Mi vár az ukránokra novemberben?

Mi vár az ukránokra novemberben?

Novemberben töb újítás is életbe lép a lakosok számára Ukrajnában. 

Többek között új közlekedési szabályok lépnek életbe, az oktatási intézmények beoltatlan dolgozóit és tisztségviselőit felfüggesztik a munkájukból, és az IMF 700 millió dollár kölcsönt nyújthat az országnak.

Az RBC Ukrajna hírportál összegyűjtötte azokat a fontos eseményeket, amelyek az ország polgáraira várnak az ősz harmadik hónapjában.

Új közlekedési szabályok lépnek életbe

November 1-től frissített közlekedési szabályok lépnek életbe Ukrajnában. Főbb újítások a következőek:

Ismét emelkedni fognak a havi gázdíjak

Novembertől egyes ukrán gázszolgáltató cégek ismét megemelik a lakosság havi gázdíjait. Egyes cégeknél az üzemanyag ára köbméterenként elérheti akár a 40 hrivnyát is. Így a TAS Enerhija sztrani 38,35 hrivnya áron kínál gázt (októberben 30,06 hrivnya, szeptemberben 20,96 hrivnya köbméterenként). A Szvetlogaz a novemberi tarifáját köbméterenként 38,10 hrivnyában, a Gas Trading pedig 36,50 hrivnyában határozta meg.

Az éves díjcsomagok nem változtak, és továbbra is sokkal jövedelmezőbbek. Az átlagos havi ár köbméterenként 7,80 és 13,50 hrivnya között mozog. A legtöbb cég köbméterenként legfeljebb 9 hrivnya éves árat állapított meg.

Az oltatlan tanárokat és tisztviselőket felfüggesztik a munkájukból

November 8-tól nem mehetnek dolgozni az állami intézmények és az oktatási intézmények beoltatlan dolgozói. Ezt az ukrán miniszteri kabinet 2021. október 20-i, 1096. számú rendelete tartalmazza. Mint tudjuk, a koronavírus elleni védőoltás kötelező a központi végrehajtó hatóságok és területi szerveik alkalmazottai, a helyi államigazgatási szervek és azok részlegei, valamint minden típusú oktatási intézmény dolgozói számára.

A dokumentum utasítja ezen szervezetek vezetőit, hogy függesszék fel munkájukból azokat a munkavállalókat, akik nem kaptak védőoltást a COVID-19 ellen. Ez nem vonatkozik azokra az emberekre, akik ellenjavallatot kaptak.

Az ilyen felfüggesztés idején a díjazás az ukrán jogszabályok normái szerint történik. Az alkalmazottak a felfüggesztés okainak megszüntetése után térhetnek vissza munkahelyükre.

Igazolás a COVID-19 elleni védőoltás ellenjavallatairól

Hírdetés

Azoknak az ukránoknak, akiknek ellenjavallt a koronavírus elleni védőoltás, megkezdik a megfelelő igazolások kiállítását. A dokumentum november 8-tól lesz elérhető – ígérte Viktor Ljasko egészségügyi miniszter. Egy ilyen igazolás birtokában a polgárok elkerülhetik az oltatlan ukránokra vonatkozó korlátozásokat. A miniszter szerint Ukrajnában az állampolgárok mintegy 3-4%-ának van ellenjavallata a védőoltás beadására.

Nagyvárosokban működésbe lépnek a karantén betartását ellenőrző biztonsági kamerák

Már novemberben az ország két városában – Kijevben és Harkivban vagy Dnyipróban – megjelenhetnek speciális kamerák, amelyek felügyelik a karantén betartását – jelentette be Ihor Kuzin egészségügyi tisztifőorvos.

Ez egy kísérleti tanulmány, amelyet a WHO kezdeményezett és az Egészségügyi Minisztérium támogat. A kamerák automatikusan figyelik az emberek számát és a karantén normáinak betartását – viselnek-e maszkot, és betartják-e a távolságot. A bioetikai szakvélemény lebonyolításához és az ilyen kamerák telepítéséhez már komplett dokumentumcsomagok készültek. A projekt legkorábban november 1-jén indul el. A vizsgálat első eredményei az elindítás után két héten belül elkészülnek.

Egy ilyen rendszer használatakor nem történik semmilyen azonosítás, személyes vagy bizalmas adatok tárolása, s a felvételek sem maradnak meg – pontosította Kuzin.

A COVID-19 előfordulási arányának csúcsértéke

November első felében Ukrajnában a koronavírus-fertőzöttség csúcspontja lesz – fejtette ki véleményét Jurij Hanicsenko, a Kijevi Közgazdasági Főiskola Egészséggazdasági Központjának vezetője. Elmondása szerint a napi 30 ezer észlelt eset abszolút reális forgatókönyv Ukrajna számára. Ugyanakkor elmondta, hogy amikor a régiók belépnek a vörös karanténzónába, csökkenni fog az előfordulási arány.

Három új szolgáltatás jelenik meg a Gyija portálon

Novemberben három új szociális szolgáltatás válik elérhetővé a Gyija (Дія) portálon – a szubvenciók igénylése, a nyugdíjak megítélése és a belső menekültek számára nyújtott szolgáltatások – mondta Mihail Fedorov, Ukrajna digitális átalakulásért felelős minisztere. November végéig az ukránok regisztrálhatnak a portálon, hogy nyugdíjat vagy támogatást kapjanak.

A lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyek, akiknek félévente meg kell jelenniük a kormányzati szerveknél, és meg kell erősíteniük az információkat ahhoz, hogy további kifizetéseket kaphassanak, ezt online tehetik majd meg.

A külföldi rendszámú autók tulajdonosait pénzbírsággal sújtják a nem vámkezelt autók miatt

November 10-én lejár a külföldi rendszámú autók vámkezelésének egyszerűsített eljárásáról szóló ideiglenes törvény. Másnaptól pénzbírsággal sújtják a nem vámkezelt autók tulajdonosait. A törvény szerint a 2021-ben behozott autókra nem vonatkoznak kedvezményes szabályok. Mintegy 70 ezer ilyen autó van az országban. Alapvetően ezek régi autók – 2003-2005-ben gyártották azokat. A vámkezelés teljes összege 100 ezer hrivnya.

Ukrajna 700 millió dollárt kaphat az IMF-től

Novemberben a Nemzetközi Valutaalap Igazgatósága 700 millió dolláros hitelrészletet nyújthat Ukrajnának – jelentette be Denisz Smihal miniszterelnök a kormány október 20-i ülésén. Elmondása szerint az IMF-fel már megszülettek a megállapodások.

Az Ukrán Állami Vasúti Társaság elindítja a Kijev-Varsó vonatot

November 4-től az Ukrzaliznicja folytatja a 67/68-as Kijev-Varsó vonat működését. A fővárosok közötti vasúti összeköttetés tavaly márciusban megszűnt a karanténkorlátozások miatt. A vonat Kijevből kijevi idő szerint 18:48 órakor indul és 09:02 órakor érkezik Varsóba. Varsóból a vonat 17:10 órakor indul és 11:00 órakor érkezik érkezik Kijevbe.

A távolsági vonatokon való utazáshoz az utasoknak rendelkezniük kell az alábbiak egyikével:

Lengyelország és Ukrajna között a vasúti összeköttetés idén októberben indult újra.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »