Mi, hol, mikor?

Mi, hol, mikor?

Nemzetiemlékhely-avatás a Poszkár-tetőn

Őrtűzgyújtás a Pacén A Sepsiszéki Székely Tanács és a Sepsireform Egyesület október 30-án, Székelyföld autonómiájának napján 17.30-tól őrtüzet gyújt a Pacén (Orotványon) a Liba csárda fölött. Beszédet mond Kulcsár-Terza József parlamenti képviselő és Gazda Zoltán széki elnök, helytörténeti ismertetőt tart Csákány László, a Szemerja-Görgő Egyesített Közbirtokosság elnöke, gitározik és énekel Pethő István, igét hirdet ft. Incze Zsolt, a Sepsi Református Egyházmegye esperese. A rendezvényen, melyet a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogat, elhangzik az e napra kiadott kiáltvány is. Minden autonómiáért elkötelezett polgárt szeretettel várnak.

A hónap műtárgya, kamarakiállítás, ingyenes tárlatnézés Ma 17 órától kerül közszemlére az október hónap műtárgya Sepsiszentgyörgyön a Lábas Ház földszinti termében. A történelmi gyűjteményből kiválasztott műtárgy az Ezredéves Országos Kiállítás témájára épülő kamarakiállítás részeként látható, melynek kurátora Tóth-Bartos András történész. Ma 16-tól 19 óráig ingyenesen tekinthető meg a Lábas Ház Pincegalériájában Gerber Pál Ami lehúz és ami fölemel című tárlata, illetve az emeleti termekben a tavalyi Székelyföldi Grafikai Biennálé fődíjasának, Mettrai Pongchomporn thaiföldi képzőművésznek a kiállítása is.

Színház TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi színház a nagyteremben október 29-én, szombaton 19 órától a Jógyerekek képeskönyve című előadását játssza Hegymegi Máté rendezésében. Korhatár: 18+. Jegyek a központi jegyirodában, illetve a biletmaster.ro oldalon kaphatóak. A jegyiroda hétfőtől csütörtökig 9–16, pénteken 9–13 óráig tart nyitva, előadásnapon a kezdési időpont előtt egy órával nyitnak. ONLINE ELŐADÁS. A budapesti Madách Színház és a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet online előadás megtekintésére hívja az érdeklődőket. Szép Ernő Emberszag című drámai naplója a szerző azonos című önéletrajzi regénye és versei alapján készült. Az előadás megtekintéséhez regisztrálni kell október 28-án 12 óráig az [email protected] e-mail-címen. A bejelentkezett személyek november 2-áig megkapják az egyedi megtekintési linket, amellyel november 4-én 19 órától egy 48 órás időablakban tekinthetik meg az előadást.

Zene ZONGORAHANGVERSENY. Ma 18 órától az Árkosi Kulturális Központban (Sepsiszentgyörgy, Olt utca 6. szám) fellép Nicolae Dumitru bukaresti zongoraművész. Jegyek elővételben is kaphatók a központ székhelyén 9–15 óráig (telefon: 0267 373 651). Egy jegy ára 20 lej. nagyajta. Október 30-án, vasárnap 11 órától a nagy­ajtai unitárius vártemplomban A zene csodálatos világa című rendkívüli zongorakoncerten fellép Thurzó Zoltán nagyváradi zongoraművész. A belépés ingyenes. További információk a 0267 373 651-es telefon­számon. Üveghang Akadémia 7. Folytatja zenei oktatássorozatát a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet, amelynek meghívottja a Kaganovskiy Duó lesz. Az előadásra október 28-án 18 órakor a sepsiszentgyörgyi unitárius templomban kerül sor. Téma: a hegedű művészete, egy újfajta virtuozitás születése, a hegedűkészítés alapjai, történelmi háttere, és gyakorlati bepillantás műhelytitkokba: egy Artur Kaganovskiy által készített hegedű, brácsa és cselló bemutatása, valamint összehasonlítása egy 1720-as Carlo Antonio Testore-hegedűvel. INDUL A HANGVERSENYÉVAD.  A Budapesti Fesztiválzenekar Kamarazenei Műhelyének koncertjével veszi kezdetét a 2022–2023-as sepsiszentgyörgyi hangversenyévad. A hangversenyre október 30-án 19 órától a Tamási Áron Színház nagytermében kerül sor. Műsoron: válogatás Bartók Béla 44 hegedűduójából; Antonín Dvořák: C-Dúr Terzetto Op. 74; Orbán György: Albumlapok Rasumoffsky grófnak – Belépő, Vallomás, Őkisasszonysága, Scherzo, Utolsó elfelejtett keringő, Szemrehányás, Zingarese; F. Mendelssohn: e-moll vonósnégyes Op. 44 No. 2; G. Puccini: Krizantémok. A hangversenyen közreműködik: Gál-Tamási Mária (hegedű), Gál-Tamási Anna (hegedű), Polónyi István (brácsa), Liptai Gabriella (cselló). A teljes árú jegy 30, a kedvezményes 15 lej.

Tánc TÁNCTANFOLYAM. Argentintangó-tanfolyam indul kezdők számára Sepsiszentgyörgyön. Foglalkozás minden csütörtökön. Jelentkezni a 0740 254 545-ös telefonon.

Hírdetés

Kiállítás Kézdivásárhelyen a Vigadó Művelődési Ház Galériájában október 28-án, pénteken 18 órától dr. Deák Ferenc Loránd megnyitja Vajna László Károly és Nemes András Csaba Tudat alattiban című kiállítását. A belépés díjtalan.

Bábszínház VAKÁCIÓS ELŐADÁS A CIMBORÁKNÁL. A Ha Szent György lehetnék… című zenés, maszkos bábjátékot ma 11 órától játsszák Sepsiszentgyörgyön a Cimborák Bábszínház stúdiótermében. Rendezte Vajda Zsuzsanna Blattner Géza-díjas művész, ajánlott életkor: 6+. Érdeklődni, jegyet foglalni a 0755 335 400-as telefonon Csüdöm Eszternél lehet, jegyváltás az előadás előtt fél órával a helyszínen. Egy jegy ára 10 lej.

Képernyő ERDŐVIDÉK TÉRSÉGI TELEVÍZIÓ. A mai műsor: 19.30 Örökségbe kapott szabadság – ’56-os megemlékezés Baróton. 20.15 Hét Vár – Erdély Kupa Felsőrákos határában. 20.27 Rönkhúzó verseny Nagybaconban. 21.03 A Háromszék–Felsőfehéri Egyházkör nőszövetségeinek közgyűlése. A műsorok visszanézhetők az Erdovidektv YouTube csatornán.

Mozi A sepsiszentgyörgyi Mű­vész mozi műsorán ma: 16.30-tól Tomboló blöki (magyarul beszélő), 16.45-től Mirciulică (román vígjáték), 18.15-től Black Adam (román feliratos), 18.30-tól A temetetlen halott (angol feliratos magyar történelmi filmdráma), 20.30-tól Amszterdam (román feliratos), 20.45-től A játszma (román feliratos magyar filmdráma).

Hitvilág A REFORMÁCIÓ ÜNNEPE. A reformációs ünnepkör mottója: „Boldogok, akik békét teremtenek, mert ők Isten fiainak neveztetnek.” (Máté 5,9). Sepsiszentgyörgyön október 29-én 18 órától az evengélikus templomban igét hirdet Péterfi Ágnes unitárius lelkipásztor – találkozás Luther Márton szobránál; 30-án az unitárius templomban 18 órától igét hirdet Bucsi Zsolt református lelkipásztor – találkozás Dávid Ferenc szobránál; 31-én a református vártemplomban 18 órától igét hirdet Végh Nimród evangélikus lelkipásztor, Úrvacsorai ágenda: Incze Zsolt György református lelkipásztor – találkozás Kálvin János szobránál. ALZHEIMER KÁVÉZÓ. A Dia­kónia Keresztyén Alapít­vány szervezésében Sepsiszentgyörgyön a református vártemplom gyülekezeti termében pénteken 18 órától az Alzheimer Kávézóban Motivált mozdulat – a zene gyógyító ereje címmel Kovács Erzsébet mozgásfejlesztő pedagógus (konduktor) tart előadást.

Ügyelet Sepsiszentgyörgyön ma 20–6 óráig a Grigore Bălan tábornok úti Salvia I. (telefon: 0267 313 513), Kézdivásárhelyen ma a Dózsa György utcai Ambrózia II. gyógyszertár teljesít szolgálatot.

Röviden VIRÁGVÁSÁR SEPSISZENTGYÖRGYÖN. A szeretteik emlékét ápolni vágyóknak, de az őszi virágok kedvelőinek is szól a sepsiszentgyörgyi virágvásár a város főterén, amely november 1-jéig tart.   IVÓVÍZ. Műszaki problémák miatt ma 9–15 óráig szünetel az ivóvíz-szolgáltatás Kézdivásárhelyen az Iskola és Mesterek utcában, valamint a 39-estől az 50-es udvartérig. A SEPSISZENTGYÖRGYI SZÍVBETEGEK EGYESÜLETE szabadtéri tevékenységen vesz részt október 28-án, pénteken. Indulás 11 órakor a sportcsarnok elől.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »