Mi, hol, mikor?

Mi, hol, mikor?

Meghosszabbított jelentkezési határidő A Com’ON Sepsi ifjúsági részvételi program szervezői egy héttel meghosszabbították a jelentkezési határidőt. Az érdeklődő fiataloknak augusztus 19-én, hétfő éjfélig kell feltölteniük ötleteiket, kezdeményezéseiket a comonsepsi.ro oldalon található jelentkezési űrlap kitöltésével.

A beérkező kezdeményezések technikai ellenőrzésére és elbírálására augusztus 20–21. között kerül sor. Ezt követően Sepsiszentgyörgy lakói kerülnek a főszerepbe: augusztus 22. és szeptember 8. között szavazhatnak az általuk legjobbnak ítélt javaslatokról. Azok a kezdeményezések, amelyek a legtöbb támogatást nyerik el, az őszi hónapok folyamán valósulhatnak meg. A program célcsoportja a 14–35 év közötti fiatalok, akik Sepsiszentgyörgyön élnek, dolgoznak vagy tanulnak. Az érdeklődőknek lehetősége van megvalósítani ötleteiket a közösség, élettér, tudás, alkotás és életmód témaköreiben. A lakosság által megszavazott kezdeményezések egyenként akár 3000 lej összegű támogatásban is részesülhetnek. Fontos kiemelni, hogy amennyiben egy kezdeményezés költségvetése meghaladja ezt az összeget, a különbözetet a részt vevő csoportoknak kell fedezniük. A támogatott programok ingyenesen látogathatóak kell legyenek, s szeptember 9. és december 10. között kell megvalósuljanak. A részvételi program szabályzata és a jelentkezési feltételek elérhetők a honlapon.

Zene NYÁRESTI KONCERT. A sepsiszentgyörgyi vártemplom udvarán a következő nyáresti koncert vendége Erdős Róbert budapesti operaénekes, aki augusztus 17-én 19 órától mutatja be magyar zeneszerzők műveiből álló műsorát. Zongorán közreműködik Ambrus Sándor. A rendezvényt Sepsiszentgyörgy Önkormányzata támogatja. A belépés díjtalan, szeretettel várnak mindenkit.

Mozi MŰVÉSZ MOZI. A sepsiszentgyörgyi mozi mai műsora: 16.15-től Harold és az elvarázsolt ceruza (románul beszélő családi fantasztikus film), 16.30-tól Egy cica 10 élete (magyarul beszélő angol–kanadai animációs film), 18.15-től Velünk véget ér (magyarul beszélő amerikai romantikus dráma) és Deadpool & Rozsomák (román feliratos amerikai akcióvígjáték), 20.30-tól Twisters – Végzetes vihar (román feliratos amerikai akciókalandfilm), 20.45-től Nemkívánatos személyek (román feliratos francia film­dráma).

Nemzetközi lovasíjász-pályaavató Kézdiszentléleken Augusztus 16-án a Perkő Lovasíjászat szervezésében nemzetközi lovasíjász-pályaavatót tartanak Kézdiszentléleken. A program 6 órakor lovasíjász-versennyel kezdődik, 15 órától közönségtalálkozó lesz Kassai Lajos lovasíjász-mesterrel a kézdiszentléleki kultúrotthonban.

Hírdetés

Megjelent Megjelent  az Erdélyi Kárpát-Egyesület folyóirata, az Erdélyi Gyopár 4. száma, melyben olvashatunk arról, hogy 20 éve áll az EKE menedékháza a Nagykő-havason, közmunka volt az EKE Várában, Erőss Zsolt Teljesítménytúrára került sor, új turisztikai útvonal nyílt meg Bihar megyében, miközben a tagság minden hétvégén túrázott, természeti és antropikus látványosságokat keresve fel. Táborról regél az északi szél – írja vezércikkében Kovács Lehel István, és ma már tudjuk, remekbe szabott Vándortábort szervezett az EKE szatmári tagszervezete. A kiadványban olvashatnak a Kárpát-koszorú Nemzetközi Túramozgalomról húsz év távlatából, betekinthetnek a gernyeszegi Teleki-kastélyba,  megismerkedhetnek a galambgombák nemzetségével, a csíkszeredai Nagyparki borvízkúttal. Nem hiányzik ezúttal sem az ökomelléklet, a környezetvédelem témakörében a Milvus-csoport tevékenysége ismerhető meg, a nyár ízei pedig arra csábítanak, hogy gyerekeinkkel, unokáinkkal együtt ízletes süteményeket, desszerteket készítsünk abból, ami körülöttünk terem. Túllépve Erdély határain, azok nyomába szegődhetünk, akik Trakaiban és Vilnóban, illetve Biscoitos környékén jártak… mert a világból annyi a miénk, amennyit látunk belőle. A kéthavonta megjelenő folyóirat megrendelhető az [email protected] e-mail-címen.

Hitvilág NYÁRI VALLÁSÓRÁS GYERMEKFOGLALKOZÁSOK. Kálnokon az Unitárius Közösségi Házban augusztus 15-ig naponta 10–14 óráig vallásórás foglalkozásokat tartanak gyermekeknek. NAGYBOLDOGASSZONY ÜNNEPE. Augusztus 15-én, csütörtökön Nagyboldogasszony kötelező főünnepe. Mivel állami munkaszüneti nap is, Sepsiszentgyörgyön a Szent József-templomban a szentmisék 8, 10 és 18 órától lesznek. F A Krisztus Király-templomban 7.30-tól, a gyerekekkel 10.30-tól ünnepelnek szentmisét.

Rádió A MÁRIA RÁDIÓ sepsiszentgyörgyi stúdiójának mai élő adásai: 6.50-től Úrangyala, ima a hivatásokért, 7 órától szentmise Nagyváradról a székesegyházból, 7.50-től A hét plébániája, 8 órától Ébredjen a Mária Rádióval!, 9 órától imaszándékok fogadása, 9.15-től Dicsőséges rózsafüzér, 12 órától Úrangyala, 12.05-től zsolozsma – napközi ima­óra, 12.15-től Déli magazin. Honlap: mariaradio.ro.

Röviden JOGI TANÁCSADÁS. Balogh Klára jogtanácsos ma 13 és 15 óra között fogadja szerkesztőségünkben a jogi tanácsot igénylőket. LOMTALANÍTÁS. A Tega Rt. vidéki lomtalanítási akciója során régi bútorokat, gumiabroncsokat, elektronikai hulladékot, ruhaneműt szállít el ma Illyefalván, 16-án, pénteken Aldobolyban és Sespiszentkirályban. Honlap: tega.ro. VÍZELZÁRÁS. Szentivánlaborfalván elmarad a mára meghirdetett vízóracsere. KERÉKPÁRSZÁLLÍTÁS. A nyári vakáció ideje alatt a Multi-Trans minden sugásfürdői járatán elérhető a kerékpárszállítás. A keddtől vasárnapig közlekedő, 10 és 16 órakor induló járatokon bárki felviheti a kerékpárját Sugásfürdőre, egy bicikli szállítási díja 2,5 lej. A 18-as számú autóbusz a Lábas Háztól indul, megáll a Plugor Sándor Művészeti Líceumnál, a Kálvin téren és Sugásfürdőn. ÜNNEPI MENETREND. A Multi-Trans Rt. értesíti utasait, hogy  augusztus 15-én, csütörtökön az autóbuszok szombati menetrend szerint (vagyis félóránként) közlekednek. ÜNNEPI PROGRAM A KÖZÜZEMEKNÉL. A Közüzemek Rt. értesíti ügyfeleit, hogy augusztus 15-én és 16-án pénztárai és azok az irodák, ahol ügyfélfogadás zajlik, zárva lesznek. Az ivóvízzel és szennyvízzel kapcsolatos problémákat a diszpécserszolgálat 0744 326 104-es telefonszámán lehet jelezni. Számlafizetés lehetséges online felületen az apacov.ro oldalon vagy a PAGO applikáción keresztül, banki átutalással vagy időzített utalással (direct debit), illetve bármelyik PayPoint befizetési pontnál. A regionális szolgáltató augusztus 19-től, hétfőtől a megszokott programmal várja ügyfeleit. HAGYOMÁNYOS ÉS HELYI TERMÉKEK VÁSÁRA KOVÁSZNÁN. Augusztus 18-án, vasárnap 9–15 óráig a kovásznai sétatéren tartják a hagyományos és helyi termékek vásárát.

Ügyelet Sepsiszentgyörgyön ma 20–6 óráig a Nicolae Iorga utcai Dr. Max gyógyszertár teljesít éjszakai szolgálatot (telefon: 0267 315 136). Kézdivásárhelyen ma a Nicolae Bălcescu utcai Salvator (0267 362 961) patika a szolgálatos. Honlap: colegfarmcovasna.ro/hu.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »