Mi, hol, mikor?

Mi, hol, mikor?

Erdővidéki Közművelődési Napok

Olaszteleken a református gyülekezeti teremben 18 órától Petőfi live! – egy vidám hangú vándorszínész ügyes-bajos dolgai. Laczkó Vass Róbert színművész és Székely Norbert zongorista előadása. Zalánpatakon a kultúrotthonban 19 órától „…számba véve az eddigi gyűjtést és történteket…” – a Művelődés közművelődési havilap Erdővidék című mellékletének bemutatója – meghívottak: Benkő Levente főszerkesztő, illetve a kiadvány szerzői. Szerdán: Baróton a Baróti Művelődési Ház nagytermében 18 órától A csodálatos Vargyas-szoros – természetfotó-kiállítás a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola alkotótáborának anyagából, megnyitja: Gáj Nándor igazgató. A megnyitót követően az Erdővidék Kultúrájáért Díj átadási ünnepsége, díjazott: Lőrincz Sándor ny. pedagógus; 19 órától Himnusz a magasban – a nagyváradi Thurzó Zoltán zongorakoncertshow-ja (Gunniess-zongorakoncert- turné, 2023). Apácán a gyülekezeti nagyházban 18 órától Petőfi live! – egy vidám hangú vándorszínész ügyes-bajos dolgai. Laczkó Vass Róbert színművész és Székely Norbert zongorista előadása.

Színház TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. Ma 19 órától és 5-én, csütörtökön 19 órától Sepsiszentgyörgyön a nagyteremben Ivan Viripajev: Iráni konferencia – bemutató előadás, rendező: Bocsárdi László. Korhatár: 16+. Jegyek a biletmaster.ro oldalon és a központi jegyirodában kaphatók.

Könyvbemutató SEPSISZENTGYÖRGYÖN. A Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron-termében csütörtökön 18 órától bemutatják Miklóssi Szabó István Holdanya unokája című regényét. A szerzővel a Mentor Könyvek Kiadó vezetője, Király István beszélget. ZABOLÁN. A Mikes-birtokon október 5-én, csütörtökön 18 órától bemutatják Salamon Ferenc El van bütülve, Háromszéki szólások, kifejezések című könyvét. Bevezető gondolatokat Deák Ferenc tanár, művészettörténész oszt meg a hallgatósággal.

Tánc HÁROMSZÉK TÁNCEGYÜTTES. Sepsiszentgyörgyön a Háromszék Táncstúdióban október 5-én, csütörtökön 19 órától és 6-án, pénteken 13 órától (szervezett előadás) az Élni fogunk szabadon/Petőfi 200 című műsor látható. A sepsiszentgyörgyi elő­adásokra jegyek a központi jegyirodában kaphatóak; nyitvatartási rend: ma és csütörtökön 8–18,  szerdán 8–16, pénteken 8–15 óráig, valamint előadások előtt egy órával. Telefon: 0267 312 104.

Kiállítás EMŰK. A Déjà vu – II. Erdélyi Kortárs Képzőművészeti Seregszemléhez kapcsolódóan a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központ e heti eseményei gyerekeket és felnőtteket egyaránt megszólítanak. Október 4-én, szerdán 18 órától Madaras Péter és Hosszú Zoltán kurátorok tartanak tárlatvezetést, betekintést nyújtanak a 35 fiatal erdélyi alkotót felsorakoztató kiállítás létrejöttének szempontjaiba, bemutatva a kiállított műalkotásokat. A belépés ingyenes. ♦ Október 7-én, szombaton 11 órától Kolumbán Hanna vizuális művész tart mesés művészetek műhelymunkát 9–13 éves gyerekeknek. Az Agyagbogár című foglalkozáson az alkotni vágyó gyerekek a mesés, játékos és önismereti felvezetőt követően az agyagozás technikájának megismerésében mélyülhetnek el. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Jelentkezni az [email protected] e-mail-címen, illetve a 0736 350 376-os telefonon lehet.

Bábszínház CIMBORÁK BÁBSZÍNHÁZ. Ma 18 órától az 1×1 Királyfi című zenés mesejátékot játsszák a Cimborák Bábszínház sepsiszentgyörgyi stúdiótermében (Szabadság tér 1. szám). A Dávid Péter által rendezett  előadást 5 éves kortól ajánlják. Jegyeket foglalni, az előadással kapcsolatban érdeklődni a 0755 335 400-as telefonszámon, Csüdöm Eszternél lehet. További információk a facebook.com/Cimborak oldalon.

Hírdetés

Mozi A sepsiszentgyörgyi Művész mozi mai műsora: 16.15-től Az oroszlánkirály (románul beszélő), 16.30-tól Tarzan (magyarul beszélő), 18 órától F*cking Bornholm (román feliratos), 18.15-től Bazi nagy görög lagzi 3. (román feliratos), 20 órától Barbie (román feliratos), 20.15-től Szeánsz Velencében (román feliratos). FILMTETTFESZT. Szerdától vasárnapig mindennap ingyen vetítik a filmeket a Kovásznai Művelődési Központban. A belépés díjtalan, helyfoglalás az érkezés sorrendjében, a szabad helyek függvényében.

Hitvilág TÁMOGATÓCSOPORT. Szenvedélybetegeket és hozzátartozóikat várják ma 18 és 20 óra között Sepsiszentgyörgyön a Szemerjai Református Egyházközség könyvtártermében. LELKIGYAKORLAT MIJO BARADÁVAL KÉZDIVÁSÁRHELYEN. A bűn és a bűnből való megtérés a témája Mijo Barada horvát misszionárius lelkigyakorlatának, amelyet november 14. és 16. között szerveznek a kézdivásárhelyi Boldog Özséb- plébánián. A lelkigyakorlatra elsősorban a kézdivásárhelyieket és a háromszékieket hívják. Mijo Barada a horvátországi Splitben született 1960-ban. Agráregyetemet végzett Zágrábban, a mandarin- és krumplitermesztés elismert szakértője, saját birtokán gazdálkodik, emellett szakértő több intézetben. Négygyermekes édesapa, kiegyensúlyozott házasságban él feleségével, Erikával. 1983 óta vezet imacsoportokat és szemináriumokat a lelki megújulás témájában, számos pappal együttműködve. A világ sok táján tartott lelkigyakorlatokat, 2010 óta az Ágoston-rend harmadrendi tagja. A renddel karöltve 2012-ben megalapította az „Isteni szeretet misszionáriusainak” támogató egyesületét, amely a missziós munkát segíti. Szolgálatára pápai áldást kapott. Jelentkezni a Boldog Özséb Római Katolikus Plébánia, Kézdivásárhely Facebook-oldalon keresztül megadott űrlap kitöltésével lehet.

Székelyföld Napok Október 5. és 15. között Hargita, Kovászna és Maros megye tanácsa és a hozzájuk tartozó kulturális intézmények 14. alkalommal szervezik meg a Székelyföld Napokat, amelynek idei mottója: „Jövőnk a kultúra”. Az idei rendezvénysorozat arra a kulturális örökségre kíván rávilágítani, amelyet elődeink hagyományoztak ránk, s amely a felnövekvő nemzedék számára is biztonságos alapként szolgál. A Székelyföld Napok programja a szekelyfoldnapok.ro honlapon érhető el.

Megjelent A Korunk októberi számának témája: 1848–49 – örökség és emlékezet. 1848–49 Magyarország újkori történetének egyik meghatározó eseménye, a modern nemzeti identitás egyik alapkövévé vált, mivel egyszerre törekedett az egyéni szabadságjogok kivívására és a nemzeti önrendelkezés megteremtésére. Társadalmi reformjaival a polgári átalakulás megindítója, önvédelmi harcával a nemzeti hőstörténet részévé vált, ugyanakkor szerves része volt az 1848-as európai forradalmi hullámnak. A lapszám az 1848–49-es forradalom és szabadságharc emlékezetét jeleníti meg történész szakértők tanulmányai révén. A tartalomból: Egyed Ákos: Kővári László Petőfi Sándorról; Zakar Péter: Egy erdélyi forradalmi népszónok 1848/49-ben; Csorba László: Vitézlő oskola. Tüköry Lajos az 1848/49. évi szabadságharc csataterein; Süli Attila: Két visszaemlékezés az 1849. évi erdélyi hadjáratról; Rosonczy Ildikó: A szibériai hadifogság és Petőfi; Hermann Róbert: 1848–49 legendái és mítoszai; Ress-Wimmer Zoltán: A Honvédmenház története, 1914–1919. Kapható a H–Press Kft. lapárudáiban.

Röviden A SZÍVBETEGEK SEPSISZENTGYÖRGYI EGYESÜLETE október 4-én, szerdán szabadtéri tevékenységen vesz részt, melyre várják a tagokat. LOMTALANÍTÁS. A Tega Rt. régi bútorokat, gumiabroncsokat, elektronikai hulladékokat, régi ruhákat szállít el ma Szörcsén és Székelytamásfalván, szerdán Gelencén. Az üvegért 5 kilónként egy félliteres sört adnak.

Ügyelet Sepsiszentgyörgyön ma 20–6 óráig a Gróf Mikó Imre utcai 23-as Farmacom gyógyszertár teljesít éjszakai szolgálatot (telefon: 0267 317 318). Kézdivásárhelyen ma a Gábor Áron utcai Dr.Max (0752 168 734) gyógyszertár a szolgálatos.

Jógatanfolyam kezdőknek Intenzív elméleti és gyakorlati jógatanfolyam indul kezdőknek Sepsiszentgyörgyön. A megnyitó előadásra október 5-én, csütörtökön 17.30 órától kerül sor a Szakszervezetek Házának (Grigore Bălan út 1. sz.) 4-es termében. A belépés ingyenes. A kurzusokat október 6-ától kezdődően minden pénteken 17.30-tól tartják ugyanott. Az első hónap ingyenes, iratkozni decemberig lehet. További információk a 0771 085 463-as telefonon.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »