Mi, hol, mikor?

Bagdy Emőke Sepsiszentgyörgyön

A neves szakember az MCC Szülők Akadémiája című rendezvénysorozata keretében tart nyilvános előadást A személyiségfejlődés útja: esélyek, veszélyek, perspektívák címmel ma 18 órától a Székely Mikó Kollégium konferenciatermében. Bagdy Emőke 1981-ben a klinikai szakpszichológus-képzés bázisintézeti vezetője lett, majd 1985-ben Debrecenben a Személyiség- és Klinikai Pszichológiai oktatócsoport majd tanszék vezetője. 1994–2001-ig a Haynal Imre Egészségtudományi Egyetem Klinikai Pszichológiai Tanszékét vezette, 2000-től pedig megalapította a Károli Gáspár Református Egyetem pszichológia szakát. A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a feliratkozas.mcc.ro/sepsiszentgyorgy-a-szemelyisegfejlodes-utja webcímen lehet.

Tánc HÁROMSZÉK TÁNCEGYÜTTES. Június 9-én, pénteken 17 órától Sepsiszentgyörgyön a Háromszék Táncstúdióban újra bemutatják a Petőfi emléke előtt tisztelgő Élni fogunk szabadon című folklórműsort Ivácson László rendezésében. Az előadásokra jegyet a városi szervezőirodában vásárolhatnak az érdeklődők. A jegyiroda nyitvatartási rendje: ma 8–18 óráig, pénteken 8–15 óráig, valamint előadás előtt egy órával. Telefonszám: 0267 312 104.

Színház TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi színház 9-én, pénteken 19 órától a kamarateremben Ivan Viri­pajev: Oxigén című darabját játssza (rendező: Pálffy Tibor; korhatár: 14+); 11-én, vasárnap 19 órától a nagyteremben (színpadra épített nézőtérrel) Pintér Béla: Gyévuska (rendező: Hegymegi Máté; korhatár: 14+). Jegyek a központi jegyirodában, a biletmaster.ro oldalon, valamint előadás előtt a helyszínen kaphatók.

Bábszínház CIMBORÁK BÁBSZÍNHÁZ. Június 9-én, pénteken 11 órától és 13-án, kedden 18 órától Csillagpalota című babaszínházi előadását játssza a sepsiszentgyörgyi bábos társulat Benkő Éva és Péter Orsolya rendezésé­ben. Az előadás helyszíne a Cimborák Bábszínház stúdióterme (Szabadság tér 1. szám), ahová szeretettel várnak minden egy év fölötti nézőt és az őt kísérő felnőttet. Jegyeket foglalni, az előadással kapcsolatban érdeklődni a 0755 335 400-as telefonszámon Csüdöm Eszternél lehet. További információk a facebook.com/Cimborak oldalon.

Zene OLASZ CANZONETTAEST. Ma 19 órától rendkívüli kamarazene-koncertre kerül sor az Árkosi Kulturális Központban (Sepsiszentgyörgy, Zeneház, Olt utca, 6. szám). Fellépnek: Nicholas Lupu (bariton) és George Rizea (zongora). Nicholas Lupu bariton és színész hazai és nemzetközi tapasztalattal rendelkezik különböző művészeti területeken az operáktól, operettektől és musicalektől a játékfilmekig, rövidfilmekig és tévés minisorozatokig. George Rizea zongorista Kolozsváron végezte el a Zeneakadémia zongoraszakát, ezt követően a Bukaresti Zeneakadémián a muzikológia szakot. 2016–2020 között az USA-ban, Seattle-ben irányította a Holland America Line hajótársaság Adagio nevű zongora és hegedű kamaracsoportját, Kovács Dávid, Draskoczy Ágnes, Tóth Annamária (Magyarország) és Julian Alejev (Ukrajna) hegedűművészek társaságában. 2022-ben meghívást kapott egy hasonló duóba a norvégiai Viking társulathoz, Székely Alpár és Aranyosi Gra­țiela hegedűművészekkel. Jegyek elővételben a központ székhelyén kaphatók 9–15 óráig (tel: 0267 373 651). Egy jegy ára 20 lej.

Hírdetés

Kiállítás VÉGZŐS DIÁKOK KIÁLLÍTÁSA. Sepsiszentgyörgyön a vártemplom új közösségi termében (Kálvin tér 13. szám) június 9-én, pénteken 18 órától Hosszú Zoltán szobrászművész és Dobolyi Tamás grafikus megnyitja a Plugor Sándor Művészeti Líceum végzős diákjainak kiállítását Emelkedő címmel.

Kiértékelik a rövidfilmeket A Tamási 125 emlékév rendezvényei sorában rövidfilm-pályázatot hirdetett a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház háromszéki IX–XII. osztályos diákok számára, melynek témája Tamási Áron Rendes feltámadás című novellája volt. A pályázatra beküldött munkák kiértékelésére és vetítésére a sepsiszentgyörgyi Művész moziban kerül sor ma 16 órától. A zsűri tagjai: Vargyasi Levente (fotográfus, rendező, operatőr), Dobondi Lehel (operatőr, rendező), Lázár-Prezsmer Endre (művelődésszervező, a sepsiszentgyörgyi mozi programfelelőse), valamint Kónya-Ütő Bence (színész, zeneszerző). Minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők.

Mozi A sepsiszentgyörgyi Művész mozi műsorán ma: 16.30-tól Macskarisztokraták (románul beszélő), 18 órától A galaxis őrzői: 3. rész (magyarul beszélő), 18 órától Pókember – A pókverzumon át (románul beszélő), 20.30-tól Kandahár (román feliratos), 20.45-től Könyvklub: A következő fejezet (román feliratos).

Hitvilág SZENTMISE ÉS KÖRMENET SEPSISZENTGYÖRGY FŐTERÉN. Ma úrnapja, Jézus Szent Testének és Szent Vérének kötelező főünnepe. Az ünnepi szentmise 18.30 órától a főtéren lesz, a körmenet pedig a park körül a város katolikus plébániáinak közös szervezésében. Mindenkit szeretettel várnak. Kérik a gyerekeket, hogy gyűjtsenek arra az estére virágszirmot, mert ők fognak menni a körmenetben az Oltáriszentség előtt és virágot hintve szőnyeget készíteni az Úrnak. CSOPORTFOGLALKOZÁSOK. Kurta Fruzsina pszichológus elindítja csoportjait az unitárius egyház melléképületben a városi tanács támogatásával: minden szombaton 10.30–12.30 óráig Elengedéseink önleltáros csoport minden korosztálynak, nemtől függetlenül; június 10-től kéthetente 12.30–14.30-ig tini lányoknak Nővé nőni nyitott csoportfoglalkozás a test-szellem-lélek hármasával női lét kérdéseiről. TANÉVZÁRÓ ISTENTISZTELET ÉS CSALÁDNAP. Június 11-én, vasárnap 11 órától tanévzáró istentiszteletet és családnapot tartanak a sepsiszentgyörgyi unitárius egyházközségben. Vendég: Berecz András. A programot gyermekfoglalkozás, meseszövés, kézműves-tevékenységek, játék és talentumvásár színesíti.

Ügyelet GYÓGYSZERTÁR. Sepsiszentgyörgyön ma 20–6 óráig az 1918. december 1. úti Adonis gyógyszertár teljesít éjszakai szolgálatot (telefon: 0267 324 903). Kézdivásárhelyen ma a Molnár Józsiás utcai Szent Anna (0267 360 015) gyógyszertár a szolgálatos.

Röviden LOMTALANÍTÁS. A Tega Rt. régi bútorokat, gumiabroncsokat, elektronikai hulladékokat, régi ruhákat szállít el ma Zabolán. Az üvegért 5 kilónként egy félliteres sört adnak. EKE-TÚRA. A háromszéki EKE szombaton rododendrontúrát szervez a Csukás-hegységbe a következő útvonalon: Bratocsa-hágó (1263 m) – Relé (1360 m) – Galamb – Bratocsa-kapu – Szfinx – Bratocsa-csúcs (1827 m) – Dávid és Góliát, Tigáj-nyereg (1745 m). Indulás 8 órakor a Sugás Áruháztól. Túravezető: Dukrét Lajos. HONISMERETI TÚRA. Az EKE háromszéki osztálya június 11-én, vasárnap tartja honismereti túráját a Csíkcsicsói várhoz a Hargi­ta-hegységben a következő útvonalon: Csiba – Egres-patak – Várszikla – Beta-patak. Távolság: 8 km, szintkülönbség: 300 m. Megközelítése: személygépkocsikkal (80+80 km), majd gyalog. Találkozás 8 órakor a Mol-benzinkútnál. Extrém időjárás esetén – nagy esők, szél – a túra útvonala módosulhat. Iratkozni, érdeklődni Jártó Gábornál lehet a 0721 599 292-es telefonon. INGYENES MEGHALLGATÁS. A Nép Ügyvédje brassói területi irodájának képviselője meghallgatást tart június 12-én, hétfőn 10 órától Sepsiszentgyörgyön a prefektúrán. Iratkozni a 0267 315 444-es vagy a 0268 471 100-as telefonszámon lehet. A szolgáltatás térítésmentes, a magyar nyelv használata biztosított.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »