Mi, hol, mikor?

Mi, hol, mikor?

Könyvbemutató Április 30-án, kedden 18 órától a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtárban B. Kovács András újságíró és közíró tavaly megjelent, Bukaresti napló, 1978–1988 (I. Egy magyar riportertanonc a román fővárosban; II. Nem egészen önkéntes száműzetés, 1982–88) című kétkötetes emlékiratának bemutatójára kerül sor. Az est folyamán a szerző utóbbi években megjelent köteteit is megemlítik. A rendezvényen bevezetőt mond Boér Hunor, a Székely Nemzeti Múzeum főkönyvtárosa.

Nemzeti kisebbségi konferencia A nagyközönség számára nyitott nemzeti kisebbségi konferenciát szervez április 30-án 18 órai kezdettel a Babeş–Bolyai Tudományegyetem sepsiszentgyörgyi kihelyezett tagozatának Bibó István-teremében a Magyar–Dél-afrikai Baráti Társaság. Magyar nyelvű előadások: Székely Zsolt: A székely közigazgatás története; Kulcsár-Terza József: Időszerű-e a székely autonómia?; Jeney János: Székelyföld etnikai képe a századelőn térképeken; Szekeres Attila István: A székelyek jelképei. Angol nyelvű, magyarra tolmácsolt előadások: Ernst Roets: Az egyéni jogok hiányosságai a kisebbségi közösségek védelmében, afrikai nézőpontból – Búr kilátások; Daniël Maritz: „Keressétek a város jólétét…” – Teológiai igazságok.

Színház UDVARTÉR SZÍNHÁZ. A kézdivásárhelyi színház ma bemutatót tart 19 órától a Vigadó Művelődési Ház nagytermi stúdiójában: a bérletrendszer részeként a Derengés című pszichothriller lesz látható Patrick Hamilton Gázláng című színműve nyomán. Május 7-én 19 órától Brassóban, 8-án 19 órától Kovásznán lesz látható a színdarab. Kézdivásárhelyen a Kosztándi Jenő- és a Boér Géza-bérletes nézőknek regisztrálni szükséges a 0730 600 279-es telefonon a következő időpontok valamelyikére: május 16-án 19 órától, 21-én, 22-én, 28-án és 29-én 12 és 19 órától, valamint 30-án 19 órától. Az elő­adásokra jegyek szabadeladásban is kaphatóak 20, illetve 30 lejért. TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi színház májusi játékrendje: 5-én, vasárnap és 7-én, kedden 19 órától a nagyteremben Eugène Labiche: A Lourcine utcai gyilkosság, rendező: Barabás Árpád (időtartam: 1 óra 10 perc, szünet nélkül); 20-án, hétfőn, 21-én, kedden és 22-én, szerdán 19 órától a nagyteremben, színpadra épített nézőtérrel Pintér Béla – Darvas Benedek: Gyévuska, rendező: Hegymegi Máté (14 éven felülieknek; időtartam: 1 óra 30 perc szünet nélkül). M STUDIO. Május 9-én, csütörtökön és 17-én, pénteken 21 órától a főtéren: Fire Flow (rendező-koreográfus: Andrei Oțetaru; időtartam: 30 perc); 14-én, kedden 19 órától a Háromszék Tánc­stúdióban: [email protected] (koncepció: Fren_Ák; 18 éven felülieknek; időtartam: 50 perc, szünet nélkül). ANDREI MUREȘANU SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi román színház ma 19 órától a TAM-teremben a Memetics című darabot játssza Sergiu Diță rendezésében. Jegyek az eventim.ro oldalon.

Tánc A HÁROMSZÉK TÁNCEGYÜTTES májusi előadásai minden korosztálynak szólnak: családi és szervezett előadások keretében tovább játssza a Háromszék Táncegyüttes a Lúdas Matyi című felújított gyermekműsorát; újra színpadra viszik a Hazától hazáig című folklórelőadást. Vendégjátékkal érkezik a Bekecs Táncszínház, és május 28–31. között sor kerül az Erdélyi Magyar Hivatásos Néptáncegyüttesek 18. Találkozójára Sepsiszentgyörgyön. A sepsiszentgyörgyi előadásokra jegyet a központi jegyirodában vásárolhatnak az érdeklődők. Az iroda nyitvatartási rendje: hétfőn, kedden és szerdán 8–16, csütörtökön 8–17, pénteken 8–15 óráig, valamint előadások előtt egy órával. Telefon: 0267 312 104.

Mozi A sepsiszentgyörgyi Művész mozi ma zárva tart. Kedden, a magyar film napján: 15.45-től Bogyó és Babóca 6. – Csengettyűk (magyar animációs) film, 16 órától Most vagy soha! (magyar történelmi akciókalandfilm), 17 órától Szerelempatak (magyar dokumentumfilm), 18.30-tól Elfogy a levegő (magyar filmdráma), 18.30-tól „Hallgass, zúgó szél, hadd beszéljek én…” – Petőfi Erdélyben (magyar dokumentumfilm), 20 órától Magyarázat mindenre (magyar játékfilm), 20.30-tól Semmelweis (magyar életrajzi filmdráma).  A mozi szerdán zárva tart. Csütörtökön: 16.15-től Combat Wombat (animációs film, románul beszélő), 16.30-tól Lassie (magyarul beszélő), 18 órától A kiméra (román feliratos), 18.15-től Szellemirtók – A borzongás birodalma (magyarul beszélő), 20.30-tól Abigail (magyarul beszélő), 20.45-től Challengers (román feliratos).

Hírdetés

Zene DALINDA TRIO-KONCERT. Kovásznán május 1-jén, szerdán 19 órától a Kovásznai Művelődési Központban fellép a magyarországi Dalinda Trió. Az a cappella trió énekesnői – Nádasdy Fanni, Paár Julianna és Tímár Sára – mindannyian a magyar népzene elkötelezettjei. A rendezvényt az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány szervezi.

Röviden FARAGÓTÁBOR. Csíkszentsimonban május 1–5. között székelyföldi fafaragó tábort szerveznek. Jelentkezni, érdeklődni Lázár Tibornál lehet a 0745 379 072-es telefonszámon. TEGA. A Tega Rt. régi bútorokat, gumiabroncsokat, elektronikai hulladékokat, régi ruhákat szállít el ma Székelyszáldobosról és Olasztelekről, kedden Magyarhermányból és Kisbaconból, csütörtökön Nagybaconból.

Ügyelet GYÓGYSZERTÁR. Sepsiszentgyörgyön ma 20–6 óráig a Stadion utcai Szemerja gyógyszertár teljesít éjszakai szolgálatot (telefon: 0267 313 942). Kézdivásárhelyen ma az Állomás utcai HelpNet (0267 360 520) gyógyszertár a szolgálatos. FOGÁSZAT. Sepsiszentgyörgyön egész héten 9–12 óráig a Sport utca 3. szám, 1/I/1. alatti Oral Care rendelőben fogadják a sürgősségi eseteket (telefon: 0267 708 465).

Barangoló városismereti vetélkedő Sepsiszentgyörgyön A Pál Utcai Fiúk Egyesület által 25. alkalommal meghirdetett Barangoló városismereti vetélkedő idén is segít játszva felfedezni a megyeszékhely múltját és érdekességeit. A négy diákból és egy felnőtt tagból álló csapatoknak városbeli helyszíneket kell felkeresniük, illetve elméleti kérdésekre is válaszolniuk a pontok összegyűjtéséhez. Idén a város díszpolgárai, a Mária-út, templomi falfreskó, emlékművek, szobrok, a vártemplom, a turisztikai iroda, kórusok és néptáncegyüttesek felfedezésére van lehetőség, de előnyt jelent az utcanevek és a város sportcsapatainak ismerete is, azaz erre vonatkozó kérdésekre is válaszolniuk kell a versenyzőknek. A megoldáshoz bármilyen forrást (könyv, internet, felnőtt tudása) használni lehet. Ebben az esztendőben a 0–6. és 7–12. osztályos korosztályban lehet versenyezni. A feladatlap a Pál Utcai Fiúk Egyesület Face­book-oldaláról elérhető, de igényelni lehet a [email protected] címről is. A kitöltött feladatlapot és a képeket egy zárt borítékba kell helyezni, amelyet, a Bod Péter Megyei Könyvtár előterében található 25. Barangoló feliratú dobozba kell helyezni. Leadási határidő: május 16. A verseny legfőbb célja: iskoláskorban megismertetni a gyerekekkel szülővárosukat, kiegészíteni az iskolai ismereteket helytörténeti információkkal, hogy felfedezzék Sepsiszentgyörgy rejtett értékeit is. További információk érdekében a szervezőkkel is fel lehet venni a kapcsolatot: Nemes Emil tanító (0754 882 395); Nemes Előd (0746 134 950, [email protected]).

Rádió A MÁRIA RÁDIÓ sepsiszentgyörgyi stúdiójának mai élő adásai: 13 órától Szeretetláng rózsafüzér, 13.20-tól zenés köszöntő, 14.40-től és 17 órától imaszándékok fogadása, 15 órától Irgalmasság rózsafüzére, 17.15-től Dicsőséges rózsafüzér, 18 órától szentmise Pusztadarócról, 18.50-től A hét plébániája, 19.30-tól műsorismertető, 19.35-től esti mese, 19.40-től Zsolozsma -esti dicséret, 21.25-től Effata, nyílj meg! – Görgényi Tünde és Bajcsi Tibor műsora. Honlap: mariaradio.ro.

Gyerektábor a bonchidai Bánffy-kastélyban A Transilvania Trust Alapítvány június 24–28. között immár harmadik alkalommal szervez gyerektábort a Bánffy-kastélyban, ez évben ismét Nagyító alatt az örökség címmel. Idén is az épített és természeti örökségünk témakörök mentén zajlanak a tevékenységek, kiegészítve ismeretterjesztő foglalkozásokkal, STEAM megközelítésben. A 7–12 éveseknek szóló program során a Bánffy-kastélyt és környékét kirándulások, gyalogtúrák, kreatív műhelyek segítségével ismerik meg a gyerekek. Emellett lehetőségük lesz a kastélyban és az udvarán feltöltődésre, ismerkedésre, csapatépítésre, társasjátékozásra és az őket körülvevő örökségi környezet felfedezésére. Jelentkezési határidő: május 7. Részletek az [email protected] e-mail-címen.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »