Mi, hol, mikor?

Mi, hol, mikor?

Zene

Könyvbemutató

Március 21-én, kedden 18 órától kettős író-olvasó találkozó lesz a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtárban. A hegy hangja(i) című körút alkalmából Nagy Zsuka és Simon Adri magyarországi költőkkel Murányi Sándor Olivér író beszélget.

 

Előadások

A WALDORF-PEDAGÓGIÁRÓL. Ismét a nagyközönség számára is nyitott rendezvényekkel jelentkezik márciusban a Kézdivásárhelyi Waldorf Egyesület. A városba látogat Forgács Erzsébet, a szadai Meseház Waldorf Óvoda nyugdíjas fejlesztőpedagógusa, az erdélyi Waldorf-kezdeményezések egyik állandó magyarországi meghívottja, aki két előadást is tart az alternatív oktatási módszerről. A gyermek egészséges fejlődése című, első előadás március 21-én, kedden 17 órától lesz a Kosztándi Képtárban. A pedagógus a második előadását rá egy hétre, március 28-án 17 órától ugyancsak a képtárban tartja Egyszer volt, hol nem volt… avagy hogyan meséljünk? címmel. SZÍNHÁZTÖRTÉNETI PILLANATOK… EMIGRÁNSOK címmel tart előadást Matekovics János Zoltán március 22-én, szerdán 17 órától a Sugás Áruház harmadik emeletén. Meghívottak: Nemes Levente és Székely-Szabó Zoltán színművészek. 

 

Tánc

HÁROMSZÉK TÁNCEGYÜTTES. A sepsiszentgyörgyi táncegyüttes március 21-én, kedden 10 ás 12 órától szervezett előadásokon játssza a Háromszék Táncstúdió­ban a Világhírű Reveder című előadását.  TÁNCHÁZ. A sepsiszentgyörgyi Park vendéglőben március 24-én, pénteken 20 órától várják táncházba a zene- és tánckedvelőket.

 

Színház

ANDREI MUREŞANU SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi román színház március 23-án, csütörtökön 19 órától a TAM színháztermében Sarah Kane: Blasted (Szétbombázva) című előadását játssza. Rendező: Bobi Pricop.

 

Hírdetés

Mozi

A sepsiszentgyörgyi MŰVÉSZ MOZI műsorán kedden: 16.30-tól Hamupipőke (magyarul beszélő), 16.45-től 101 Dalmát kiskutya (románul beszélő), 18 órától 65 (román feliratos), 18.30-tól Hadik (román feliratos), 19.45-től Titanic: 25. évforduló (magyarul beszélő), 20.30-tól Északnak (román feliratos); szerdán: 16.45-től Dumbó (magyarul beszélő), 17 órától Hamupipőke (románul beszélő), 18 órától Shazam! Az istenek haragja (román feliratos), 18.30-tól Hadik (román feliratos), 20.30-tól A Whitney Houston-film (magyarul beszélő), 20.45-től Aftersun (román feliratos). MAGYAR FILMNAPOK BRASSÓBAN. Friss magyar filmeket tekinthet meg a brassói közönség március 24. és 26. között a Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ (Bukarest) szervezésében. A Brassói Magyar Filmnapok programjában szerepel az Erőss Zsolt hegymászóról és feleségéről szóló játékfilm, egy 70 éve letűnt téli olimpiai álom nyomában járó dokumentumfilm, egy életrajzi film a Brassóban született és világhírű fotográfusról, egy történelmi kémdráma, és persze a kicsiknek is ajánlanak filmes élményt. A filmeket román felirattal vetítik, és a vetítésekre a belépés ingyenes.

 

Megjelent

Megjelent a Várad márciusi száma. Az irodalmi, művészeti, kulturális, társadalmi, tudományos folyóirat új sorozatot indít Restitutio in integrum címmel, amelyben már-már elfeledett, ritkán hallott-közölt szerzőket, műveket igyekszik előtérbe hozni a szerkesztőség. Áprily Lajos Ének a Küküllőhöz című poémájával debütál a rovat. A szám további költői: Eszteró István, Kaiser László, Fábián Judit és Béres Vivien Beatrix. Pataki Tamás Ügyfon című történelmi novellájának Szent Imre herceg a központi alakja, Domonkos László karcolatának pedig Kapitán Tuskes. Szintén novellával jelentkezik Tóth Ágnes és Sztaskó Richard, míg Szentpáli-Gavallér Zsuzsa és Kovács-Széles Andrea rövidprózát kínál az olvasóknak. Bölöni Domokos marosvásárhelyi író, újságíró, szerkesztő Szentgyörgyi Lászlónak adott életinterjút. Balázs Géza az immár többkötetes fiatal nagyváradi írót, Bökös Borbálát ajánlja az olvasók figyelmébe. Művészettörténeti tanulmány Zuh Deodáth tollából olvasható. A folyóirat megrendelhető a [email protected] e-mail-címen, telefonos felvilágosítás: 0259 431 257/ 116-os belső, mobiltelefonszám: 0771 269 647.

 

Hitvilág

SZENT BENEDEK-BÚCSÚ. A sepsiszentgyörgyi Állomás negyedi Szent Benedek-templom búcsúját március 21-én, kedden 18 órától tartják, amelynek szónoka Gál Attila fogarasi plébános lesz.

 

Nyílt nap a Mikóban Nyílt napra várják a 2023–2024-es tanévben induló előkészítő osztályok iránt érdeklődő szülőket és gyerekeket a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumban a következők szerint: március 21-én, kedden 15.30-tól és március 22-én, szerdán 10 órától a Székely Mikó Kollégium elemi iskolájában (Kós Károly-épület, Gábor Áron utca 18. szám). Kérik a szülőket, részvételi szándékukat jelezzék március 17-ig a kollégium titkárságán munkanapokon 9–15.30 óráig. Telefon: 0267 312 793. 

 

Tortoma Önképzőkör Március 21-én, kedden 19 órától a baróti Művelődési Ház Bodosi Dániel-termében a meteorológiai világnap (március 23.) alkalmából Fú és havaz, úgy lesz tavasz! – Szeszélyes légtünemények Székelyföld egén címmel Nagy István meteo­rológus (Szentegyháza) tart vetített képes előadást. Házigazda: Demeter Zoltán művelődésszervező.

 

Röviden

ELZÁRJÁK AZ IVÓVIZET. A Közüzemek Rt. tájékoztatja a fogyasztókat, hogy javítási munkálatok miatt március 21-én, kedden 8–15 óráig szünetel az ivóvíz-szolgáltatás Sepsiszentgyörgyön az Akácos utcában. Egyes területeken a vízminőség, illetve a nyomás megfelelő paraméterinek helyreállítástól függően késhet a vízellátás újraindítása. Panaszokat a 0744 326 104-es vagy a 0267 315 393-as telefon­számon lehet jelezni.  LOMTALANÍTÁS. Ma Sepsibükszádon veszi kezdetét a megyei lomtalanítási akció. Régi bútorokat, gumiabroncsokat, elektronikai hulladékokat, régi ruhákat szállítanak el, az üvegért 5 kilónként egy félliteres sört adnak. A további heti program: kedden Sepsibükszádon, szerdán és csütörtökön Mikóújfaluban, pénteken Málnáson és Málnásfürdőn végzik a lomtalanítást.

 

Ügyelet

GYÓGYSZERTÁR. Sepsiszentgyörgyön ma 20–6 óráig a Romulus Cioflec utcai 3-as Hygea (telefon: 0267 310 110) gyógyszertár teljesít éjszakai szolgálatot. Kézdivásárhelyen ma a Gábor Áron utcai Richter Gedeon (0267 362 280) gyógyszertár a szolgálatos. FOGÁSZAT. Sepsiszentgyörgyön egész héten 9–12 óráig a Sport utca 3. szám, 1/I/1. cím alatti Oral Care rendelőben fogadják a sürgősségi eseteket (0267 708 465). Gyermekfogászati ügyeletet a hét minden napján a Lázár Mihály utca 3. szám alatti Sepsi Centrum Dentalnál tartanak (telefon: 0740 092 561). 


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »