Mi, hol, mikor?

Mi, hol, mikor?

Fekete Vince szerzői estje Sepsiszentgyörgyön

A rendezvény házigazdája Szonda Szabolcs könyvtárigazgató. A mára már tizenöt, a kortárs magyar irodalom terén is meghatározó jelentőségű könyvvel rendelkező szerző estje rendhagyó jellegű lesz. A beszélgetést sűrűn tarkítják felolvasások a költő nemrég megjelent köteteiből, egyfajta érzékletes alkotói áttekintést, keresztmetszetet és ars poeticát nyújtva a meghívott lírájából.

A hónap műtárgya, kamarakiállítás, ingyenes tárlatnézés Október 27-én, csütörtökön 17 órától kerül közszemlére az október hónap műtárgya Sepsiszentgyörgyön a Lábas Ház földszinti termében. A történelmi gyűjteményből kiválasztott műtárgy az Ezredéves Országos Kiállítás témájára épülő kamarakiállítás részeként látható, melynek kurátora Tóth-Bartos András történész. Ezen a napon 16 és 19 óra között ingyenesen tekinthető meg a Lábas Ház Pincegalériájában Gerber Pál Ami lehúz és ami fölemel című tárlata, illetve az emeleti termekben a tavalyi Székelyföldi Grafikai Biennálé fődíjasának, Mettrai Pongchomporn thaiföldi képzőművésznek a kiállítása is.

Színház EGYETEMI MINIÉVAD. Sepsiszentgyörgyön a Tamási Áron Színházban a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem hallgatóinak vizsgaelőadásaiból álló sorozat utolsó előadása ma 19 órakor kezdődik a nagyteremben. Anton Pavlovics Csehov Trei surori című színműve a chișinăui Luceafărul Színház román nyelvű előadásában látható (rendező: Kiliti Krisztián), korhatár: 14+. Jegyek a központi jegyirodában, illetve a biletmaster.ro oldalon kaphatóak. A jegyiroda hétfőtől csütörtökig 9–16, pénteken 9–13 óráig tart nyitva, előadásnapokon a kezdési időpont előtt egy órával nyitnak.

Bábszínház VAKÁCIÓS ELŐADÁSOK A CIMBORÁKNÁL. A Ha Szent György lehetnék… című zenés, maszkos bábjátékot október 26-án, szerdán 18 órától és 27-én, csütörtökön 11 órától játsszák Sepsiszentgyörgyön a Cimborák Bábszínház stúdiótermében. Rendezte Vajda Zsuzsanna Blattner Géza-díjas művész, ajánlott életkor: 6+. Érdeklődni, jegyet foglalni a 0755 335 400-as telefonon Csüdöm Eszternél lehet, jegyváltás az előadások előtt fél órával a helyszínen. Egy jegy ára 10 lej. További részletek a facebook.com/Cimborák oldalon.

Képernyő RTV1. Ma 15 órától: Aranyszalagtár. Emlékezés Fülöp Antal Andor kolozsvári festőművészre Huszár Irma és Emil Lungu dokumentumfilmjében. * Alternatív filmfesztivál. 30. alkalommal került sor az AlterNative Nemzetközi Rövidfilmfesztiválra Marosvásárhelyen. Fiatal és már a szakmában tapasztalt filmesek találkoztak ez évben is a Kultúrpalotában, akik jobbnál jobb filmeket tártak a közönség elé. * 4 csíki grafikus Bukarestben. A Bukaresti Grafikai Napok első kiadására négy csíkszeredai művészt is meghívtak. A tárlatot a Liszt Intézetben szervezték, a kiállítók: Jánosi Antal, Léstyán Csaba, Ré­szegh Botond és Siklódy Ferenc. * Könyvek között Kuti Mártával. Beszélgetés Kuti Mártával Írók, relikviák, emlékek című kötetének kapcsán a marosvásárhelyi Igaz Szónál eltöltött évtizedekről, illetve a romániai magyar irodalom nagyjaihoz fűződő emlékeiről.

Hírdetés

Mozi SEPSISZENTGYÖRGY. A Művész mozi műsorán ma 16.30-tól Minyonok: Gru színre lép (magyarul beszélő), 16.45-től Kardfog kapitány és a mágikus gyémánt (románul beszélő), 18.15-től Mrs. Harris Párizsba megy (román feliratos), 18.30-tól Mansfeld (angol feliratos), 20.30-tól Black Adam (román feliratos), 20.45-től Beugró a paradicsomba (román feliratos). KÉZDIVÁSÁRHELY. A Vigadó moziban október 26-án, szerdán 19 órától a nagyteremben Fazakas Péter A játszma című filmjét vetítik 16 éven felülieknek. Jegyár: 10 lej.

Hitvilág 120 ÉVES A SZENT JÓZSEF-TEMPLOM. A sepsiszentgyörgyi Szent József-templom közössége triduummal készül az ünnepre: ma a 18 órától kezdődő szentmisében elmélkedés lesz, a búcsús szentmisét 26-án, szerdán 18 órától tartják, amelyet élőben is közvetítenek. TÁMOGATÓCSOPORT. Szenvedélybetegeket és hozzátartozóikat várják ma 18 és 20 óra között Sepsiszentgyörgyön a szemerjai református egyházközség könyvtártermébe. TERÁPIÁS PROGRAM. A Bonus Pastor Alapítvány október 31. és november 11. között 12 napos terápiás programot szervez férfi és női szenvedélybetegeknek és hozzátartozóknak a magyarózdi Terápiás Otthonban. A program célja az absztinencia megkezdése, információszerzés a függőséggel kapcsolatban, terápiás terv elkészítése, önismeret. A felvétel előzetes interjú alapján történik. Várják a jelentkezést október 29-ig Sepsiszentgyörgyről és környékéről Kozma Ferencnél (telefon: 0757 489 778), Kézdivásárhelyről és és környékéről Gergely Dóránál (0745 202 042).

Virágvásár Sepsiszentgyörgy központjában A halottak napja olyan esemény, amelyre más megyékből, illetve külföldről is ellátogatnak emberek – a szeretteik emlékét ápolni vágyóknak, de az őszi virágok kedvelőinek is szól a sepsiszentgyörgyi virágvásár, amely ma veszi kezdetét a város főterén. A virágvásároknak hagyománya van Sepsiszentgyörgyön, ezúttal október 25. és november 1. között zajlik a vásár, amelyre 14 árus jelentkezett.

Önkénteseket vár a Vöröskereszt A Kovászna Megyei Vöröskereszt sepsiszentgyörgyi és kovásznai ifjúsági csapata önkénteseket toboroz. Tettre kész, tevékeny fiatalok jelentkezését várják november 20-ig. Érdeklődni a 0766 451 169-es telefonszámon lehet.

Zene ZONGORAHANGVERSENY. Október 27-én, csütörtökön 18 órától az Árkosi Kulturális Központban (Sepsiszentgyörgy, Olt utca 6. szám) fellép Nicolae Dumitru bukaresti zongoraművész. Műsoron: Jean-Philippe Rameau-, George Enescu-, Maurice Ravel-művek. Jegyek elővételben is kaphatók a központ székhelyén naponta 9–15 óráig (telefon: 0267 373 651). Egy jegy ára 20 lej. INDUL A HANGVERSENYÉVAD.  A Budapesti Fesztiválzenekar Kamarazenei Műhelyének koncertjével veszi kezdetét a 2022–2023-as sepsiszentgyörgyi hangversenyévad. A világhírű szimfonikus zenekar hangversenyére október 30-án 19 órától a Tamási Áron Színház nagytermében kerül sor. Műsoron: Bartók Béla: 44 duó két hegedűre; Antonín Dvořák: C-Dúr Terzetto Op. 74; Orbán György: Albumlapok Rasumoffsky grófnak – Belépő, Vallomás, Őkisasszonysága, Scherzo, Utolsó elfelejtett keringő, Szemrehányás, Zingarese; F. Mendelssohn: e-moll vonósnégyes Op. 44 No. 2; G. Puccini: Krizantémok. A hangversenyen közreműködik: Gál-Tamási Mária (hegedű), Gál-Tamási Anna (hegedű), Polónyi István (brácsa), Liptai Gabriella (cselló). A teljes árú jegy 30, a kedvezményes 15 lej.

Ügyelet Sepsiszentgyörgyön ma 20–6 óráig a Grigore Bălan tábornok úti Salvia I. (telefon: 0267 313 513), Kézdivásárhelyen ma a Dózsa György utcai Ambrózia II. gyógyszertár teljesít szolgálatot.

Röviden MÓDOSUL az AUTÓBUSZJÁRAT. A Multi-Trans Rt. 2-es járatának útvonala a Sepsiszentgyörgy központjában bevezetett forgalomkorlátozás miatt ma 9.30 és 11 óra között a vasútállomástól a Szemerja negyed felé a következőképpen módosul: vasútállomás – Csíki negyed – Daczó utca – Gri­gore Bălan tábornok út – 1918. december 1. út (jelzőlámpa) – Szemerja. CSEREBEREKLUB ÉS HUMORPINCE. A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Házban szerdán 16 órától a Cserebereklub, 18 órától az alagsorban a Humorpince várja az érdeklődőket, szórakozni vágyókat. TÁNCTANFOLYAM. Argentin­tangó-tanfolyam indul kezdőknek Sepsiszentgyör­gyön. Foglalkozás minden csütörtökön. Telefon: 0740 254 545.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »