Mi, hol, mikor?

Mi, hol, mikor?

Könyvbemutató

Vendég Korniss Péter világhírű fotográfus, aki a csíkszeredai Bookart kiadónál megjelent, Hosszú úton. Szék 1967–2022 című fotóalbumáról mesél. A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és Pulitzer-emlékdíjas szerző könyve világpremier, még senki sem dokumentálta fotókkal 55 éven át egy település életét. Az album korlátozott számú kiadásban jelent meg, a helyszínen megvásárolható és dedikáltatható. A rendezvényt bevezeti Hajdú Áron, a Bookart vezetője. Házigazda: Szonda Szabolcs könyvtárigazgató. ALSÓCSERNÁTON. A Sylvester Lajos Könyvtárban ma 18 órától bemutatják Salamon Ferenc El van bütülve. Háromszéki szólások, kifejezések című könyvét. Bevezető gondolatait Ágoston József osztja meg a hallgatósággal. A harmadik, bővített kiadású, élőnyelvi gyűjtemény hiányt pótol, népszerű és időszerű, valamint úttörő munka, hiszen a nyelvi elszürkülés folyamatában üdítően hat a székely ember beszédének természetessége, a székely nyelv sokszínűségének zamata.

Kiállítás ZÁGON. A sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet partnerségben Kovászna Megye Tanácsával, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusával és Zágon Művelődési Házával november 9-én, csütörtökön 17 órától a Nagy Anna festőművészeti utazása szülőföldje táján, Zágontól Csíkdánfalváig című kiállítására várja az érdeklődőket a zágoni Szentkereszty–Mikes-kúriába. Köszöntőt mond Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, Kiss Augusztin, Zágon polgármestere és Szebeni Zsuzsanna kurátor. Házigazda: Márton János tanácsos. SEPSISZENTGYÖRGY. A 33. Népzene- és Néptánctalálkozó egyik állandó, egész napos programja lesz Toró Attila fotóművész Észrevétlen pillanatok… című fotókiállítása. A tárlat november 11-én, szombaton 10–21 óráig lesz megtekinthető a Sepsi Aréna folyosóján.

Színház VENDÉGELŐADÁS. Sepsiszentgyörgyre érkezik a Csíki Játékszín társulatának egyik legsikeresebb idei előadása, a Hegedűs a háztetőn. Sheldon Harnick, Jerry Bock és Joseph Stein világhírű musicaljét Erwin Şimşensohn, a Konstancai Állami Színház igazgatója rendezte, és ma 19 órától tekinthető meg a Tamási Áron Színház nagytermében. Jegyek válthatók a központi jegyirodában és a biletmaster.ro honlapon. UDVARTÉR SZÍNHÁZ. A kézdivásárhelyi színház Molnár Ferenc: A testőr című kétfelvonásos vígjátékát ma 19 órától Kovásznán a művelődési központban játssza. HUMOREST. Felméri Péter A jövő sem a régi című humor­estjével november 11-én, szombaton Baróton 17 órától a művelődési házban (jegyek elővételben a művelődési ház jegypénztárában) és 20 órától Sepsiszentgyörgyön a Székely Mikó Kollégium konferenciatermében lép fel (jegyek kaphatók az eventim.ro hálózatában).

Zene JÓTÉKONYSÁGI KONCERT. A Voces-ProArt Kulturális Egyesület szervezésében november 12-én, vasárnap 18 és 20 órától a sepsiszentgyörgyi és csíkszeredai zenészekből alakult Sepsi Gospel együttes jótékonysági koncertet tart a Tamási Áron Színház nagytermében Cancel Cancer (A zene legyőzi a rákot) címmel Cserkész Emese gyógyulásáért. A koncertre a belépő 50 lejbe kerül, a helyek száma korlátozott. Ülőhelyet a sepsiszentgyörgyi központi jegyirodában lehet váltani péntekig, a szabadon maradt helyekre pedig az előadások előtt a helyszínen. Akinek lehetősége van és szeretne a belépőjegy árán felül is adományozni, megteheti majd a helyszínen kihelyezett urnákba. Minden befolyt összeget Cserkész Emese daganatos betegségének kezeléseire fordítanak.

Tánc A 33. Népzene- és Néptánctalálkozó programjában november 10-én, pénteken 19 órától a Tamási Áron Színház nagytermében tekinthető meg Sepsiszentgyörgyön a Magyar Állami Népi Együttes Hajnali Hold című előadása, rendező-koreográfus: Mihályi Gábor. Az előadásra jegyek a sepsiszentgyörgyi központi jegyirodában kaphatók 40 lejért. Az előadásra szóló belépő egyben a péntek esti táncházba való belépést is biztosítja. A 33. Népzene- és Néptánctalálkozó előadásaira és programjaira a központi jegyirodában, illetve a helyszínen vásárolhatnak jegyeket az érdeklődők. Az iroda nyitvatartási rendje: hétfőn és szerdán 8–16, kedden és csütörtökön 8–18 és pénteken 8–15 óráig. Telefonszám: 0267 312 104.

Hírdetés

Mozi A sepsiszentgyörgyi Művész mozi mai műsorán: 15.45-től Apró hősök – kalandos vizeken (magyarul beszélő), 16.15-től Tarzan (románul beszélő), 17.30-tól Öt éjjel Freddy pizzázójában (román feliratos), 18 órától Még két sorsjegy (román vígjáték), 19.30-tól Megfojtott virágok (magyarul beszélő), 20 órától Magyarázat mindenre (magyar játékfilm).

Hitvilág ÖRÖKÖS SZENTSÉGIMÁDÁST tartanak ma Kézdiszentléleken, 9-én Gelencén és 10-én Zágonban a katolikus templomban. LÁTÁSSÉRÜLTEK TALÁLKOZÓJA. November 11-én, szombaton 15 órakor a sepsiszentgyörgyi Szent József-plébá­nia hittantermében szeretettel hívják és várják a látássérült sorstársakat ismerkedésre, beszélgetésre, lelki felfrissülésre kísérőikkel együtt (akinek szüksége van), szövetségi tagságtól, életkortól, felekezeti hovatartozástól függetlenül.

Com’ON Sepsi-kezdeményezések A legfiatalabb résztvevők közé tartozó SepsiÉRT csapat november 9-én, csütörtökön 16.30-tól a Faültetés SepsiÉRT eseményét valósítja meg, így az elkötelezettség és a közösség jelképeként szolgáló fákat ültetnek majd Sepsiszentgyörgy emlékerdőjében, a Rózsa utcában. Ezt követően a RAW csapat november 11-én, szombaton a BorBrigádban szervezi meg a Kávéműhely című eseményét, amely a kávézás művészete iránt érdeklődőket hívja egy kóstolóval egybekötött ismeretterjesztő előadásra. A részvétel regisztrációhoz kötött a comonsepsi.ro honalpon.

Tudástár Kézdivásárhelyen Lantos Mihály Tanítsd meg tanulni! A lépéselőny-módszer szülőknek és nagyszülőknek címmel tart előadást november 9-én, csütörtökön 18 órától a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Központ nagytermében.

Asztalitenisz-bajnokság A kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesület partnerségben az Önkormányzat Sportirodájával ma 16 órától a Kicsid Gábor Sportcsarnok előterében amatőr sportolóknak asztalitenisz-bajnokságot szervez. A következő korosztályok jelentkezhetnek: 2018/2017-ben, 2016/2015-ben, 2014/2013-ban, 2012/ 2011-ben születettek, valamint ifjúsági korosztály és felnőttek. A fiúk és a lányok külön kategóriában szerepelnek, a mérkőzések hat asztalon zajlanak. Bővebben a zoldnap.info-n.

Ügyelet Sepsiszentgyörgyön ma 20–6 óráig a Mihai Viteazul téri Hygea gyógyszertár teljesít éjszakai szolgálatot (telefon: 0267 351 057). Kézdivásárhelyen ma a Gábor Áron utcai Ambrózia I. (0267 360 608) gyógyszertár a szolgálatos.

Röviden VÍZELZÁRÁS. A Közüzemek Rt. tájékoztatja a fogyasztókat, hogy Sepsiszentgyörgyön ma 8–18 óráig digitális vízórák felszerelése miatt a következő utcákban szünetel az ivóvízellátás: Kálvin tér, Vár, Borvíz utca, a Gát és Malomgát utcában a Borvíz utca és Debren-patak közötti részen. November 9-én, csütörtökön 8–17 óráig az Andrei Șaguna, Jövő, Árnyas, Hársfa sétány, Táncsics Mihály, László Ferenc és Akácfa utcában nem lesz vízellátás. ÁRAMSZÜNET. Kommandón péntekig naponta 9–15 óráig szünetel az áramszol­gáltatás. JOGI TANÁCSADÁS. Balogh Klára jogtanácsos ma 13 és 15 óra között fogadja szerkesztőségünkben a jogi tanácsot igénylőket. HUMORPINCE ÉS CSEREBERE KLUB. A gyűjtőket ma 16 órától a Cserebere Klubba, a humorkedvelőket, kikapcsolódni vágyókat 18 órától a Humorpincébe várják a sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Házban. MEGHALLGATÁS. Dr. Ráduly István, Kovászna megye prefektusa november 9-én, csütörtökön 12 órától meghallgatást tart a kovásznai polgármesteri hivatalban. Az audienciára a 0267 315 444-es telefonszámon lehet feliratkozni. FELKÉSZÍTŐ DRÁMAOSZTÁLYBA. Újabb kilencedikes drámaosztály indul a 2024/2025-as tanévtől a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceumban. November 11-én, szombaton 15 órakor folytatják a felkészítő foglalkozások sorozatát az iskola Visky Árpád drámatermében. Érdeklődni a 0748 409 437-es telefonszámon vagy a [email protected] e-mail-címen lehet.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »