Mi, hol, mikor?

Mi, hol, mikor?

Könyvbemutató

A kötetben magyarságunk történelmének, kultúrájának több kiemelkedő képviselője szólal meg. A kötet szerzői Erdélyből, Magyarországról, Felvidékről, a Vajdaságból, Szlovéniából verbuválódtak, de van köztük a Székelyföldről Ausztriá­ba vagy a távoli Hawaii-szigetekre, illetve a Partiumból Ausztráliába elszármazott újságíró is. A könyv küllemében a kézdivásárhelyi Szabó Kriszta munkáját dicséri. A bemutatón a több mint harminc szerző közül jelen lesz Tóth László, az est házigazdája, Galbács Pál, a könyv ötletgazdája, Szekeres Attila, a kötet szerkesztője, Fekete Réka, a Háromszék szerkesztője és Schaffhauser Ildikó ny. televíziós szerkesztő.

Zene AZ ÉNEK TÖRTÉNETE 3. Az Árkosi Kulturális Központ és a Plugor Sándor Művészeti Líceum magánének szakos tanárai koncertsorozatot indítottak az ének történetének bemutatására. Ma 19 órától az Árkosi Kulturális Központ koncerttermében tartják a sorozat harmadik koncertjét. Műsoron közismert karácsonyi dalok feldolgozásai 2–4 szólamra és zongorára az univerzális és a magyar karácsonyi zenei repertoárból. Előadók a Plugor Sándor Művészeti Líceum tanárai: Sebestyén-Lázár Enikő (szoprán), Babos Margit (szoprán), Oláh-Badi Alpár (tenor) és Barabás Lajos (tenor). Zongorakíséret: Kőmíves-Bokor Zsuzsa. Egy jegy ára 20 lej. ADVENTI HANGVERSENY. Kézdivásárhelyen a Vigadó Művelődési Ház dísztermében december 15-én, csütörtökön 19 órától az Ego Sum zenekar tart koncertet. Jegyár: 10 lej. Regisztráció a 0730 600 279-es telefonon. ÜVEGHANG AKADÉMIA. Idén utolsó alkalommal szervezi meg a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet az Üveghang Akadémiát. December 16-án 18 órától Móser Ádám tangóharmonika-művész lesz a meghívott az Árkosi Kulturális Központban, amelyet 20 órától születésnapi koncert követ a Szimplában (december 18-án lesz hatéves a Szimpla). ÜNNEPI HANGVERSENY. December 16-án, pénteken 20 órától a brassói Euterpe Szimfonikus Zenekar tart karácsonyi ünnepi hangversenyt Sepsiszentgyörgyön a Tamási Áron Színház nagytermében. Fellép: Felicia Filip (szoprán), Burak Bilgili, a New York-i Metropolitan Opera művésze (bariton, basszus), Anton Niculescu (gordonka), Bogdan Costache (hegedű). A városi kulturális szervezőirodában, valamint az eventim.ro oldalon lehet jegyet vásárolni. KARÁCSONYI KONCERTEK. A Plugor Sándor Művészeti Líceum a Szent József-plébániatemplomban december 17-én, szombaton a 18 órai mise után tartja hagyományos karácsonyi koncertjét, ahol minden évben megemlékeznek az 1989-es forradalom hőseiről. Fellépnek: a Campanella gyermekkórus, Reménység gyerekzenekar, Szerenád ifjúsági kamarazenekar, Eufónia ifjúsági kamarakórus, Marziale fúvószenekar. Karvezetők és felkészítő tanárok: Sipos Zoltán, Lőfi Gellért Attila és Maksai József. ♫ A kézdivásárhely-kantai Szentháromság-templomban vasárnap 19 órától karácsonyváró koncertet tartanak a kézdiszentléleki Laudo Egyesület szervezésében.

Színház TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi színház december 15-én, csütörtökön 19 órától a kamarateremben Pintér Béla: Kaisers TV, Ungarn előadását játssza, Porogi Dorka rendezésében. * A színház jegypénztára hétfőtől csütörtökig 9–16, pénteken 9–13 óráig tart nyitva, előadásnapokon a kezdési időpont előtt egy órával nyitnak. Elektronikus jegyvásárlás: biletmaster.ro.

Bábszínház ADVENT A CIMBORÁKNÁL. December 18-án, advent negyedik vasárnapján 16 órától betlehemes bábkészítő foglalkozást tartanak a sepsiszentgyörgyi bábszínház előtereiben. Az egyórás foglalkozás hat­éves kortól ajánlott, amelyre regisztrálni kell, részvételi díj egy személyre 7 lej. 18 órától megtekinthető a Betlehem című 50 perces angyaljáték (rendező: Nagy-Kopeczky Kálmán), amelyet minden 4 év fölötti nézőnek ajánlanak. Jegyet foglalni és a foglalkozásra regisztrálni a 0755 335 400-as telefonszámon lehet Csüdöm Eszternél. Jegyár: 10 lej.

Hírdetés

Hitvilág ANGYALVÁRÓ, CSALÁDI MESEDÉLUTÁN. A sepsiszentgyörgyi unitárius egyházközségben ma 17 órától háromszéki mesemondók: Bedőházi Beáta, Benkő Éva, Csavar-Mátis Katalin és Szabó Enikő Angyalváró történeteit hallhatják. A Tipe Tupa Egyesület és a Sepsiszentgyörgyi Unitárius Egyházközség közös programjára a belépés ingyenes. Adományokat elfogadnak. ÖNKÉNTESTALÁLKOZÓK. Csütörtökön 13.30 órától a kézdivásárhelyi Boldog Özséb-plébánián, 16 órától pedig a sepsiszentgyörgyi stúdióban lesz találkozó a Mária Rádió önkénteseivel. PLÉBÁNIAI CSALÁDOS LELKI NAPOT tartanak a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király Egyházközségben szombaton 9.30 órától. Várják a házaspárokat az alkalomra, gyerekfelügyeletet is biztosítanak. A részvételi szándékot a hét folyamán kell jelezni. BETLEHEMI BÉKELÁNG. December 18-án, vasárnap a sepsiszentgyörgyi Szent József-templomban a 10 órai szentmise keretében osztják szét a betlehemi békelángot. Lehet lámpást, gyertyát vinni, hogy hazavihessék otthonaikba a szeretet szimbólumát.

Mozi BEMUTATÓ ÉS KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓ. Sepsiszentgyörgyön a  Művész moziban ma 18 órától a Magasságok és mélységek című magyar játékfilmet vetítik, utána közönségtalálkozó lesz az alkotókkal, Pál Emőke színésznővel és Csoma Sándor rendezővel. A MŰVÉSZ MOZI műsorán ma: 16 órától Fura világ (magyarul beszélő), 16.30-tól Bambi (magyarul beszélő), 21 órától Vérapó (magyarul beszélő) és 21 órától Fűző (román feliratos).

Adventi rendezvények BARÓTON ma 17 órától várnak kicsiket és nagyokat egy ünnepi délutánra az Erdővidék Múzeumának Kászoni Gáspár-termébe. Karácsonyra hangolódva december jeles napjairól, téli népszokásokról beszélgetnek, népi énekeket tanulnak, közben karácsonyfadíszt nemezelnek, erdővidéki kézművesek karácsonyra készített termékeit mutatják be, amelyeket a helyszínen meg is lehet vásárolni. SZÖRCSÉN december 18-án, vasárnap 17 órától az imaterem előtt adventi szabadtéri várakozási alkalom lesz Ó, jöjj, ó, jöjj, Immánuel címmel. Várják az énekkel és verssel csatlakozókat. Forralt bor, meleg tea vár mindenkit. Lehet vásárra vinni házi termékeket, mézeskalácsot, sütit és egyebeket.

Kiállítás ÉVZÁRÓ TÁRLAT. Sepsiszentgyörgyön Avantgárd és szürrealizmus – A Kovács Ádám-gyűjtemény címmel december 16-án, pénteken 18 órakor nyílik az Erdélyi Művészeti Központ évzáró tárlata. A jogot és közgazdaságtant tanult, informatikai céget vezető dr. Kovács Ádám négyszáznál is több műalkotásból álló gyűjteményéből válogatott reprezentatív művek révén a tágan értelmezett avantgárd és szürrealizmus különböző periódusai tárulnak elénk. A tárlatot az Erdélyi Művészeti Központot vezető dr. Bordás Beáta művészettörténész, a kiállítás kurátora, valamint dr. Kovács Ádám nyitja meg.

Röviden JOGI SZOLGÁLAT. Balogh Klára jogtanácsos ma 13 és 15 óra között szerkesztőségünkben személyesen fogadja a jogi tanácsra szorulókat. A szolgáltatás ingyenes.

Ügyelet Sepsiszentgyörgyön ma 20–6 óráig a Grigore Bălan tábornok úti Richter II. (telefon: 0267 351 025), Kézdivásárhelyen ma a Gábor Áron utcai Richter Gedeon (0267 362 280) gyógyszertár teljesít szolgálatot.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »