Mi, hol, mikor?

Mi, hol, mikor?

Kiállítás

MARATONI TÁRLATVEZETÉS. Végéhez közeledik a Bánffy Miklós és Kós Károly világa című kiállítás a Székely Nemzeti Múzeumban, ennek apropóján maratoni tárlatvezetést hirdet mára a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet. A tárlat kurátora, Szebeni Zsuzsanna vezeti körbe az érdeklődőket 9, 10, 12, 14 és 17 órától. A tárlatvezetés nyelve a magyar, de a 14 órai tárlatvezetést – ha igény mutatkozik rá – román nyelven is megtartják. Csoportok és egyéni látogatók részvételére egyaránt számítanak. A komfortos megtekinthetőség érdekében csoportok számára ajánlják az előzetes bejelentkezést az [email protected] elérhetőségen. Egy belépőjegy 5 lejbe kerül. FOTÓKIÁLLÍTÁS. Lélekösvényen. Merengések képben és szóban címmel április 21-én, vasárnap 12 órakor, az istentisztelet után a sepsiszentgyörgyi unitárius egyház konferenciatermében megnyitják Steigerwald Tibor (fényképek) és Kisgyörgy Benjámin (írott szó) kiállítását. RETROSPEKTÍV TÁRLAT. Április 19-én, pénteken 18 órától Sepsiszentgyörgyön az Erdélyi Művészeti Központ földszinti és harmadik emeleti kiállítótereit egyaránt megnyitja a közönségnek, emléket állítva Tóth Szűcs Ilona (1930–1990) és Tóth László (1933–2009) festőművészek életművének. A kiállítást megnyitja Banner Zoltán művészettörténész és Bordás Beáta, az Erdélyi Művészeti Központ vezetője.

Pódiumbeszélgetés Kulcsár-Terza József parlamenti képviselő, a Magyar Polgári Erő ügyvivő elnöke meghívásának eleget téve, április 17–20. között Székelyföldre látogat Jean-Félix Acquaviva, Korzika képviselője a párizsi nemzetgyűlésben és az őt elkísérő delegáció. Április 18-án 18 órától Sepsiszentgyörgyön a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron-termében Az autonómia összeköt – Autonomia liata címmel tartanak pódiumbeszélgetést, melyen részt vesz Vincze Loránt, az RMDSZ európai parlamenti képviselője, a FUEN elnöke. A rendezvény nyilvános, minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Könyvbemutató IRODALMI TALÁLKOZÓ. Vadvonulás címmel kerül sor irodalmi találkozóra ma 18 órától a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtárban. A rendezvény vendége Jász Attila költő és Murányi Sándor Olivér író, házigazda Szonda Szabolcs könyvtár­igazgató. A szerzők kötetei a helyszínen kedvezményesen megvásárolhatók. ALBUMBEMUTATÓ. Préda Barna zalánpataki néprajzkutató negyedik, Az üvegfúvók unokái – Zalánpataki ősök albuma című könyvének sepsiszentgyörgyi bemutatója április 18-án, csütörtökön 18 órától lesz a Székely Nemzeti Múzeum Bartók-termében. KÖNYVBEMUTATÓ ÉS ELŐ­ADÁS. Várják a természetjárókat és a földrajz iránt érdeklődőket Székely Árpád Kárpátok (alpi formakincs a Magas-Tátrától a Retyezátig) című munkájának vetítéssel egybekötött bemutatójára, amelyre április 18-án, csütörtökön 18 órától kerül sor Sepsiszentgyörgyön a Székelyföldi Vadászati Kiállítás előadótermében. SZABÓ T. ANNA ÉS DRAGOMÁN GYÖRGY SEPSISZENTGYÖRGYÖN. Mire jó a szépirodalom? Szabó T. Anna legutóbbi verseskötete Vagyok címmel jelent meg, és a válogatott, valamint új verseket is tartalmazó könyv kis idő alatt nagy siker lett. A líra mellett a novellán és drámán át a gyermekkönyvig sokfélét írt, mégis mindig új válaszokat keres a kérdésre – ahogy Dragomán György prózaíróként úgyszintén. Az idei Szent György Napok kulturális hete keretében tartott közös sepsiszentgyörgyi estjükön, április 22-én 18 órától az unitárius templomban mesélnek és felolvasnak a közönségnek, személyes és kitalált történeteikkel keresik az elbeszélhetőség határait és a belső szabadság lehetőségeit, sőt, műhelytitkokra is fény derülhet. A belépés díjtalan, minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők.

Színház M STUDIO. A sepsiszentgyörgyi mozgásszínház előadásai a Háromszék Táncstúdióban: ma 19 órától Lift (rendező-koreográfus: Fehér Ferenc, időtartam: 45 perc, szünet nélkül); 18-án, csütörtökön 19 órától Echoes of Here (koreográfus: Ermira Goro, időtartam: 45 perc, szünet nélkül).

Bábszínház CIMBORÁK BÁBSZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi bábszínház ma és csütörtökön 11 és 13 órától a sSOHA című elő­adást szervezett csoportoknak játssza. Érdeklődni, helyet foglalni a 0752 540 593-as telefonszámon, Golicza Bernadettnél lehet. További részletek a www.facebook.com/Cimborak oldalon.

Zene ZONGORAKONCERT. Thurzó Zoltán Himnusz a magasban címmel tart zongorakoncertet április 19-én, pénteken 18 órától Sepsiszentgyörgyön a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron-termében. Jegyárusítás a Treff utazási irodában ma és csütörtökön 16–17 óráig. Érdeklődni a 0745 589 214-es telefonon lehet. DICSŐÍTŐ KONCERT. A sepsiszentgyörgyi Szent József-templomban a 18 órakor kezdődő szentmise után dicsőítő koncert lesz Törjön út! címmel. KARAKÜRT-KONCERT. Kézdivásárhelyen az Erzsébet Teremben (44-es udvartér 1. szám) április 20-án 19 órától fellép a Karakürt, vagyis a Fekete Farkas, egy különleges formáció, melyet a Vazul Vére rockopera zeneszerzője, Vörösmarti Imre és felesége, Anikó alkot. A dalokban megjelenik a férfi és a nő szövetségének ereje, az egyensúly kelet és nyugat, az ókor és a jelen között. Belépő nincs, adományt szeretettel elfogadnak.

Hírdetés

Tánc HÁROMSZÉK TÁNCEGYÜTTES. A Lúdas Matyi című gyerek­előadás 18-án, csütörtökön 10 és 12 órától Gelencén a művelődési házban, 19-én, pénteken 19 órától Nagyajtán a művelődési házban látható; a Hazától hazáig című előadást 20-án, szombaton 20 órától Sepsiszentgyörgyön a Háromszék Táncstúdióban játsszák. VENDÉGELŐADÁS. Április 22-én, hétfőn 20 órától Sepsiszentgyörgyön a Háromszék Táncstúdióban a békéscsabai Tabán Táncegyüttes és az Aradi Kamaraszínház közös elő­adása látható a Szent György Napok keretében. A Farkas Tamás és Tapasztó Ernő által rendezett 497 című produkció egy táncszínházi, performance jellegű előadás, amely négy romániai fiatal kálváriáját mutatja be. Jegyek a központi szervezőirodában kaphatók.

Hitvilág BIBLIAKÖR FELNŐTTEKNEK. A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-plébánián április 19-én, pénteken 19 órától a Háló közösség szervezésében a Biblia tanulmányozására lesz lehetőség. Témavezető: Takó István plébános.

Mozi A sepsiszentgyörgyi Művész mozi mai műsora: 16.30-tól Bogyó és Babóca 6. – Csengettyűk (magyar animációs), 16.30-tól Kung Fu Panda 4. (románul beszélő), 18 órától Artúr, a király (román feliratos), 18.15-től Semmelweis (magyar életrajzi), 20 órától Dűne: Második rész (román feliratos), 20.45-től A nagy villamosrablás (román feliratos).

Rádió A MÁRIA RÁDIÓ sepsiszentgyörgyi stúdiójának mai élő adásai: 6.10-től reggeli ima, 6.45-től Ébredjen a Mária Rádióval, 7.05-től ima a hivatásokért, 7.30-tól szentmise Székelyudvarhelyről, 8.15-től A hét plébániája, 8.25-től Ébredjen a Mária Rádióval!, 9 órától imaszándékok fogadása, 9.15-től Dicsőséges rózsafüzér, 12 órától Mennynek Királyné Asszonya, 12.05-től Zsolozsma – napközi imaóra. Honlap: mariaradio.ro.

Állampolgársági ügyintézés Az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének munkatársai ma 15-től 16 óráig Orbaiteleken a Horváth Károly Elemi Iskolában, 16.30 és 17.30 óra között Szörcsén az óvoda épületében fogadják az érdeklődőket.

Ügyelet Sepsiszentgyörgyön ma 20–6 óráig a Mihai Viteazul téri Hygea gyógyszertár teljesít éjszakai szolgálatot (telefon: 0267 351 057). Kézdivásárhelyen ma a Gábor Áron utcai Dr. Max (0752 168 734) gyógyszertár a szolgálatos.

Röviden HUMORPINCE ÉS CSEREBERE KLUB. A gyűjtőket ma 16 órától a Cserebere Klubba, a humorkedvelőket, kikapcsolódni vágyókat 18 órától a Humorpincébe várják a sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Házban. ÁRAMSZÜNET. Ma 8–16 óráig Gelencén szünetel az áramszolgáltatás. TEGA. A Tega Rt. régi bútorokat, gumiabroncsokat, elektronikai hulladékokat, régi ruhákat szállít el ma Középajtáról, csütörtökön Nagyajtáról, pénteken Miklósvárról és Köpecről.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »