Mi, hol, mikor?

Mi, hol, mikor?

Könyvbemutató

Kiállítás

FOTÓKIÁLLÍTÁS. A Székely Nemzeti Múzeum szervezésé­ben ma 12 órakor nyílik Szelényi Károly Magyar Örökség Díjas fotóművész, a Széchenyi Művészeti Akadémia tagjának Magyar koronázási jelvények című kiállítása a sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Házban. A kiállítást megnyitja Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke és Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója. A rendezvény házigazdája Erdei Anita, a Kónya Ádám Művelődési Ház igazgatóhelyettese. A kiállítást rendezte Sz. Farkas Aranka.  GALÉRIÁK ÉJSZAKÁJA. Sepsiszentgyörgy 3. alkalommal csatlakozik a Galériák Fehér Éjszakája országos programsorozathoz. Az Erdélyi Művészeti Központ földszinti kiállítóterében ma 18 órától a Györkös-Mányi Albert kiállítás záróeseményeként Pálffy Tibor, a Tamási Áron Színház színművésze szaval, majd ezt követi Xantus Gábor rendező, operatőr a festőművészről készült dokumentumfilmjének vetítése. 20 órától Bevezetés a színtanba címen Szelényi Károly Magyar Örökség Díjas fotóművész, a Széchenyi Művészeti Akadémia tagja tart vetített képes előadást. 21 órától Szebeni Zsuzsanna, a Györkös-Mányi Albert kiállítás kurátora, a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet vezetője tart záró tárlatvezetést az Erdélyi Művészeti Központban. Az EMŰK és a MAGMA ma rendkívüli nyitvatartással, 23 óráig várja látogatóit. IKEBANAKIÁLLÍTÁS. A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Házban vasárnap 10–17 óráig az érdeklődők nyílt műhelyeken is kipróbálhatják a japán virágrendezés művészetét. RAJZ-METSZET-FESTMÉNY. A kézdivásárhelyi Incze László Céhtörténeti Múzeumban október 2-án, vasárnap 12 órától dr. Deák Ferenc műkritikus megnyitja Vetró András, Borbély Sándor és Vetró-Bodoni Zsuzsa Hármasfogat című rajz-metszet-festmény kiállítását. Közreműködik: Józsa Irén tanárnő. Házigazda: dr. Dimény Attila múzeumvezető. 

 

Zene

ŐSZI VÁSÁR. A Bordó Sárkány zenekar ma 19 órától ad koncertet Sepsiszentgyörgy főtéri színpadán, szombaton a Tarló zenekar és barátai szintén 19 órától, vasárnap a Parno Graszt zárja a rendezvényt. A XXI. ÖKUMENIKUS KÓRUSTALÁLKOZÓT szombaton 10 órától tartják a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-templomban.

 

Mozi

EVA FILMMAKERS FEST. Ma 18 órától Külön falka (rendező: Kis Hajni), 20.30-tól Ördög-Gyárfás Ágota animációi, 21 órától a Leul Ra című koncert­előadás zárja a fesztivált, amelyet Cezar Ghioca és Marius Popa rendezett Ördög-Gyárfás Ágota animációival.  KÉZDIVÁSÁRHELY. Ma 19 órától a Vigadó Művelődési Házban a Goda Kriszta rendezte Ida regénye című filmet vetítik.

 

Hitvilág

Hírdetés

ŐSZINTÉN A SZENVEDÉLYBETEGSÉGEKRŐL. Sepsiszentgyörgyön előadás-sorozat indul a függőségeinkről. Az elsőre október 2-án 17 órától a Szent József-plébánián kerül sor, ahol Kedves Rita segítőnővér, szociális munkás A józanság szabadsága. Igazságok és tévhitek az alkoholfüggőségről címmel tart előadást.  

 

Gombanap Sepsiszentgyörgyön A László Kálmán Gombászegyesület és a Székely Nemzeti Múzeum szervezésében szombaton hagyományos gombanapot tartanak a Kónya Ádám Művelődési Házban. A program 9.55-kor kezdődik sugásfürdői gombásztúrával, melyen szakavatott vezetők segítenek felismerni az ehető és mérgező gombákat (rossz idő esetén elmarad a túra). Gyülekező a sepsiszentgyörgyi belvárosi buszmegállóban, a Művészeti Népiskola előtt. A délutáni program: 14–15.15 óráig a Bástya és a Park Vendéglő gombás ételeket kínál; 15.30-tól Márk Miklós, Zoltán Sándor és Zsigmond Győző: Gombák és fák címmel tart vetített képes előadást és megbeszélést; 15–16.30 óra között foglalkozás Csáki-Bartha Zonga és Vinceffy Orsolya közreműködésével. Több kiállítás is megtekinthető: bemutatják a szedett gombákat, Gerendi Enderle Anikó festményeit, friss kiadványok is kaphatóak lesznek, 16.45-től gombaismeretből vetélkedhetnek a III–VIII. osztályos tanulók. A belépés ingyenes.

 

Hőlégballonok Fortyogófürdőn Szeptember 29. és október 2. között első ízben szervezik meg az X Balloon Festet a kézdivásárhelyi Fortyogófürdőn. A fesztiválra 12 hőlégballonnal várják a repülni és szórakozni vágyókat. Zenei események: ma 16 órától a Lau Do zenekart hallhatják, 19 órától retróparti DJ Kazival, 21 órától Curtis; szombaton 16 órától lép fel a Burusnyán Néptáncegyüttes, 19 órától Mano és Gregor-koncert, 20 órától DJ Fery B, 21 órától DJ Spigiboy teszi a zenét; vasárnap 16 órától a Pitvarocska néptáncegyüttes lép fel, 21 órától a Night Manager retróbulija zárja a programot.

 

A magyar népmese napja Ma a sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház a Guzsalyas Alapítvánnyal karöltve több programmal tiszteleg Benedek Elek előtt, születésének 163. évfordulóján. Programjaik: a 2021-es Csillagszemű rajzpályázat díjazottjainak szabadtéri kiállítása, amely megtekinthető szeptember 30. – október 27-ig az Erzsébet Park felső sétányán. a 10–19 óráig spontán mese: Sepsiszentgyörgy különböző helyszínein a Cimborák Bábszínház színészei olvasnak fel egy-egy Benedek Elek által lejegyzett népmesét az ott dolgozó, tanuló, edző vagy éppen ott tartózkodó hallgatóságnak. a 18–21 óráig mesefonás a Cimborák Bábszínház stúdiótermében: mondjuk el a kedvenc mesénket, illetve hallgassuk meg a másokét. 

 

Röviden

TEDx. A Turul Iroda önkénteseinek sikerült megszerezni a világhírű rendezvény-formátum, a TEDx szervezési jogát, így október 1-jén hasonló eseményt szerveznek Sepsiszentgyörgyön is. A rendezvény mottója: Planting Seeds.  ŐSZI VÁSÁR. Sepsiszentgyörgyön szeptember 30. és október 2. között tartják a főtéren a hagyományos őszi termelői vásár 12. kiadását. A rendezvényen koncertekkel, gyermekprogramokkal, bábszínházzal, pantomim-előadással, valamint folklórműsorral megtűzdelt kulturális programsorozattal is várják az érdeklődőket.  LOMTALANÍTÁS. A Tega Rt. ma Ozsdolán gyűjti a háztartásokban fölöslegessé vált tárgyakat, régi bútorokat, matracokat, gumiabroncsokat stb. 

 

Ügyelet

GYÓGYSZERTÁR. Sepsiszentgyörgyön mától 20–6 óráig a gróf Mikó Imre utcai 392-es Dona (telefon: 0372 409 392) gyógyszertár teljesít éjszakai szolgálatot. Szombaton és vasárnap napközben a Sepsi Value Centre-ben és a Kauflandban működő gyógyszertárt lehet felkeresni. Kézdivásárhelyen ma a Szabó Jenő utcai Eco (0267 364 974), hétfőtől a Nicolae Bălcescu utcai Salvator (0267 362 961); Kovásznán szombaton 8–12 óráig a Vipera (0267 342 851), szombaton 8–16 óráig és vasárnap 8–14 óráig a Farmacom (0267 340 914); Baróton szombaton 9–13 óráig a Szabadság utcai Mária (0729 935 431) gyógyszertár teljesít szolgálatot. FOGÁSZAT. Sepsiszentgyörgyön szombaton és vasárnap a Sport utca 3. szám, 1/I/1. cím alatti Oral Care rendelőben (0267 708 465) 9–12 óráig; a Józef Bem utca 2/3/J/1. cím alatti Dent-Art rendelőben (0733 007 002) 12–16 óráig; a Grigore Bălan tábornok út 62/2. szám alatti Fazakas Dental Clinic rendelőben (0744 857 743) 10–12 óráig fogadják a sürgősségi eseteket.   


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »