Mi van veled, Csallóköz!?

Mi van veled, Csallóköz!?

Azért született meg ez a cikk, és azért teszem fel ezeket a húsbavágó, de fontos kérdéseket innen a Palócföldről, mert ti, ott nem teszitek fel egymásnak, vagy ha igen, akkor csak csendben, egymás között, mert nem illik a saját fészketekbe…pedig az a fészek sajnos tele van, és ezt már mi is érezzük jóideje itt az Ipoly, a Sajó meg az Ung mentén is, pedig a felvidéki térképen jó messze vagyunk tőletek. Mi van veletek, csallóközi „tömbmagyarok”?

Talán csak nem azért akartok sokan szlovákká válni, mert nem tudtok magyarul értekezni a megyei önkormányzati, a járási állami szerveknél, sem a rendőrségen, sem a földhivatalban, mert nem értitek a csak szlovák nyelvű nyomtatványokat?

Csak hát a választási gulyáságyúk, meg lagzilajcsik után valahogy mindig elfogy az erő meg a tudomány, ha a munkát kell elvégezni a saját fajtájáért. Meg, ha már bekerült is ide-oda a drága politikusunk, akkor az már félsiker: neki siker.

Talán csak nem azért akartok szlovákok lenni mert egyre több körülöttetek a szlovák szomszéd, vállalkozó, akivel ciki, hogy nem tudtok úgy beszélni, hogy ne kuncogjon a  kegyetlenül rossz szlovák ragozásaitokon?

Azt hiszitek, hogy ha még összejöttök több ezren egy nyári fesztiválon, akkor sokan vagytok, pedig már nem, mert a gyerekeitek nagy részét szlovák iskolába adtátok, azért, hogy ki tudja majd tölteni a szlovák papírokat, ne járjon a gyereketek úgy, mint ti. Ugye ezért adjátok fel a magyarságotokat, mert fogy körülöttetek a magyar levegő?

Hírdetés

Zsebből megveszik őket, akiknek benneteket kellene képviselniük, hogy a szavazások során engedélyezze a helyi hivatal az új és még újabb építkezéseket. Tudjátok, hogy a saját magyarjaitok adnak így szállást az új honfoglalóknak? Ezer évig megvédtétek magatokat, és most ezt teszitek saját magatokkal!?

Azt tudjátok, hogy ha megnézzük az elmúlt évek parlamenti választásainak a statisztikáit, akkor a szórvány, – a számotokra oly távoli közép és keleti végek, – jobban teljesítettek, azaz, arányaiban több ottani magyar ment el sokadszorra is szavazni a magyar pártra, abban a reményben, hogy a tömbmagyarság, a meglévő belső erejével majd megteszi, amit a Felvidék megkövetel? Tudjátok-e, hogy

Azt talán nem tudjátok, hogy már évtizedek óta nincs egységes program, álláspont a politikusaink között, a magyarságunk megmentésére, netán fejlesztésére. Mondom egységes! Nincs, mert a mostani politikai garnitúrából ez senkinek sem az érdeke. Vannak saját homokozók, bizniszek és ezzel így rendben is volnánk, közben meg úgy szedi szét a felvidéki magyarságot a szlovák állam, mint vásott kölyök az ajándékba kapott játékautóját.

Lehet, hogy nem mindenben van igazam, sőt, biztos, hogy nincs, de talán most nem ez a fontos, hanem az, hogy miért van sok dolog így, ahogy fentebb írtam. Miért hagytátok, hogy ez történjen veletek? Tudjátok, mi innen a keleti végekről (ami amúgy annyira „vég”, hogy pl. én földrajzilag közelebb vagyok Budapesthez, mint közületek sokan) mindig felnéztünk rátok és irigyeltük, hogy milyen jó nektek, bárhol vagytok a szűkebb hazátokban, magyarul beszélhettek, soha nem érzitek azt a fajta kisebbségi érzést, amit nekünk kell éreznünk a megszületésünk pillanatától fogva, itt a szórványban. 

Ezt kérdezem Tőletek testvéreim: mivé lett a bástyánk, mivé lettél Csallóköz!?

Papp Sándor/Felvidék.ma


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »