Mi, hol, mikor?

Mi, hol, mikor?

Tortoma Önképzőkör

Színház TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi színház műsorán: május 31-én, szerdán 19 órától a kamarateremben Hőlégballon – zenés kordokumentum (korhatár: 14+); június 2-án, pénteken 19 órától a kamarateremben Ivan Viripajev: Oxigén, rendező: Pálffy Tibor (korhatár: 14+). Jegyek a központi jegyirodában, a biletmaster.ro oldalon, valamint előadás előtt a helyszínen kaphatók.

Bábszínház GYERMEKNAP A CIMBORÁKNÁL. A Cimborák Bábszínház június 1-én, csütörtökön gyermeknap alkalmából 11 és 12 óra, valamint 13 és 14 óra között bábsimogató interaktív kiállításra várja az érdeklődőket Sepsiszentgyörgyön a Tamási Áron Színház előcsarnokába. 17 órától a társulat stúdiótermében az 1×1 Királyfi című zenés mesejátékot játsszák 5 éven felülieknek. A kiállításra és az előadásra a belépés ingyenes, de regisztrálni kell a 0755 335 400-as telefonszámon Csüdöm Eszternél.

Könyvbemutató Sepsiszentgyörgyön a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron-termében május 31-én, szerdán 18 órától bemutatják Köncei Elek (1809–1881) naplójának Köntzey Tamás által könyvbe szerkesztett, bevezetővel, a családfa ismertetésével és lábjegyzetekkel ellátott bővített változatát. A karatnai születésű székely nemes huszonhárom évet átölelő, dokumentumértékű feljegyzései betekintést nyújtanak az 1848–49-es szabadságharcot követő megtorlás, valamint a kiegyezés időszakának helyi történéseibe. A zenei betétekkel és szavalatokkal színesített est házigazdája Szonda Szabolcs könyvtár­igazgató, moderátora Bedő Zoltán, a Székelyföldi Magyar Újságírók Egyesületének elnöke.

Mozi A sepsiszentgyörgyi Művész mozi műsorán ma: 16 órától A kis hableány (magyarul beszélő), 16.30-tól Macskarisztokraták (románul beszélő), 18 órától Veszedelmes vonzódás (magyar feliratos), 18.30-tól Üröm­apám (magyarul beszélő), 20 órától A galaxis őrzői: 3. rész (román feliratos), 20.30 órától Sisu (román feliratos). Szerdán: 16.15-től A kis hableány (románul beszélő), 16.30-tól Robin Hood (magyarul beszélő), 18.15-től Könyvklub: A következő fejezet (magyarul beszélő), 18.45-től Konstrukció (román feliratos), 20.15-től Halálos iramban 10. (román feliratos), 20.30 órától Kihajolni veszélyes.

Hírdetés

Magyar őstörténeti előadás Magyar őstörténet a természettudományok (antropológia és genetika) tükrében címmel tart vetített képes, tudományos ismeretterjesztő előadást Sepsiszentgyörgyön a Székely Mikó Kollégiumban június 2-án, pénteken 18 órától Bíró András Zsolt antropológus kutató, a Kurultáj – Magyar Törzsi Gyűlés főszervezője, a Magyar Turán Alapítvány elnöke. Bíró András Zsolt a Magyar Természettudományi Múzeum antropológus kutatója, szakterülete a hun, az avar és a honfoglalás kor kutatása, az eurázsiai sztyeppövezet népességeinek antropológiai és genetikai kutatása, valamint a nomád népek vándorlásának történeti és humán biológiai alapú modellezése. A kutató maga is több mint nyolc expedíciót és adatgyűjtő utat szervezett a Kaukázus vidékére, Dél-Szibériába, valamint Közép-Ázsia régióiba. Előadása egyebek mellett a magyar őstörténet kutatásának néhány fontos eredményére világít rá az embertan és a genetika, a néprajz és a régészet tükrében.

Gyermeknap Sepsiszentgyörgyön Június 1-jén újra a legkisebbek vehetik birtokukba Sepsiszentgyörgy főterét és az Erzsébet parkot, ahol változatos tevékenységekkel, játékokkal és koncertekkel várják az érdeklődőket.  A program: a főtéren és a kőszínpadnál 10 órától diákzenészek fellépése (Gyermekek Palotája), 11 órától modern tánc (Gyermekek Palotája), 12 órától gyermektáncház a Folker Együttessel, 13 órától T-Zumba, 14.15-től báb­előadás: Trei Iezi Cucuieți, 15.30-tól Z-Dance – modern tánc, 16 órától Mo-Move – modern tánc, 18 órától a gyermeknapi rajzpályázat nyereménysorsolása, 19 órától a Kifli zenekar koncertje. 20 órától a Kincskeresők Néptáncegyüttes évadzáró előadása a Székely Mikó Kollégium konferenciatermében. Az Erzsébet parkban 12 órától a Máltai Szeretetszolgálat jótékonysági tombolájának eredményhirdetése (alsó sétány), 14 órától futó-, roller- és kerékpárverseny óvodások és I–VIII. osztályos tanulók számára a felső sétányon, 17 órától a kis tó partján Ölbeli játékok Danhauser Rebekával. Állandó programok: 9 és 20 óra között gyermeknapi vásár a főtéren; 9 és 19 óra között óriáskifestő meglepetéssel a Berde Mózsa-szobor mellett; 9 és 19 óra között népi, ügyességi és logikai játékok a 14. számú Dr. Kovács Sándor Cserkészcsapat szervezésében az Erzsébet parkban; 9 és 16 óra között a Kovászna megyei rendőrség, csendőrség, tűzoltóság és a Tega köztisztasági vállalat interaktív bemutatói a főtéren és a Bodok Szálló parkolójában; 10 és 19 óra között lovagoltatás a Barabás Lovarda szervezésében (Erzsébet park, körönd); 10 és 19 óra között elsősegély-oktatás kicsiknek és nagyoknak a Salvatore Egyesülettel a főtéren; 10 és 18 óra között BuGri – népi fajátékok játszóháza (Erzsébet park), 10 és 18 óra között kézműves-foglalkozás a Guzsalyas Alapítvány szervezésében (az 1848/49-es szabadságharc emlékművénél, rossz idő esetén a Míves Házban); 10 és 18 óra között drótkötélpálya a megyei csend­őrség és a megyei hegyimentő-közszolgálat jóvoltából (Erzsébet park); 10 és 15 óra között arcfestés a Plugor Sándor Művészeti Líceum diákjaival (Erzsébet park), 10 és 13 óra között baba-mama börze az unitárius templomban; 11 és 16 óra között a vásárban társasjátékok kipróbálása a D-Toys szervezésében; 11 és 16 óra között csont- és szarufaragás Fazakas Sándor művész vezetésével (vásár); 11 és 18 óra között kiállítás és filmvetítés roma gyerekek alkotásaiból a Sepsi Helyi Akciócsoport Egyesület szervezésében (főtér); 11 és 18 óra között mászófal a szovjet hősök emlékművénél; 11 és 13, illetve 15 és 17 óra között természettudományos kísérletek a Mathias Corvinus Collegium Egyesület szervezésében (Erzsébet park, rossz idő esetén az egyesület központjában: Gábor Áron utca 18., bal szárny, első emelet).

Zene Búcsúkoncert. A Plugor Sándor Művészeti Líceum zeneszakos végzős diákjai ma 19 órától adnak búcsúkoncertet Sepsiszentgyörgyön a Krisztus Király katolikus templomban.

Röviden VÍZELZÁRÁS. A Közüzemek Rt. tájékoztatja a fogyasztókat, hogy a főcsap cseréje miatt Kézdivásárhelyen ma 8 és 16 óra között szünetel az ivóvíz-szolgáltatás a Bethlen Gábor utcai 1A, 1B, 3A és 3B tömbházban, a 25-ös számnál, a 7A és 7B tömbházban, az Építők úti 4-es és 5-ös tömbházban, a Petőfi Sándor utcai 6-os tömbházban. Szünetel a szolgáltatás 8 és 15 óra között a Bem József utcában is (a Temető utcától a Gyárak utcai körforgalomig). Amennyiben a szolgáltatás újraindításakor a vízellátásban hiányosságokat észlelnek, a fogyasztók a következő telefonszámokon jelezhetik panaszai­kat: 0744 326 104 vagy 0267 315 393. LOMTALANÍTÁS. A Tega Rt. régi bútorokat, gumiabroncsokat, elektronikai hulladékokat, régi ruhákat szállít el ma és holnap Zágonban, pénteken Papolcon. Az üve­gért 5 kilónként egy félliteres sört adnak. RAJZPÁLYÁZAT. Az én gyereknapom címmel hirdet rajzpályázatot 3 és 14 év közötti gyermekek számára a sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház. A rajzokat elektronikus formában várják május 31-én 15 óráig  a [email protected] e-mail címre az alkotó adatainak megjelölésével (név, életkor, telefonszám). A résztvevők között június 1-jén 18 órától két társasjátékot, valamint két vándortáboros részvételi lehetőséget sorsolnak ki.

Ügyelet GYÓGYSZERTÁR. Sepsiszentgyörgyön a Mihai Viteazul téri Hygea gyógyszertár teljesít éjszakai szolgálatot (telefon: 0267 351 057). Kézdivásárhelyen a Nicolae Bălcescu utcai Salvator (0267 362 961) gyógyszertár a szolgálatos. FOGÁSZAT. Sepsiszentgyörgyön egész héten 9–12 óráig a Sport utca 3. szám, 1/I/1. cím alatti Oral Care rendelőben fogadják a sürgősségi eseteket (0267 708 465). Gyermekfogászati ügyeletet a hét minden napján a Lázár Mihály utca 3. szám alatti Sepsi Centrum Dentalnál tartanak (telefon: 0740 092 561).


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »