Mi, hol, mikor?

Előadások Sepsiszentgyörgyön Ma 18 órától a Gyöngyvirág utcai református templom gyülekezeti termében Farcádi Botond, a Háromszék főszerkesztője Nem mind igaz, amit látunk címmel tart médiaismereti előadást a Teológia mindenkinek sorozat részeként. Az előadásban szó lesz arról, hogy miként igazodhatunk el napjaink dezinformációs zűrzavarában, hogyan különböztessük meg a híreket az álhírektől, melyek a hiteles tájékozódási források, mit nézzünk, mit olvassunk.

Kedden 18 órától a Fidelitas Hotel Konferenciatermében Ez nem csak játék! Hogyan lettem hivatásos legoépítő? címmel Dóczy Balázs tart előadást a Mathias Corvinus Collegium Egyesület eseményeként. A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A feliratkozas.mcc.ro/sepsiszentgyorgy-ez-nem-csak… űrlap kitöltésével lehet meghallgatni az előadást.

Könyvbemutató * A budapesti Szent Gellért Kiadó gondozásában az idei adventre jelent meg Sepsiszéki Nagy Balázs és Nagy Erika Újjászületés villámcsapás által. Ébredés az Úz völgyében című legújabb könyve, melynek vetítéssel egybekötött bemutatójára Kézdivásárhelyen a Vigadó Művelődési Ház nagytermében ma 18 órától kerül sor. A kötetet bemutatja Kocsis Károly, a Székely Kalendárium főszerkesztője. Sepsiszentgyörgyön a Krisztus Király templomban december 16-án, szombaton a 18 órai szentmise után, 19 órától mutatják be a kötetet. * A Székelyföldi Magyar Újságírók Egyesülete december 12-én, kedden 18 órakor mutatja be frissen megjelent negyedik könyvét Sepsiszentgyörgyön a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron-termében. A Kárpátországi szolgálat című kötet ötletgazdája Galbács Pál, szerkesztői Szekeres Attila és Sarány István. A könyv a Kárpát-medence történelmi egyházainak magyar főpásztoraival, illetve néhány jeles egyházi személyiséggel készült interjúkat foglal magában. A bemutatón jelen lesznek a kötet társ­szerzői – Ambrus Attila, Bedő Zoltán, Csinta Samu, Fekete Réka, Hecser László, Józsa Zsuzsanna, Préda Barna –, az interjúalanyok közül pedig Kovács István, a Magyar Unitárius Egyház püspöke, Szegedi László református esperes, a kőhalmi szórványdiákotthon alapítója és Zelenák József evangélikus esperes. A könyv már kapható a Háromszék lapterjesztő standjain.

Színház TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi színház e heti játékrendje: december 12-én, kedden és 13-án, szerdán 19 órától a nagyteremben Ivan Viripajev: Iráni konferencia, rendező: Bocsárdi László. Korhatár: 16+, időtartam: 2 óra 30 perc szünet nélkül. Jegyek válthatók a sepsiszentgyörgyi központi jegyirodában, illetve a biletmaster.ro honlapon.

Mozi A sepsiszentgyörgyi Művész mozi ma zárva tart. A keddi műsor: 16 órától Titina – A négylábú felfedező (magyarul beszélő), 16.15-től Kacsalábon (románul beszélő), 17.45-től Az éhezők viadala: Énekesmadarak és kígyók balladája (magyarul beszélő), 18 órától A remény másik oldala (román feliratos – a Finn Filmnapok részeként), 20 órától Rheingold (román feliratos), 20.30-tól Hulla­adás (román feliratos).

Zene HATKEZES ZONGORAHANGVERSENY. Ma 19 órától az Árkosi Kulturális Központ  hangversenytermében (Zeneház – Sepsiszentgyörgy, Olt utca 6. szám) kivételes hatkezes zongorakoncertre kerül sor Zongorahangverseny hatvan percben címmel Corina Ibănescu, Bianca Șe­laru (László) és Ambrus Sándor előadásában. Corina Ibănescu a Brassói Transilvania Egyetem tanára, aki a híres zongorista és karmester, Carlo Zecchi növendéke volt a salzburgi Mozarteum Akadémián. A sepsiszentgyörgyi Șelaru-László Bian­ca a Brassói Transilvania Egyetem Zenei Karának hallgatója. Ambrus Sándor szintén sepsiszentgyörgyi zongorista, a Plugor Sándor Művészeti Líceum igazgatója. Egy jegy ára 20 lej. ÉNEKHANGVERSENY. Ugyanott szerdán 19 órától rendkívüli énekhangversenyre kerül sor Neves francia klasszikusok címmel Elena Păduroiu (szoprán), Antonia Lungu (mezzoszoprán) és George Rizea (zongorista) előadásában. Egy jegy ára 20 lej. BRÓDY JÁNOS-KONCERT. A sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium konferenciatermében december 16-án, szombaton 19 órától Bródy János tart koncertet. A műsorban a legendás dalszerző és előadóművész teljes életművének esszenciája szerepel, a régebbi daloktól kezdve a legújabbakig. Jegyek az eventim.ro oldalon kaphatóak 80 lejért. ELMARAD. Technikai okok miatt elmarad a december 16-ára meghirdetett sepsiszentgyörgyi adventi operettest. A jegyeket vissza lehet váltani a Treff utazási irodában kedden 16–17.30 óráig.

Hírdetés

Műhelybeszélgetés a múzeumban Az Országos Kós Károly Egyesülés (OKKE) és a Székely Nemzeti Múzeum közös szervezésében Kós Károly születésnapját ünneplik az általa tervezett múzeum felújított épületében. Egy nyílt rendezvény, műhelymunka keretében adóznak a nagy mester emlékének december 16-án, szombaton. A részletes program: 9–9.30-ig találkozás, regisztráció; 9.30-tól Kolumbán Gábor elnök köszöntője; 10–11 óráig Vargha Mihály: Kós Károly szellemisége a Székely Nemzeti Múzeumban (tárlatlátogatással egybekötött előadás), 11–11.20-ig Zakariás Attila: Előkutatások az SZNM-ben; 11.20-tól Bányász József: Testamentum és Agrikultúra; 12.10-től Anthony Gall: Kós Károly öröksége a 21. században; 12.40-től Köllő Miklós: Ökoregionális építészet és ennek kapcsolata Kós Károllyal, 13 órától beszélgetés; 14.30–17 óráig OKKE-közgyűlés. Az előadások magyar nyelven zajlanak. Részvételi szándékokat a 0267 312 442-es telefonszámon vagy az [email protected] e-mail-címen kell jelezni legkésőbb december 12-ig.

Tortoma Önképzőkör December 12-én, kedden 19 órától a Baróti Művelődési Ház Bodosi Dániel-termében A szakmám a szenvedélyem – Felsőrákostól Lisszabonig… 30 év címmel Pál Gábor zenész, dobtanár (Sepsiszentgyörgy) tart vetített képes életút-ismertetőt. A MÁRIA RÁDIÓ sepsiszentgyörgyi stúdiójának mai élő adásai: 13 órától Szeretetláng rózsafüzér, 13.20-tól zenés köszöntő, 14.40-től és 17 órától imaszándékok fogadása, 15 órától Irgalmasság rózsafüzére, 17.15-től Örvendetes rózsafüzér, 19.20-tól A hét plébániája, 19.30-től műsorismertető, 19.35-től esti mese, 19.40-től Zsolozsma – esti dicséret, 21.25-től Effata, nyílj meg! Honlap: mariaradio.ro.

Karácsonyváró ünnepség A kovásznai Boldog Apor Vilmos Gyermekvédelmi Központ karácsonyváró ünnepséget szervez december 12-én, kedden 18 órától a Dózsa György utca 8. szám alatti székházban.

Újra jelentkezhetnek középiskolások az MCC-be December 15-ig fogadnak jelentkezéseket a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Középiskolás Programjába. A felvételt nyert fiatalok ingyenes képzéseken, sokoldalú szakmai és közösségépítő tevékenységeken, nyelvórákon és kirándulásokon vehetnek részt a program részeként. Az MCC Középiskolás Programjába az ország bármely pontjáról jelentkezhetnek a középiskolás diákok, akik kiegészítenék iskolai tanulmányaikat, kíváncsiak a világ dolgaira, és szívesen csatlakoznának egy aktív, motivált és nyitott fiatalokat megmozgató közösséghez. A program 2013 óta van jelen Erdélyben, és több mint 1300 tagot számlál. Az érdeklődő fiataloknak csupán egy űrlapot kell kitölteniük, és egy rövid írásbeli kritikát beküldeniük egy szabadon választott olvasmányról, filmről, sorozatról vagy színházi előadásról. A jelentkezés első lépése megtalálható a feliratkozas.mcc.ro/kozepsikolas-program-tudnivalok címen. További információk a [email protected] e-mail-címen vagy a szervezet Facebook-oldalán (facebook.com/MCC.Erdely).

Röviden VÍZELZÁRÁS. A Közüzemek Rt. tájékoztatja a fogyasztókat, hogy a digitális vízórák felszerelése miatt Sepsiszentgyörgyön ma 8–19 óráig az Árkosi úton, a Toroczkai-Wigand Ede, Ferencváros, Kiskunhalas, Kecskemét és Gernáld Antal utcában, az Otthon sétányon, a Romulus Cioflec utcai 4, 5 és 6-os tömbház A, B, C lépcsőházában, a 33-as tömbház A, B lépcsőházában, a Liliom utcai 10-es tömbház A, B lépcsőházában és a 11-es, 12-es, 15-ös és 16-os tömbház A, B, C lépcsőházában; 9–15 óráig a Jókai Mór utcában, illetve a Szalomérban, Sepsiszentkirályban, Illyefalván és Aldobolyban szüntetel a vízszolgáltatás. v December 12-én, kedden 8–19 óráig Sepsiszentgyörgyön az Arany János, László Ferenc, Táncsics Mihály és Jövő utcában, a Hársfa sétányon, az 1918. december 1. úton (Nicolae Bălcescu utca–Grigore Bălan tábornok úti jelzőlámpák) a 6/A, B, 24/A, B lépcsőházban; a Krizantém utca 48/A, B; a Gyöngyvirág utca 42/A, B, C, 46/A–D, 47/B, C, D; a Dália utca 43/A, B, 44/A; a Grigore Bălan út 44/B, C, D, 60/A, B, C, 64/A, B, C, 65/A, B, C, 66/B, C, D; a Lázár Mihály utca 63/A–D, a Zefír utca 20/E, F; az Esthajnalcsillag utca 60/D–K, 61/A–L, 62/A–E tömbházaiban szünetel az ivóvízellátás.

Ügyelet GYÓGYSZERTÁR. Sepsiszentgyörgyön ma 20–6 óráig a Sajtó utcai Transfarm gyógyszertár teljesít éjszakai szolgálatot (telefon: 0267 315 136). Kézdivásárhelyen ma a Nicolae Bălcescu utcai Salvator (0267 362 961) gyógyszertár a szolgálatos. FOGÁSZAT. Sepsiszentgyörgyön egész héten 9–12 óráig a Sport utca 3. szám, 1/I/1. alatti Oral Care rendelőben fogadják a sürgősségi eseteket (telefon: 0267 708 465).


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »