szankciók nem teljesen hatékonyak a világpiacon, hiszen egyre több olyan információ jelenik meg, amely szerint Oroszország meglehetősen hatékonyan ki tudja játszani ezeket, miközben új piacokat is talált Ázsiában.

A fentiek alapján azt is mondhatnánk, minél rosszabbak a világpiaci várakozások, annál olcsóbb lesz az üzemanyag, de ez nem feltétlenül van így. Mindenesetre a válságok idején a gazdaság számos területén használt kőolaj ára nem szállhat el, mert az nem segíti a fejlődést, miközben a recesszió csak néhány kiválasztott spekuláns számára kifizetődő.

Éppen ezért hosszabb távon nem kell a jelenlegihez képest nagyon magasabb árakra számítanunk. Más kérdés, hogy mit okoznak majd a jövőben azok a szabályok, amelyek a jelenlegi gépkocsikat „környezetkímélőbbekre” cseréltetnék, mert az ösztönzés negatív is lehet, vagyis nagyobb adókkal terhelhetik a klasszikus üzemanyagokat is.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »