Mi hozza meg a kompromisszumot?

Mi hozza meg a kompromisszumot?

Furdal a kíváncsiság, hogy mi lehet a Szövetségben az a titkos haditerv, ami a kecskét is jólakatja és a káposzta is megmarad. Forró Krisztián pártelnök szerint a párt legutóbbi elnökségi ülésén több olyan alternatíva hangzott el az MKP platform részéről, amely lehetővé tenné, hogy az OĽaNO frakciójából kilépett Gyimesi György helyet kaphasson a listán, illetve, hogy az emiatt a pártból való kilépéssel fenyegetődző Most-Híd platform a Szövetség kötelékein belül maradjon.

Konkrétumokat viszont nem árult el, annyit idézett csak a pártműködés szabályaiból, hogy az egyes platformok jelöltjeit a másik két platformnak is jóvá kell hagynia, ami tovább bonyolíthatja a helyzetet. A témát lezárandó kijelentette, hogy két alternatíva jöhet számításba: a Szövetségben vagy megtalálják a megegyezés módját, vagy – jelöltlista hiányában – a párt nem indul el a választásokon. Vagyis az szóba se jöhet, hogy a Most-Híd platform amiatt lépjen ki a pártból, mert Gyimesi György a pártlistán lesz, vagy hogy Gyimesi György azért ne induljon képviselőjelöltként a Szövetség listáján, mert a Most-Híd a Szövetségből való kilépéssel fenyeget. Inkább akkor feltett kézzel a felvidéki halál: a parlamenti választásoktól való visszalépés. Első hallásra ez olyan róka fogta csuka helyzet, ami igazából senkinek se kedvez.

Nem használt az ügynek Simon Zsolt Magyar Fórumának násztánca se, az akarom meg nem is szemléletük, ami végül szakításhoz vezetett: Simon megint a túloldalon próbál szerencsét, igazából ott is kereste végig, különben nem lettek volna már a teljes magyarnász előtt eget- és Szövetséget szétverő követelései. No, de veszett több is a Dunán, Simon lélekvesztője más vizekre evezett, ahol reméljük, el is fog majd süllyedni.

Hírdetés

Épphogy csak pont került a Simon Zsolt esete a Szövetséggel ponyvaregény végére, jött a másik: a Gyimesivel vagy nélküle többfelvonásos tragikomédia, amely valójában egy katarzis nélküli MKP és Híd platform-konfliktus: a valamikori együttműködés pártjának platformmá vedlett maradványai nem hajlandók együttműködni Gyimesi Györggyel, még úgy sem, hogy ezzel veszélyeztetik a kialakult magyar egységet és a parlamenti magyar érdekképviseletet. Inkább a halál, inkább a 3 százalék körüli további vegetálás a szlovákiai politikai életben, mintsem a józan gondolkodás. Pár évvel ezelőtt a felvidéki magyar választó még azért fogta a fejét és nem ment el választani, mert egymás ellen indultak a magyar pártok, most meg azért fájhat a feje, mert nem tudnak közös nevezőre jutni egyetlenegy képviselőjelölt személyét illetően, aki sokkal inkább hozna a konyhára, mint vittek volna el onnan Simonék. A durvább sárdobálást megelőzendő kellene sürgősen pontot tenni a Gyimesi György eset végére. Az MKP-nak és Berényinek nincs hova hátrálnia, a járási konferenciák sorra követelik Gyimesi György felvételét a Szövetség választási listájára. A Hídnak kellene önmérsékletet gyakorolnia és belátnia, hogy a parlamenti képviselővel erősödhetnek soraink. Az ellene felmerülő kifogások hidas tárháza sokkal halványabb, mint a mellette visszhangzó választói érvhalmaz.

Egyébként el lehetett volna kerülni jóval hamarabb ezt a mondvacsinált ügyet. Gyimesinek hamarabb kellett volna úgy dönteni, hogy elhagyja az OĹaNO frakcióját, a tisztánlátás érdekében nem kellet volna ennyi ideig kivárnia, a Hídnak pedig nem lett volna szabad meggondolatlanul kötni az ebet a karóhoz és kilépéssel fenyegetődzni, mert a választó mit lát?

Nem keménységet és következetességet, hanem csak egy újabb belső konfliktust, ami akár szakadáshoz is vezethet, és ez a parlamenti választások előtt nem egész öt hónappal akár végzetes is lehet. Ilyenkor már talán egész más témákkal kellene foglalkozni, nem pedig személyi kérdésekkel. Izgatottan várjuk a megoldási javaslatokat, azt, hogy a Szövetség elnökségi ülésén elhangzott alternatívák közül melyik jelent majd kompromisszumot…


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »